A Hit Gyülekezetében szólalt fel a Zsidó Világkongresszus elnöke

2014. június 15. 16:12

Meg kell mutatni a világnak, hogy a zsidók és a keresztények együtt megvédik Izraelt, az arab keresztényeket és támogatják egymást – mondta Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke a Jeruzsálem-nap rendezvényen, vasárnap Budapesten.

2014. június 15. 16:12

Az Izrael Szövetségesei Alapítvány és a Hit Gyülekezete által szervezett eseményen Ronald S. Lauder beszédében kiemelte: „a ti harcotok a mi harcunk”, ahogyan a keresztények kiállnak Izrael állam és a zsidó nép mellett, úgy ők is kiállnak mellettük. Sosem lehet eltűrni a keresztényeket érő fenyegetéseket, ahogyan az antiszemitizmus sem tolerálható, hiszen e kettő között nincs különbség – hangsúlyozta. Úgy vélte, a zsidókat a keresztényekkel több dolog köti össze, mint bármely más néppel a Földön, hiszen ugyanazt a Bibliát olvassák és ugyanúgy békében akarnak élni a szomszédjaikkal egy ellenséges világban. Most minden eddiginél fontosabb, hogy kiálljanak egymásért, mert egyre erősödik a diszkrimináció és a gyűlölet szerte a világon – vélekedett.

Ronald S. Lauder a magyarországi holokauszt 70. évfordulójával kapcsolatban elmondta: bár Hitler adta ki a parancsot, a gyilkosságokat magyarok követték el, a nyilasok, ez „az antiszemita banditákból álló szélsőséges csoport”. Magyarországon 800 ezer törvénytisztelő zsidó élt a háború előtt, de közülük 600 ezren meghaltak a koncentrációs táborokban – emlékeztetett. Hangsúlyozta: ma is hallani hasonlóan szélsőséges nézeteket Magyarországon. Kijelentette: a Jobbik szélsőséges párt, amely fennhangon uszít romák, zsidók és „a közös nyugati értékeink” ellen. A Zsidó Világkongresszus elnöke felidézte: a 70 évvel ezelőtti budapesti borzalmak idején voltak fénysugarak is, például Raoul Wallenberg svéd diplomata és azok az egyszerű, templomba járó emberek, akik kockáztatták saját és családjuk életét a zsidók védelmében. Akkor is létezett jóság és valódi bátorság, és az igazi keresztények ma is különbséget tudnak tenni jó és rossz között - közölte. Beszédében arra is kitért, hogy Isten odaígérte Izrael földjét Ábrahám leszármazottainak, és Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa. „A zsidó nép szíve Jeruzsálemben dobog”, és sosem lehet többé a zsidó népet és városát elszakítani egymástól – emelte ki.

Ronald S. Lauder azt mondta, Izrael az egyik legéletképesebb demokrácia nemcsak a Közel-Keleten - ahol valójában az egyetlen igazi demokrácia –, hanem az egész világon. Izrael minden vallást védelmez, miközben a körülötte lévő országokban üldözik a más vallásúakat – közölte. A Zsidó Világkongresszus vezetője végül megköszönte a jelenlévőknek, hogy támogatják Izraelt, és megígérte, hogy ugyanazzal az eltökéltséggel harcol a keresztényellenes terror ellen, amellyel az antiszemitizmus ellen is küzd.

Uzi Landau izraeli turisztikai miniszter az eseményen tartott előadásában hangsúlyozta: a magyarok, európaiak és az izraeliek közötti barátság a közösen vallott értékeken, a Biblia értékein alapul: az emberi jogok tiszteletén, a szabadság, a vallásszabadság és a szólásszabadság védelmén. Ezek az értékek azonban az Izraelt körülvevő országokban hiányoznak, a Közel-Kelet államai egymás után omlanak össze, kormányok buknak meg és az emberi jogok tisztelete is megszűnik – vélekedett. Hozzátette: az iszlamizmus megerősödése tapasztalható, sok arab országban a rend helyét káosz kezdi átvenni, és terrorista erők özönlik el ezeket az államokat. Az izraeli politikus szerint ebben a helyzetben a kisebbségek, köztük leginkább a Közel-Keleten élő keresztények szenvednek a legtöbbet. Az egyetlen ország a térségben, ahol a keresztények száma növekedett az elmúlt időben, Izrael, mert ez az ország a demokrácia, a szabadság és az egyenlőség szigete a Közel-Keleten – fogalmazott. Mint mondta, Izrael büszke arra, hogy védelmezi a kisebbségek jogait, hogy ebben az országban mindenki szabadon élhet a hite, a lelkiismerete szerint és gyakorolhatja a vallását. Uzi Landau hangoztatta: a Nyugat számára az egyetlen stabil, kiszámítható partner a térségben Izrael.

