Mészáros 1,3 milliárdot, Simicska 4,1 milliárdot vett ki cégéből

2014. május 31. 11:09

4,1 milliárd forintnyi osztalékot vettek ki tavaly a Közgép tulajdonosai, köztük Simicska Lajos a cégből. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége is jól teljesített: a Mészáros és Mészáros Kft-ből 1,3 milliárd forintos osztalékot vettek ki.

2014. május 31. 11:09

Tavaly 491 milliárd forintot nyert közbeszerzéseken a Közgép, ebből 60 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, amiből 4,449 milliárd forintnyi adózás előtti eredménye lett a cégnek. A Közgép tulajdonosai ebből 4,1 milliárdot osztalékként kivettek, és csak 203 millió forintot hagytak az építőipari cégben, írja a hvg.hu. A Közgép tulajdonosa Simicska Lajos, ám a tényleges tulajdonosi szerkezet nem ismert. 

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Kft. tavaly megduplázta nettó árbevételét az előző évihez képest, ez 2013-ban 9,717 milliárd forint volt. Az Index cikke szerint a cég adózott eredménye 1,558 milliárd forint volt, melyből osztalékként 1,266 milliárd forintot vett ki a tulajdonos.

Összesen 324 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. június 01. 08:50
Az ilyen és ehhez hasonló írásoknak közgazdaságilag nincs értelme és érteke függetlenül attól, hogy milyen cégeket érint. Féligazságok és csúsztatásokon alapszik, s mivel az olvasók többsége nem képzett, nem látja az összefüggéseket, a valós gazdálkodási hátteret, könnyen megvezethető. Egyértelmű a cél, az olvasó hergelése, lejáratás, amely az irigységre épít. Amennyiben megnézzük a Közgép nettó arányos árbevételét, akkor azt tapasztaljuk, hogy a nettó árbevétel arányos adózott eredmény 7,4 %, amely nem kirívó. A szerző írása hitelesebb lenne, ha más hasonló gazdálkodást folytató céggel összehasonlítaná, s ekkor kiderülhetne az eltérés, s akkor azt is lehetne vizsgálni, ezt az eltérést mi okozza. Mészáros esetében a nettó árbevétel arányos eredmény 15,7 %. Számos cégnek van ehhez hasonló eredménye. Itt is hiányzik, amit a megelőző cégnél írtam. Az osztalék kifizetésének nem biztos, hogy csak a tárgyévi adózott eredmény a forrása, mert a felhalmozott eredmény – eredménytartalék – is alapot képez. Lehet, hogy egy cég évekig nem vesz ki osztalékra, majd később az tárgyév eredményéből képzett adózott eredménynél nagyobb osztalékot fizet. Így fordulhat elő az is, ha egy évben a cég veszteséges, és az eredménytartalék terhére fizet osztalékot.
Berecskereki
2014. június 01. 08:20
Bírságok megtévesztő reklámért külföldi cégeket érintően http://reklambirsag.linkcenter.hu/
Berecskereki
2014. június 01. 08:17
„A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. megtévesztette a fogyasztókat a különböző érmék értékesítését népszerűsítő kampányában, ezért 100 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást. A kft. tulajdonosa egy hollandiai bejegyzésű cég, a Samlerhuset Group B.V., s jelenleg három ügyvezetője van, egy angol, egy norvég és egy lengyel személy.” http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/elkepeszto_birsag_a_magyar_eremkibocsatonak_reagalt_a_ceg.579504.html
Berecskereki
2014. június 01. 08:12
TOP 50 legnagyobb munkaügyi bírság az elmúlt évben http://www.feketelista.hu/top-50-legnagyobb-munkaugyi-birsag/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!