EP-választás: újra erősödött az Európai Néppárt

2014. május 20. 20:06

Múlt héten minimális volt a különbség az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták Pártja között, ám mostanra újra kinyílt az olló a két pártcsalád támogatottsága között. Az Europe Decides és a Burson-Marsteller felmérése szerint előbbi 217, míg utóbbi 201 EP-mandátumra számíthat. Az összesített magyarországi adatok szerint a Fidesz 13, a Jobbik 4, az MSZP 3, míg az LMP 1 mandátumot szerezhet.

2014. május 20. 20:06

Néhány nappal a szavazóhelyiségek megnyitása előtt uniós szinten az Európai Néppárt (EPP) stabil előnyét jelzi a Europe Decides és a Burson-Marsteller által készített felmérés kedden közzétett eredménye. A tagállamokban külön-külön készített közvélemény-kutatások összesített eredménye szerint a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) a múlt héthez képest növelni tudta előnyét az MSZP-t is magába foglaló balközép pártcsalád, az Európai Szocialisták Pártja (PES) előtt. A néppárt az Európai Parlament 751 képviselői helyéből 217-et szerezhet meg, míg a szociáldemokraták 201 mandátumhoz juthatnak. A múlt héten ugyanez a felmérés még valamivel szorosabb, 212-209-as mandátumarányt becsült a két nagy párt számára.

A jelenlegi, 766 tagú Európai Parlamentben a néppártnak 274 képviselője van, a szociáldemokraták pedig 196 mandátummal rendelkeznek. A jelenlegi képviselőcsoportok közül a harmadik legnagyobb maradhat a liberálisok, az ALDE frakciója, igaz, létszámuk várhatóan jelentősen megfogyatkozik; a mostani 83 EP-képviselő helyett várhatóan 59 liberális képviselő foglal majd helyet az EP-ben.

A mostani EP-választás a strasbourgi parlamenti patkó jobb- és balszélén elhelyezkedő pártok megerősödését hozhatja. A radikális baloldali Egyesült Európai Baloldal/Egyesült Északi Baloldal (GUE/NGL) most 35 képviselővel rendelkezik, a választások után ez a frakció 53 fősre duzzadhat a felmérések szerint. Ezzel a radikális baloldalnak nagyobb frakciója lesz, mint a zöldek és a jobbára valamilyen terület, régió függetlensége, önrendelkezése, autonómiája mellett síkra szálló Európai Szabad Szövetség közös képviselőcsoportja. A zöld frakció ugyanis a mostani 57 főről 44-re fogyatkozhat.

Jelentősen, csaknem háromszorosára növekedhet viszont a parlament jobbszélén az a képviselőcsoport, amely azon pártok képviselőiből áll, amelyek eddig nem tagozódtak be egyik pártcsaládba sem, vagy a függetlenek között foglaltak helyet. Ők most 33-an vannak, a választás után létszámuk 95 főre emelkedhet a közvélemény-kutatások szerint. Ebből matematikailag akár három kisebb vagy akár az EP harmadik legnagyobb frakciója is kijöhet; ehhez legalább hét tagállam minimum 25 EP-képviselőjének egyetértésére van szükség.

A tagállamokra lebontott adatok között Magyarországra vonatkozóan az Ipsos és a Nézőpont Intézet által készített felmérések átlaga szerepel, amelynek tanúsága szerint növelni tudta előnyét a Fidesz-KDNP, amely immár a voksok 51 százalékára számíthat, és ezzel 21 magyar mandátumból 13-at szerezhet meg. A magyar adatok alapján a Jobbik a második legnagyobb politikai erő Magyarországon; a voksok 17,75 százalékát kaphatja, amellyel 4 politikust küldhet ki a strasbourgi uniós parlamentbe. Az MSZP-nek a felmérések 15,5 százalékos támogatottságot jeleznek, ami 3 mandátumra lehet elegendő. Az adatok tanúsága szerint még az LMP fogja átlépni a bejutási küszöböt; 6,5 százalékos támogatottságával 1 mandátumot szerezhet az EP-ben. A Demokratikus Koalíció a felmérések szerint a voksok négy, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért pedig a szavazatok 3 százalékára számíthat, így a közvélemény-kutatás szerint várhatóan nem küldhet majd egyetlen képviselőt sem az uniós parlamentbe.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2014. május 20. 23:09
"Miért ki más fizeti?! A fideszes vagy szocialista nyugdíjasok, esetleg a Fidesz-MSZP cigányai? :)" Na akkor eddig eljutottunk. Akkor hogyan számoltatod el, hogyan vonod felelősségre?
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2014. május 20. 22:38
Kezd kimenni a divatból a demokrácia. Fárasztja már a túlgazdagokat. Megszívjátok még a fasizálódást tesókáim.
Türelem
2014. május 20. 21:51
Most néztem az ATV-ben Molnár Csabát, majd a Morvai-Jávor párost. Molnár Csaba hozta a szokásos, minden demokratában félelmet keltő agresszív, demagóg, külföldi érdekeket képviselő formáját. Magyar ember nem szavazhat a DK-ra. De az Együtt -PM-re sem. Nem érdekelnek a pártok, a programjaikból próbálok valamit kihámozni. Morvai végig konkrétumokról beszélt, s konkrét programhoz kérte az Együtt-PM előzetes, biankó támogatását - ahhoz, hogy például egy adott multi nálunk sem fizethessen kevesebbet az alkalmazottaknak, mint az anyaországban - , erre Jávor csak általánosságokban beszélt, s tulajdonképpen nem lehetett semmi konkrétumra lelni mondandója alapján. Tehát Jávor végig mellébeszélt. Molnár keményen képviselte amerikai megbízót, nyomta az Egyesült Európai Államok doktrínáját, s világossá tette, hogy a magyar nemzeti érdekeket mindenben alárendelik a külföldi elvárásoknak. A magyar nemzet érdeke, hogy az MSZP, a DK és az Együtt-PM a szemétkosárba kerüljön május 25-én. Morvai jól kiosztotta a demagóg, undorítóan tendenciózus, elfogult ATV riportert is. Tényleg forog az ember gyomra, amikor ezt a fazont látja, hallja.
potyka
2014. május 20. 21:26
Ez egy kimondottan rossz hír Orbánnak és a fidesz buziknak! Az Europai néppárt a keleti elzárkozás mellet van a felcsúti paks mutyis hülye viszont keleti szélütőtt. :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!