Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Soros az új Ukrajna mellett

2014. június 30. 21:44

Az Európai Uniónak segítenie kell a tavaly ősszel a kijevi Majdanon megszületett új Ukrajnát az egyre inkább az erő alkalmazására támaszkodó új Oroszországgal szemben, véli Soros György.

2014. június 30. 21:44

Soros a Bozar rendezvénycsarnokban a Bertelsmann nemzetközi médiavállalkozás által szervezett rendezvényen Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének, valamint Pierre Moscovici volt francia gazdasági és pénzügyminiszternek a társaságában fejtette ki gondolatait Európa jövőjéről - részben annak kapcsán, hogy Brüsszelben most mutatták be friss könyvét, amely Az Európai Unió tragédiája címet viseli. A könyv alcíme azt a kérdést teszi fel, hogy vajon a dezintegráció vagy az újjáéledés lesz-e az EU jövője.

A kérdésre a pénzmágnás ezúttal azt a választ adta, hogy most bizakodóbb az unió jövőjét illetően, mint korábban, és ennek oka részben a növekedés ösztönzése melletti, megnövekedett fokú német elkötelezettségben, illetve Matteo Renzi olasz miniszterelnök ezt szorgalmazó erőteljes fellépésében keresendő.

Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy az EU működőképessége továbbra sem kielégítő, pedig arra nagy szükség lenne, például olyan európai gondok megoldása érdekében, mint amilyen a romakérdés, a migrációs nyomás, illetve az ukrán helyzet. Soros szerint Európa számára hatalmas kihívást jelent, hogy Ukrajnában olyan fellelkesült várakozások fogalmazódnak meg Európa iránt, amelyeknek nagyon nehéz lesz eleget tenni.

Úgy látja, hogy Oroszország, feltörekvő hatalomként az etnikai és - az orosz ortodox egyház által támogatott - vallási nacionalizmus jegyében igyekszik kiterjeszteni a hatalmát. Ezzel a törekvéssel szemben az EU-nak támogatást kell nyújtania Ukrajna számára - hangsúlyozta. A segítségnyújtás formái közt - tette hozzá - kitüntetett szerepet kell játszania a pénzügyi támogatásnak, egyebek közt a konkrét projektekre kibocsátandó eurókötvények formájában.

A pódiumbeszélgetésen a belga kereszténydemokrata Herman Van Rompuy - az európai föderalizmus gondolatához való viszonyát firtató kérdésre adott válaszában - azt emelte ki, hogy meggyőződése szerint az euróövezetnek az eddiginél szorosabb integrációra van szüksége. Ugyanakkor - utalt a múlt heti EU-csúcs kimenetelére - az EU-nak szüksége van az Egyesült Királyságra is. Moscovici egyebek közt arról beszélt, hogy az uniónak hasznos, ha egy erős Németország és egy erős Franciaország együttműködik egymással.

A francia szocialista párti politikus úgy vélekedett, hogy a most létrehozandó Európai Bizottságban az egyes biztosi tárcákat úgynevezett klaszterekbe kellene szervezni, vagyis egyes nagy területeken egy-egy bizottsági alelnöki jogállású biztos felügyelete alatt több, nem alelnöki jogállású biztos által irányított részterületet kellene összefogni.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. július 01. 12:55
Eleve vala neciek Hmelnyickij és Bandera, s odutta vala neciek Soros házokul Kijívet és Lvivet, meg az egész U-krainát! S odutta neciek sok -sok hrívnyát- dollárban! Teremtüvék meg magik saját "demokratikus államukat" belőle... Ime,mit mond Soros mester:...."Ukrajnában olyan fellelkesült várakozások fogalmazódnak meg.." MAJDAN átmennek még nagyobb csalódásba és káoszba... hogy a BEÍGÉRT PROGRAMOK - POGROMOKKÁ fognak alakulni...Mert van egy jó szomszédjuk-(rasz)Putyin....török átok...
neuhistoriker
2014. július 01. 12:48
Ukrajna, az új zsidó hídfőállás.
Stadionban láttalak meg
2014. július 01. 12:02
oskar jól érzed, az amcsik ki akarják csinálni az eu-t (be jó lenne) Nézd meg Szaniszló kb 1 hónapos műsorát az echo tv arhivumban, pont erről beszél benne
oskar
2014. július 01. 10:47
"Oroszország egyértelműen értésre adta, hogy nem biztosítja saját piacát az ukrán árunak. A mezőgazdasági export már 30%-kal csökkent. Számos ukrán ipari terméket a második negyedév óta már nem szállítják Oroszországba. Ugyanakkor Európában ezek a termékek nem kellenek senkinek, mivel ez növelné a versenyt." "A múlt pénteken az Európai Unió a társulási megállapodás gazdasági részét írta alá Ukrajnával. Valójában ez egy szabadkereskedelmi megállapodás. Kijev nem kételkedik benne, hogy társulás az EU-val kiváló kilátásokat nyit Ukrajna előtt. A szakértők nem zárják ki, hogy ez meg is történhet. De valami távoli jövőben. Az elkövetkező évek viszont nehéz megpróbáltatások elé teszik az ukrán gazdaságot, mivel túl nagy árat kell majd fizetnie a poszt-szovjet gazdasági modellről az európai szabványokra való áttérésért. Ukrajnának körülbelül tíz év és 170-180 milliárd euró közvetlen befektetés szükséges, hogy alkalmazkodjon a társult tagság feltételeihez." Bogdan Bezpalko A német újraegyesítés mennyibe került és mi az eredménye?????? Az ukránok viszont nem olyan bírkák mint a németek. Hamar fellázadnak ha rájönnek, becsapták őket. Az az érzésem, hogy itt az USA kavar és rosszat akar az EU-nak is és Oroszországnak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!