Elveszíthetjük a román és a szlovák határ menti programok irányítását

2014. május 14. 12:21

A 2014-2020-as költségvetési ciklusban is folytatódnak a részben EU-s pénzekből finanszírozott határon átnyúló programok, azonban a koordináció terén a románok és a szlovákok vehetik át az irányítást.

2014. május 14. 12:21

A román és a szlovák határon is működő határ menti uniós programokat eddig Magyarország koordinálta. A programok célja, hogy csökkentsék a határok elválasztó jellegét és előmozdítsák a határtérségek kulturális kapcsolatait. A román határ menti programra 248 millió eurós keret állt rendelkezésre a 2007-2013-as költségvetési időszakban. A programot a két tagállam és az EU közösen finanszírozta: például iskolákat, templomokat, és a határon átvezető utakat újítottak fel.

A program indulásakor Románia és az EU is támogatta, hogy Magyarország koordinálja ezt a programot, most, a 2014-2020-as költségvetési időszakban úgy tűnik, a románok, és a hasonló együttműködést megvalósító szlovákok is átvennék az irányítást – tudta meg az Index.

A határ menti programokat korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálta az NFÜ-n keresztül, majd a feladat 2013 elején a Miniszterelnökséghez került. Az Index szerint a Miniszterelnökség nem tett meg semmilyen érdemi lépést annak érdekében, hogy a programokat Magyarországon tartsa, mert a költségvetésük sokkal kisebb a hazai „mainstream” programokénál.

A portál azt írja: ha a román és a szlovák program irányítása is elkerül Magyarországról, akkor feloszlik a célra létrehozott szakértői bázis és félő, hogy olyan fejlesztések fognak megvalósulni a közös, mindkét oldalon magyarlakta térségekben, amelyeknek nincs magyar vonatkozású relevanciájuk.

Az Index a Miniszterelnökséget is megkérdezte, ahol azt közölték: „A magyar kormányzat nyitott arra, hogy a fejlesztéspolitikában véghezvitt intézményrendszeri reform részeként a határ menti programokat is új intézményi keretben valósítsa meg a 2014–20-as időszakban, amely új rendszert azonban minden esetben a partnerországgal egyetértésben fogunk kialakítani.” Hozzátették: a román féllel még nincs végleges megállapodás az irányítási struktúra minden részletében.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2014. május 14. 12:47
Mi van? Nem a Lézer Dszoni osztja el a pénzt? Akkor nekünk nem is kell!
Gregorius
2014. május 14. 12:43
Ha ez igaz, az nagyon kínos...Messze a szlovákok és a románok előtt jártunk, most meg úgy tűnik fordult a kocka. Kivéve akkor, ha tényleg nem törődtünk ezekkel a kevésbé fontos, közös programokkal, és jogosan veszik majd át az irányítást.
freehckr
2014. május 14. 12:27
Példa, hogyan védi a „magyar érdekeket” a Fidesz-KDNP... ha ezeket a forrásokat nem lehet a közgépes elvtársaknak kiosztani, akkor nincs is szükségünk rájuk... szerintük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!