Brutális pénzdíj, új versenyszám, innováció a köbön – visszatérnek a világsztárok Magyarországra
Világszenzáció készülődik a magyar fővárosban.
Budapest rendezheti 2016-ban a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny európai fordulóját. Ezt csütörtökön, Stockholmban az idei európai versenyen jelentették be.
Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára, aki részt vett az eredményhirdetésen, elmondta: az idei európai fordulón Magyarországot Molnár Gábor és csapata képviselte, akik a 9. helyet elérve bejutottak a nemzetközi döntőbe, amelyet 2015 januárjában, Lyonban rendeznek meg.
A kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai rendezvénye több mint 20 évvel ezelőtt indult, és azóta kétévente kontinentális, majd minden második évben világszinten rendezik meg. Az európai forduló rendezési jogának elnyerése hatalmas jelentőségű és komoly marketingértéket jelent Magyarországnak, segíti a gasztronómia területén is egyre fontosabbá váló minőség elterjedését, hangsúlyozta az államtitkár.
Budapest pályázatát a magyar állam is támogatta, a 2016-os esemény fővédnöke a köztársasági elnök lesz. A miniszterelnök, a nemzetgazdasági miniszter, a turizmusért felelős helyettes államtitkár, és többek között a főpolgármester is támogatásáról biztosította a szervezőket. Az idei európai megmérettetés a svéd fővárosban népes közönség előtt zajlott, a versenyzőknek meghatározott idő alatt két ételt kellett a zsűri elé tálalnia. Az első három helyet a svéd, a dán, illetve a norvég csapat szerezte meg. A 20 ország közül a legjobb 12 mehet Lyonba jövő januárban.
A 2012-es Bocuse d'Or-on Széll Tamás, az Onyx étterem szakácsa a tizedik helyet végzett. Ez hatalmas sikert jelentett és jelent azóta is a magyarországi gasztronómiának.