Aggódnak a norvégok a magyar társadalomért

2014. június 06. 18:16

Aggodalomra ad okot a magyarországi civil társadalom helyzete a norvég európai ügyekért felelős miniszter, Vidar Helgesen szerint. Helgesen elmondta: a Norvég Alap célja, hogy támogassa az alapvető európai értékek érvényesülését.

2014. június 06. 18:16

Az európai ügyekért felelős norvég miniszter, Vidar Helgesen szerint aggodalomra ad okot a magyarországi civil társadalom helyzete – olvasható a budapesti norvég nagykövetség honlapján pénteken közzétett nyilatkozatban. A nyilatkozat szerint „régóta érkeznek Magyarországról olyan hírek, hogy a politika megpróbál beleavatkozni az EGT és Norvég Alap kezelésébe, és ez mélységes aggodalomra ad okot”. 

„Mélységes aggodalmamat fejezem ki a magyar hatóságok civil társadalom ellen tett intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt. Az EGT és Norvég Alap célja, hogy támogassa az alapvető európai értékek érvényesülését. A magyar hatóságok szerződésszegő magatartása az ezen értékekkel való szakítást is jelzi” –közölte Vidar Helgesen.

A dokumentumban emlékeztettek: a magyar hatóságok nemrégiben elrendelték a Norvég Civil Alap programjainak a vizsgálatát, ami ellentmond az EGT és Norvég Alap kezelését szabályozó egyezménynek, melyet Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel kötöttek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrei június 2-án reggel megjelentek az alapkezelő székhelyén, továbbá a konzorcium két másik tagjánál, és különböző dokumentumok átadását követelték. Hozzátették, hogy a norvég kormány, hogy kifejezze aggodalmát emiatt, június 4-én berendelte az oslói nagykövetet a norvég külügyminisztériumba, június 5-én pedig a norvég nagykövet tett látogatást a budapesti külügyminisztériumban. „Ha a magyar hatóságok a Norvég Civil Alap kezelését dokumentáló iratokba szeretnének betekinteni, azt a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Irodától (FMO) kell kérni” – hangsúlyozta a miniszter.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára május 29-i sajtótájékoztatóján azt mondta, magyar kormánynak nemcsak joga, hanem kötelessége is vizsgálni, hogy a Norvég Alapból Magyarországra érkezett pénzek felhasználása rendben zajlott-e. A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár korábban azt mondta: az átfogó vizsgálat célja, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak. 

Május elején Norvégia, Liechtenstein és Izland a Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött, mert kifogásolták, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával az állami tulajdonban lévő Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-t bízta meg. A finanszírozók ezt a megkötött egyezmények megszegésének nevezték. A magyar fél akkor azt kérte, hogy a felfüggesztést terjesszék  ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósítanak.

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2014. június 08. 09:00
Pártállamot itt utoljára a Rákosi korszakban láttunk, még a Kádár korszak sem volt teljesen az, pedig ugyanazok működtették akiknek utódai a későbbi szadeszben a nyitott társadalmat, meg a másságot istenítették, miközben a nyitott társadalomban legfeljebb a záróizmok lehettek nyitottak. A szadesz volt az elmúlt harminc-egynéhány év legszélsőségesebb pártja , ezerszer szélsőségesebb mint bármely jobboldali képződmémy, mert ez párt volt az egyetlen amelyik szándékoltam és következetesen szembement a nemzeti érdekekkel. Ez nem egy párt volt, hanem egy felszámolóbizottság.
berzsian56
2014. június 08. 08:30
A norvégoknak nagy szerencséjük , hogy nem kell szembenézniük az európai migrációval, mert nem célország. Legfeljebb néhány magasan képzett értelmiségit fogadnak be, főként orvosokat,pszichiátereket, néhány mérnököt. Így kimaradnak minden olyan " áldásból" ami az EU-t igazán ellenszenvessé teszi. A migráció az Eu számára egy megoldhatatlan feladat lesz, mert egy hasznos alkalmazottra jut hat másik, akik a szociális hálón élősködnek. Ezt az észki országok megusszák.
berzsian56
2014. június 08. 08:12
Talán két hónapja sincs, hogy az utcán megkérdeztek néhány norvég járókelőt: mi a véleménye az EU-ról. A legtöbben azt válaszolták: nem sokat tudok róla, de jó, hogy nem vagyunk benne. Így ,ilyen egyszerüen. Most, akkor én is kezdjek el aggódni, hogy ezek a derék norvégok kimaradnak a jóból?
berzsian56
2014. június 08. 07:34
Hergelsen odaszól Amundsennek: -Te Björn, ezek a magyarok megint nem tisztelik az emberi jogokat. Ezek nem akarják tudomásul venni, hogy a nemi identitását maga választja meg az ember. Mélységesen aggódom értük.Ezek még ott tartanak, hogy van apa meg anya, nő meg férfi, fiu meg leány. Micsoda elmaradottság, nálunk már évtizedek óta nem használják ezeket az avitt fogalmakat. Sosem lesznek ezek igazi ejjjropejjjerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!