A Jeruzsálem nap egy háromnapos, szombaton kezdődött konferencia kiemelt eseménye a Hit Parkban. A konferencia az Izrael Szövetségesei Alapítvány első európai csúcstalálkozója. A washingtoni és brüsszeli székhelyű alapítvány a világ több országgyűlésében támogat Izrael Szövetségesei parlamenti csoportokat, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az izraeli knesszettel. Az alapítvány célja a zsidó-keresztény kultúrán alapuló parlamenti kapcsolatok segítése, hangsúlyozva Izrael államának stratégiai, gazdasági, kulturális, tudományos és geopolitikai jelentőségét az európai nemzeteknek.

Összesen 277 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogi96
2014. június 17. 18:41
ha pedig valaki azt állítja, hogy a hit gyülekezete szekta, akkor vagy nem ismeri a gyülekezetet és csak azt hajtogatja, amit másoktól hall, vagy pedig a szekta fogalmával nincs tisztában. akkor mit is jelent a „szekta” szó? egy definíció szerint: „szorosan összetartó, azonos nézetű, a külvilágtól elkülönülő csoport; zárt csoportosulás valamely közösségen belül” „Az emberek, felekezetek egy csoportja nem feltétlenül jelent szektát. Akkor válik szektává, amikor a tanító vagy az egyház vezetője azt mondja, hogy mindenkinek az ő tanításait kell követnie, és a tagoknak más tanításra nincs szükségük, illetve az üdvözülést csak az adott egyház tanításai jelenthetik az emberek számára.” „olyan csoportra utal, mely törvénybe ütköző, illetve a társadalom egy jelentős részének számára szélsőségesen destruktív nézeteket vall (például gyilkosság-öngyilkosság szükségessége, fizikai önfeláldozás)” „Azok a vallási/tágabb értelemben társadalmi csoportok, melyek a zaklatásig vagy a törvényességet túllépve követik, üldözik azokat a tagjaikat, akik kiléptek szervezetükből.” nos ezek ismeretében megállapítható, hogy a hit gyülekezete NEM szekta, mivel: 1.nem különül el a külvilágtól, nem zárkózik el. pl.: számos rendezvényt szerveznek azok számára is, akik nem tartoznak oda, ill. az Istentiszteletek döntő többsége szintén nyitott az emberek előtt, bárki szabadon részt vehet rajta. 2.az egyház tagjai a Bibliát fogadják el, a Biblia alapján élnek. azt szintén nem állítja a hit gyülekezete, hogy csak azok üdvözülhetnek, akik oda tartoznak. ez inkább a katolikus egyházra igaz… érdekes, róluk mégsem mondják azonnal, hogy szekta. és ezt nem rosszindulatból írom. 3.gyilkosságról és egyéb elvetemült ötletről pedig természetesen szó sincs. 4.a hit gyülekezete nem üldözi a tagokat, mindenkinek megvan a szabad akarata arra is, hogy maradjon és arra is, hogy távozzon. ez döntés kérdése. ezzel szemben viszont a katolikus egyházban még azok is „tagok” maradnak a nyilvántartásban, akik már rég nem járnak oda, lehetnek akár már egy másik egyház tagjai is, de ez úgy látszik, h nem számít. A félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy nem vagyok a katolikus egyház ellensége (mielött valaki félreérti), egyszerűen csak ezzel kapcsolatban vannak tapasztalataim. Remélem, hogy az érveim segítenek másokat, hogy tisztábban lássák a dolgokat.
bogi96
2014. június 17. 17:58
bárki bármit is gondol, nekem nagyon tetszett a cikk és remélem, hogy ennek az eseménynek lesz még folytatása.:)
polnemkor
2014. június 16. 09:38
Janicsárképző.
fradi44
2014. június 16. 08:08
A HIT park 2 milliárd közpénzből épült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!