Megtámadja az Együtt-PM a választás eredményét

2014. április 24. 16:48

A szavazategyenlőség jogelvének érvényesítése végett az Alkotmánybírósághoz fordul az Együtt-PM a győzteskompenzáció miatt. Szerintük a győzteskompenzáció alkotmányos indok nélkül felülreprezentálja a többséget megszerző jelöltet. Ahhoz, hogy az Ab vizsgálhassa a kérdést, az Együtt-PM megtámadta a Kúrián az országgyűlési választás országos listás eredményét.

2014. április 24. 16:48

Az Együtt-PM véleménye szerint a győztes egyéni jelöltekre leadott szavazatok után országos listáról kiosztott többletmandátumok sértik a választójog egyenlőségét, ezért a szövetség az Alkotmánybírósághoz fordul – közölték csütörtökön az MTI-vel. Hozzáteszik, hogy emiatt jogtechnikai okból a Kúriánál kérik, hogy vizsgálja felül az áprilisi választás listás eredményét. A szövegben úgy fogalmaznak, hogy beadványukkal nem megkérdőjelezni kívánják az országgyűlési választások eredményét, hanem a „szavazategyenlőség jogelvének érvényesítését” szeretnék elérni. 

Indokolások szerint az egyéni kerületekre épülő többségi választójogi rendszerekben, a nemzetközi gyakorlatban is ismeretlen a győztes jelölt kompenzációja, mert a szavazatok kisebbségével egyébként is a mandátum egészét megszerzi a jelölt. A többségi jellegből „kényszerítően következő felülreprezentációt” a győzteskompenzáció mesterségesen, alkotmányos indok nélkül erősíti, ami viszont az Együtt-PM véleménye szerint sérti a szavazatok egyenlő súlyának alkotmányos követelményét.

Ahhoz azonban, hogy a kérdésben az Alkotmánybíróság dönthessen, az alkotmánybírósági törvény szerint először az áprilisi országgyűlési képviselő-választás országos listás eredményét kell megtámadni a Kúrián, ezért az Együtt-PM „e jogtechnikai indokból” felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához.

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2014. április 25. 10:26
Hol a bibi, picúr Gordi? Öt párt közösült, és ennyi tellett a nászból. Szánalmas, véknya kis eredmény. A saját stratégiátokban kell keresni a hibát, hiszen az LMP 250 ezres szavazatmennyiséggel egy 10 milliós országban képviselőcsoportot juttathatott a Parlamentbe. Ez egy képviseleti demokrácia: szinte mindenhol egyéniben a FIDESZ nyert, mégis mennyi képviselője legyen a Parlamentben??? Ha bonyi, módosíts pályát!
formaegy
2014. április 25. 10:21
Mi van Bajnai? Amerika benyújtotta a számlát? Mit ígértél a támogatásért cserébe te hazaáruló?! Ha ennyire rossz neked Magyarország miért nem tűztök a jó büdös francba? Hataloméhes, magyargyűlölő, hazaáruló mocskok! Jól tudom osztrák-magyar állampolgár vagy? - Ausztriának sem kellesz? Tudod, egy ilyen szarkeverő hazaáruló senkinek sem kell. Gerinctelen, sz...házi!
pitypang1125
2014. április 25. 06:56
Mocskos szarháziak!
kjkj945
2014. április 25. 06:37
""Támadás 6.25-kor : Alekszandr Matraszov hőstette""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!