EP-választás: egyre csökken a Néppárt előnye

2014. május 14. 13:50

A Néppárt 212, a Szocialisták 209 mandátumot szereznének a 751 fős Európai Parlamentben a legfrissebb felmérések szerint. Egy héttel ezelőtt még 216-205 volt ez az arány, vagyis a Néppárt jelentősen veszített az előnyéből.

2014. május 14. 13:50

A szerdán közzétett, új felmérési eredmények szerint uniós szinten némileg csökkent az Európai Néppárt előnye a Szocialistákkal szemben az EP-választás kampányában. A legfrissebb felmérés szerint a Fideszt is sorai között tudó jobbközép pártcsalád 212 mandátumot szerezne a 751 fős strasbourgi parlamentben. Az MSZP-t is magába foglaló szocialista pártcsalád 209 képviselői helyet szerezne a mandátumbecslés szerint. Egy héttel ezelőtt 216:205 volt a két nagy párt mandátumainak aránya a felmérések alapján.

A múlt heti helyzethez képest valamivel jobban áll az EP-patkó bal szélén helyet foglaló Egyesült Európai Baloldal - Északi Zöld Baloldal; hét nappal ezelőtt 49, ma 52 mandátumot jósolnak számukra a közvélemény-kutatók. Valamelyest csökkent viszont a zöldek támogatottsága. Egy hete 41, most 38 mandátumot jósol nekik az előrejelzés. A liberálisok 63 képviselői helyre számíthatnak, akárcsak egy héttel ezelőtt.

A jelenlegi 766 fős Európai Parlamentben, 275 mandátummal messze a legnagyobb az Európai Néppárt képviselőcsoportja, és bár jelenleg is ők vezetik a felméréseket, a választás után így is mintegy 60 képviselői helyet veszíthetnek, míg a jelenleg 194 képviselőt magában foglaló szocialista frakció 18 fővel növekedhet.

A felmérés annyiban torzít, hogy a jelenlegi képviselőcsoportokra vetíti ki a felmérések eredményét, holott korántsem biztos, hogy a választások után ugyanezek a képviselőcsoportok alakulnak újra, és nem jönnek létre új frakciók. A felmérések szerint ugyanis a két nagy párt után a legnagyobb csoportot azok a képviselők adhatják, akik most a függetlenek soraiban foglalnak helyet; jelenleg mindössze 32-en vannak, az új EP-ben viszont csaknem háromszor ennyien, 95-en lehetnek. Ebből matematikailag akár három kisebb vagy akár az EP harmadik legnagyobb frakciója is kijöhet.

A tagállami szintű adatok között Magyarországról az áprilisi országgyűlési választásokon a pártlistákra leadott szavazatok aránya szerepel, a közvélemény-kutató pedig abból becsüli meg, melyik párt hány képviselőt küldhet az EP-be. Ez annyiban torzít, hogy az országgyűlési választásokon listát állító erőket rangsorolja lehetséges EP-mandátumaik alapján, de a baloldali összefogás nem közös EP-listával indul. Az előrejelzés a Fidesznek 10, a baloldalnak és a Jobbiknak 5-5, az LMP-nek pedig egy EP-mandátumot prognosztizál. 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2014. május 14. 17:51
Helyes, helyes. Legalább Európa nem hagyja magát (annyira).
Vlagyimir
2014. május 14. 15:35
Martonyi Jánostól hétfőn megkérdezték Brüsszelben egy sajtótájékoztatón, hogy hogyan kommentálja Orbán szavait, ő erre azt mondta, hogy azokban semmi újdonság nincs, az elmúlt huszonöt évben minden kormánynak ez volt a politikája." Ez csodás. Hazudik, és nem rohad le a pofája, amikor ilyeneket mond. Martonyi is teljesen elhülyült arra a szellemi szintre, ahol vezére és nyaloncai vergődnek.
Vlagyimir
2014. május 14. 15:09
Orbán szemrebbenés nélkül hazudik és nyomorba dönti az országot. Csupán a seggnyalóiról gondoskodik.Az ország pedig a csőd szélén táncol MOST.
Akitlosz
2014. május 14. 15:02
Ilyen pártok nem léteznek. Ezek az "európai pártok" nem valódi pártok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!