Szerbia
ÉLŐ
Anglia

LMP: A földtörvény bebetonozza a nagybirtokrendszert

2014. április 30. 15:45

A május 1-jén életbe lépő földforgalmi törvény az ellenzéki párt szerint bebetonozza a nagybirtokrendszert az országban.

2014. április 30. 15:45

Az LMP szerint a május 1-jén életbe lépő földforgalmi törvény bebetonozza Magyarországon a nagybirtokrendszert. Sallai Róbert Benedek, az ellenzéki párt megválasztott képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, nem sikerült elérniük, hogy a jogszabály megváltozzon, pedig szerinte a szabályozás – a fideszes politikusok kijelentéseivel ellentétben – nem teszi lehetővé, hogy valóban megvédjék a termőföldet.

 
Azt mondta: május 1-jétől nem csak az a rendelkezés lép életbe, amelyik alapján külföldiek is vásárolhatnak termőföldet, de a szabályozás a nagybirtokrendszert is bebetonozza. Ezt azzal magyarázta, hogy a területek társtulajdonosai és a szomszédos földek birtokosai elővásárlási jogot élveznek. Elismerte, hogy ez a szabályozás eddig is létezett, de úgy érvelt, hogy a már korábban kialakult nagybirtokstruktúra nagyon nagy előnyt jelent a földvásárlásnál. Szerinte ezután nem jöhet létre olyan rendszer, amelyben a kisbirtokosok jutnak termőföldhöz.
 
Az LMP azoknak adna elővásárlási jogot, akiknek ötven hektárnál kevesebb földjük van vagy főállásban akarnak gazdálkodni vagy bioélelmiszert szeretnének termeszteni – közölte.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2014. május 01. 09:43
Nem minden volt agráriparos MSZMP tag volt olyan ügyes, hogy még Ángyánt és a Kishantosi Biogazdaságot is képes volt kinyírni, mint a Fidesz Gőgös Zoltánja, Zászlós Tibor – a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke. Budapesten született. Gyermekkorának jelentős részét Pilisen töltötte. Itt lett fogékony az állattenyésztés iránt. Mosonmagyaróváron szerzett agrármérnök diplomát, majd Gödöllőn külgazdasági szakmérnöki oklevelet. Karrierjét 1982-ben a Baracskai Rabgazdaságban kezdte, ahol a rendszerváltás előtt párttitkár volt, majd a rabgazdaság igazgatója lett. 1999-ben ezredesi rangban hagyta el a büntetésvégrehajtást. Első igazi szakmai megméretést igénylő munkahelye a rabgazdaság utódja, az Annamajori Célgazdaság, ahol főállattenyésztő, majd főagronómus, végül a kft.-vé átalakult cég ügyvezető igazgatója. 1993-tól a Mezőfalvai Zrt. igazgatóságának tagja, majd elnöke, 1999-től a részvénytársaság vezérigazgatója. 2001-ben a piszkos 12 között privatizőre, majd tulajdonrészét német befektetőnek eladva azóta is vezérigazgatója. Újsághír: "Hogy ilyen gazdaságokat működtetni mennyire éri meg, arról különböző számok keringenek - de nem rossz üzlet, ebben biztosak lehetünk. A mezőfalvai cég például az elmúlt években mintegy 2,5 milliárd forintos árbevétel mellett 300-500 millió forintos nyereséget produkált, ami még adózás után is tisztességes osztalékot fial. Mindennek fő háttere az a már említett ötvenéves földbérlet, amelyből eddig alig tíz év telt el." Világos? Ez a tuti! A Fidesztől ötven év állami földbérlet! A hülye Gőgös meg a szocik csak húsz évben mertek gondolkodni, úgy kell nekik!
=nessuno=
2014. április 30. 23:51
Nem értenek hozzá. Sajnos még a Rebeka is többet konyított. :)) Bebetonozza, de nem így és ezért. ;) Csendesek is a zöldbárók!
paraklétosz
2014. április 30. 18:09
Miután valahogy átdöccentek a parlamenti küszöbön, ég a föld a talpuk alatt. Éjjel-nappal LMP.
S0ma
2014. április 30. 16:01
El sem hiszem, hogy nem az atomtudósasszony zivernyál itt összevissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!