MSZP: Nem lesz tíz év alatt egymillió új munkahely

2014. május 08. 15:21

Az MSZP önbevallásnak értékeli a kormány által készített konvergenciaprogramot, amelyből kiderül, hogy nem fog megvalósulni tíz év alatt az ígért egymillió új munkahely. Erről Veres János, a párt európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

2014. május 08. 15:21

A volt pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az eddig megvalósultakon túl 2017-ig 150 ezer új munkahely megteremtéséről van szó a programban, így a fennmaradó három évben hatszázezer munkahelyet kellene létrehozni. Ennek a realitása a nullával egyenlő – értékelt. Szerinte beismerő vallomással is felér a konvergenciaprogram, az akár „a kormány önbevallásának is tekinthető”.

Idézte Orbán Viktor miniszterelnök Berlinben elmondott szavait, miszerint jövőre már képesek lesznek mindenkinek az állam által felkínált munkalehetőséget ajánlani. Ha igaz ez a kijelentés, akkor a konvergenciaprogram nem igaz, merthogy ez nincs benne – mondta Veres János. Szerinte ez azt jelenti, hogy a jelenleg munkanélküli emberek jövőre közmunkásokká válnak, vagyis Magyarországon úgy fog megvalósulni a kormány által sokszor hangoztatott munkaalapú társadalom, hogy „az egy közmunkaalapú társadalom” lesz. Rossz útnak nevezte, hogy az ötvenezer forintot kereső közmunkások országává tegyék Magyarországot.

Az MSZP-s politikus a munkanélküliség egyes problémáira adott baloldali válaszként említette a 25 év alatti fiataloknak szóló ifjúsági garanciaprogram kiszélesítését. Utalt arra, hogy ebből a programból a magyar kormány még nem hívott le egy fillért sem, holott közel 15 milliárd forintos összeg áll rendelkezésére.

Veres szerint a program keretében a fiatalok vagy képzésben, átképzésben vehetnek részt vagy az állam által biztosított munkalehetőséghez juthatnak. Kérdésre válaszolva Veres János azt mondta, intézkedés nélkül az idei hiánycél biztos, hogy nem lesz tartható. Minél később hoz döntést a kormány, annál nagyobb mértékű beavatkozásra lesz szükség a hiánycél tartásához – állapította meg.

Azt mondta, a kormánynak nagyon sok lehetőség van a kezében, hogy a hiánycélt tartani tudja, tulajdonképpen semmilyen intézkedéssel nem kell a parlamenthez fordulnia. Veres János szerint az ország érdeke szempontjából is az a helyes, ha nem bevételi többlettel, hanem kiadáscsökkentéssel próbálja a kormány ezt a problémát orvosolni.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. május 08. 17:37
Ezek mindent előre megmondanak.Amikor nem jön be /az esetek 90%-a/,zavart mosolyal néznek a távolba. Az önvizsgálat meg a jó modor náluk ismeretlen fogalom. Legalább egyszer mondanák, "elnézést tévedtünk".
kjkj945
2014. május 08. 16:54
Veres már a határ, őrült a vén betyár, Rá sem néz már sohasem a szegény nép. Nem is vár csak aranyat, neki csak az maradt, Nem ismerte mi is a szerénység... Más se kell az egész világból, Csak azn ország, meg egy pohár bor! Veres már a határ, őrült a vén betyár, Rá sem néz már sohasem a szegény nép...
tóth mária
2014. május 08. 16:41
Nem bánnám ha Veres, de még Szanyi sem lehetne EU képviselő! már előre "fázom" az ottani ténykedésük miatt.
kuwiq
2014. május 08. 16:37
nem lesz 10 éven belül baloldali kormánya Magyarországnak, ha így folytatjátok nem mintha bánnám, elvtársak, csak így tovább
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!