Az LMP és a Fidesz is a devizahitelekről beszél a Házban

2014. június 19. 11:37

Devizahitelek, családi adókedvezmény, osztalékadó, pedagóguskar: ezekről a témákról beszéltek a pártok képviselői napirend előtt az Országgyűlés csütörtöki ülésnapján. Az LMP szerint Gyurcsány, Bajnai és Orbán kormánya is hibás a devizahitelek ügyében, Rogán szerint csak Gyurcsányé és Bajnaié.

2014. június 19. 11:37

A devizahitelekről, a családtámogatásokról, a közteherviselésről és a pedagógus kar megalakulásáról szóltak a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés csütörtöki, rendkívüli ülésén. Ezt megelőzően Kövér László házelnök bejelentette: Szelényi Zsuzsa (független) megszüntette az összeférhetetlenségét okozó körülményeket.

A házelnök megemlékezett az utolsó szovjet megszálló katona hazánkból való távozásának évfordulójáról, ezen a napon fogadta el a Ház az ország szuverenitásáról szóló törvényt – emlékeztetett. „Magyar nemzedékek évszázados vágya teljesülhetett be ez előtt 23 esztendővel” – fogalmazott. Beszámolt arról is: a kormány megküldte az Országgyűlésnek őszi jogalkotási programját, az államfő pedig az államtitkárok kinevezéséről szóló átiratokat. Bejelentette: Pogácsás Tibor a kinevezése miatt lemondott jegyzői tisztjéről.

Az LMP a mindenkori kormányt bírálta a devizahitel-probléma miatt

Schiffer András (LMP) a Kúria devizahitelesekkel kapcsolatos jogegységi döntéséről szólva közölte: árfolyamkockázatnak nincs helye a hitelszerződésben. Szerinte nemcsak a bankoknak, hanem a korábbi kormányoknak is van elszámolnivalója a konstrukcióért. Bírálta mind az első Orbán-kormányt, mind az azt követő szocialista kabineteket, de szerinte a jegybanki vezetéseknek is felelősségük van. Szólt pártja javaslatairól is, amelyeket azonban a Fidesz lesöpört az asztalról – mondta.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint az első Orbán-kormánynak a helyzet kialakulásához semmi köze nincs. Annál nagyobb a felelőssége a Fidesz-kormánynak, hogy 2010-ben megállította a deviza-jelzáloghitelezést – közölte. Közölte: nem tudják támogatni azt az LMP-s javaslatot, amely az adósokat pereskedésre késztetnél.

A Jobbik növelné a gyermekvállalás támogatását

Schneider Tamás (Jobbik) a családi adókedvezményt már a kétgyermekeseknél is jelentősen növelné. Szerinte az érintett tárca is belátta, hogy a legalacsonyabb jövedelműek nem tudnak élni a lehetőséggel. Úgy vélte: az elmúlt tíz évben drasztikusan csökkent a kétgyermekes családok száma, ezért kell azokat jelentősen segíteni.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra mutatott rá, mennyivel növekedett a családosok jövedelme az Orbán-kormány intézkedései után. Szólt a munkahelyvédelmi programokról is. A kormány minden részterületre kiterjedő intézkedési csomagjának meg is lett az eredménye – vélekedett.

MSZP: a magasabb jövedelműek nagyobb terhet vállaljanak!

Tóbiás József (MSZP) szerint a magasabb jövedelműeknek nagyobb részt kell vállalniuk a közterhekből. Szerinte annak, aki a közösből él, legyen elég a tisztességes haszon. Megismételte pártja kezdeményezését, hogy azon cégeket, amelyek bevételeik több mint felét közpénzből nyerik, az osztaléka után 75 százalékos adót fizessen. Bírálta, hogy a kabinet a szociális ellátásokon akar spórolni.

Tállai András arra emlékeztetett, hogy a szocialista kormányok alatt a közbeszerzéseken csak külföldi cégek nyertek nagyberuházásokat, a külföldi energiaszolgáltatók pedig „kényük-kedvük szerint emelhették az árat”, a multinacionális cégek és nagy mezőgazdasági vállalatok kapták a támogatásokat. Ezzel szemben a Fidesz-kormány magyar cégeknek adja a közbeszerzéseket, és az energiapolitika terén is más irányt vett a kabinet: nem nőnek, hanem csökkennek az árak – fűzte hozzá.

A KDNP a pedagógus karról szólt

Hoffmann Rózsa (KDNP) a pedagógus szervezetekről szólva azt mondta: egyes szakszervezetek – amelyek a tanártársadalom szűk rétegét képviselik – erősen átpolitizálódtak. Szerinte szükségessé vált egy olyan szerveződés létrehozása, amely a többséget képviseli, ez szülte meg a Nemzeti Pedagógus Kart. Életre hívása nem hirtelen támadt politikai ötlet eredménye, hanem négyéves előkészítő munkáé – mondta. A tagság valamennyi pedagógusnak lehetőséget teremt arra, hogy bekapcsolódjon a szakmai kérdések véleményezésébe, ám senkit, semmire nem kényszerít – mondta.

Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár is úgy vélte: a pedagógusok lehetőséget kapnak arra, hogy segítsék az oktatáspolitika irányítását. Szerinte a tisztségviselők megválasztása átlátható volt. Ilyen széles körűen reprezentált hozzászólási lehetősége a magyar pedagógus társadalomnak nem volt – jelentette ki. Szerinte is, mint ha kicsit szereptévesztésbe kerültek volna a szakszervezetek az elmúlt időszakban. Szakmai partnerséget ígért a szervezetnek.

A Fidesz a devizahitelesekről szólt

A fideszes Rogán Antal szintén a Kúria döntéséről szólt, amely szerinte fordulópontot jelent a devizahitelesek ügyében: először mondta ki, hogy a bankok tisztességtelenül jártak el a devizahitelesek százezreivel szemben. Ennek megfelelően dolgoznak azon a törvényen, amely legkésőbb ősszel kerül a Ház elé – ígérte.

Szerinte fel kell tenni a kérdést: azok a kormányok, amelyek idején mindez történt, azok miért nem vették ezt észre. Emlékeztetett: 2010 őszéig volt lehetősége a bankoknak a tisztességtelen nyerészkedésre. Azt kérdezte: azok a baloldali képviselők, akik ma is a parlamentben ülnek, mért nem voltak hajlandók észrevenni mindezt? Azt kérte tőlük: most az egyszer álljanak a bankok helyett az ügyfelek mellé.

Tállai András úgy felelt: a négy év egyik legfontosabb feladata lesz a devizahitelesek kérdésének megoldása. Olyan megoldást nem tartott lehetségesnek, amely végrehajthatatlan, amelyből egyetlen érintett is kimarad, vagy amely nem zárja le hosszú távon a kérdést. Megkerülhetetlennek ítélte a szocialista kormányok felelősségét.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!