A pártok közölhetik hamarabb a választási eredményeket

2014. május 04. 14:41

A pártok közölhetnek adatokat a szavazóköri eredményekről már a Nemzeti Választási Iroda hivatalos tájékoztatása előtt is az európai parlamenti választás napján, ahogy tették azt április 6-án is.

2014. május 04. 14:41

Nem jogsértő, ha az európai parlamenti választás napján a szavazóköri eredményeket a pártok közzéteszik még a hivatalos előzetes tájékoztató eredmények megjelenése előtt, mert a törvényi tiltás a Nemzeti Választási Irodára (NVI) vonatkozik. Pálffy Ilona, az NVI elnöke egy sajtóbeszélgetésen korábban azt mondta, egyetlen európai uniós tagállam választási szerve sem hozhat nyilvánosságra előzetes adatot a választásról addig, amíg valamennyi országban be nem zárnak a szavazókörök. Jelezte, Olaszországban május 25-én este 11 órakor zárnak be a szavazóhelyiségek. Arra az újságírói felvetésre, hogy az országgyűlési választás napján, április 6-án is adtak ki eredményeket a pártok a hivatalos előzetes tájékoztató adatok közzététele előtt, azt mondta, ezt a pártok megtehetik most is, mert a tiltás az NVI-re vonatkozik.

Ezen az állásponton volt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke is az országgyűlési választás idején: Patyi András a szavazás éjszakáján ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem jogsértő, ha egy jelölt közzéteszi a delegáltjától származó szavazóköri eredményeket, mielőtt valamennyi szavazókör bezárt volna.

Az NVB elnöke akkor arra hívta fel a figyelmet, minden jelöltnek joga volt ahhoz, hogy delegáltat küldjön a szavazatszámláló bizottságba, a delegáltnak pedig joga van a szavazóköri jegyzőkönyvről másolatot kérni. A jelölt, jelölőszervezet tehát a saját megbízottjától törvényes módon, viszonylag hamar eredményhez juthatott – mondta.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2014. május 04. 19:08
" az állam elkezdi utólag visszakövetelni a támogatást, mert ott olyan napokon is ellátták a gyereket, amikor előzetes írásos megállapodás nem volt" Ez is egy kis csúsztatás - megszokhattuk. Lévén leginkább arról lehet szó, hogy a támogatás terhére elszámoltak olyan napokat, amelyekről semmilyen dokumentáció nem volt. Szegény ellenőr meg higgye el bemondásra, hogy ott volt a gyerek, pedig csak pl. két hét múlva vették fel az iratok szerint a bölcsibe ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!