Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Mutyigyanú az európai szélsőjobb háza táján

2014. május 13. 09:06

Egy az Index birtokába kerül hangfelvételen Sípos László, a Jobbik egyik EP-jelöltje az európai szélsőjobboldali pártokat tömörítő AENM pénzügyei körüli visszaéléseket tárgyalta meg telefonon. Többek között azt mondta: a Brit Nemzeti Párt elnöke azt akarja, hogy segítsen neki lopni.

2014. május 13. 09:06

Az Index birtokába került egy tavaly elhangzott telefonbeszélgetésről készült hangfelvétel, amelyen Sípos László a Jobbik külügyi kabinetjének alelnöke arról beszél: Nick Griffin, a brit szélsőjobboldali BNP elnöke azt akarja, hogy segítsen neki lopni – az európai szélsőjobboldali pártokat tömörítő AENM pénzéből.

Az AENM-et (Alliance of European National Movements) 2009-ben alapították, elnöke a jobbikos EP-képviselő Kovács Béla, alelnöke Nick Griffin a brit BNP elnöke. A szervezetet alkotó pártoknak jelenleg nyolc képviselőjük van az EP-ben, a mostani választáson az a céljuk, hogy legalább huszonöt képviselőt tudjanak az Európai Parlamentbe küldeni, és így frakciót alakíthassanak. Sípos jelenleg az ötödik helyen áll a Jobbik EP-listáján és az Index információi szerint Kovács Béla kérésére nézte át az AENM könyvelését még tavaly. 

Ezzel kapcsolatban a rögzített telefonbeszélgetésen azt mondta: „szerintem a Griffin azt várja tőlem, hogy segítsek neki lopni ... ha ezt a való életben egy cégnél vizsgálnák, akkor már rég azt mondanák, hogy finito.” Arról is beszélt, hogy Griffin szervez egy konferenciát, amire a barátait és rokonait is elhozza és „be akarja őket nyomni mindenhova, gondolom azért, hogy mittudomén havi egy-két ezer euróért ne csináljanak semmit”.

Az Index hozzáteszi: a dolog érdekessége, hogy Griffin szeptemberben magáncsődöt jelentett be. 

A portál megkérdezte a felvételről Sípos Lászlót, aki azt mondta: az „egy nehéz időszakban zajlott indulatos magánbeszélgetésből kiragadott mondat, amelynek sem stílusa, sem szóhasználata nem hivatalos véleménynyilvánítás, vagy nyilatkozat”. A politikus hangsúlyozta, hogy a beszélgetést a tudta nélkül rögzítették. 

Elmondása szerint az AENM 2013 áprilisában szembesült azzal, hogy a könyvelő cég székhelyváltozása miatt számos iratot, számlát és bankkivonatot nem találnak. Emiatt komoly feszültség keletkezett a párton belül – foglalta össze Sípos, aki elnézést kért munkatársaitól „a kiragadott idézetekben található túlzó és esetenként sértő kijelentések” miatt.

Sípos azt mondta: tulajdonképpen nem történt semmilyen visszaélés, és pár hónap múlva a könyvelési anyagok is előkerültek. 

Az Index cikke szerint az AENM 2012 óta összesen közel 350 millió forintnak megfelelő eurót kapott párttámogatásként az EP-től. Ezen összegeket kutatások megrendelésére, kampányeseményekre és konferenciaszervezésre lehet költeni. 

A portál Jobbik-közeli forrásaira hivatkozva azt írja, több jobbikosnak is szúrta a szemét, hogy a támogatási összegeket jórészt drága hotelekben tartott konferenciákra és evés-ivásra költik, és ezt jelezték is a párt vezetésének.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. május 13. 15:21
FIDESZ-es drogozás: http://alfahir.hu/mely_hallgatas_a_szombathelyi_drogvideo_korul_0
OmegaMale
2014. május 13. 14:42
"... Sípos, aki elnézést kért munkatársaitól „a kiragadott idézetekben található túlzó és esetenként sértő kijelentések” miatt. " Akkor a szélsőjobbos EP-mutyi köszöni szépen jobban van? Vagy csak megvárták az önjelölt revizort a szélsőjobbos spanok meló után... Esetleg Ő is betolhatott ismerőst havi 1-2 ezer EUR-ért és akkor már nincs is semmi hézag.
csuka
2014. május 13. 12:14
Milliárdos mutyi a postbolsevik FIDESZ-maffia 'háza táján': " Andy Vajna az általa üzemeltetett kaszinó után mintegy 1,6 milliárd forintnyi adókedvezményben részesült. A kaszinó ugyanis a múlt évben 3,8 milliárd forint bevételt termelt, amiből 1,1 milliárd játékadót, valamint további 800 millió forintnyi koncessziós díjat kellett volna befizetni az államnak, a törvénymódosításnak köszönhetően azonban már csak 300 milliót kell." alfahir
kukagyerek
2014. május 13. 11:11
Figyelitek? A rohadék fidesznek nem jött be a köpködős provokáció, most előálltak ezzel. Hát, nincs mit enni elvtársak, össze kell fognunk szanyi tavarissal! Mi posztkomcsik majdcsak legyőzzük valahogy a nácikokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!