A Velencei Bizottság véleményét is kikérik az új ukrán nyelvtörvényről

2014. április 11. 15:33

Elküldik a Velencei Bizottságnak véleményezésre az új ukrán nyelvtörvény tervezetét – jelentette be a jogszabályt kidolgozó bizottság vezetője.

2014. április 11. 15:33

Ruszlan Kosulinszkij ukrán parlamenti alelnök, az új ukrán nyelvtörvény kidolgozását végző bizottság vezetője bejelentette: a jogszabály tervezetét elküldik a Velencei Bizottságnak véleményezésre.

Kosulinszkij a nyelvtörvénnyel foglalkozó parlamenti különbizottság eddigi munkáját összefoglalva a parlament ülésén elmondta, hogy a testület március 4-én alakult, és azóta öt ülést tartott. Ezek közül három ülésen azonban nem volt jelen elegendő bizottsági tag a döntéshozatalhoz. A bizottság szakértői csoportot hozott létre Ukrajna különböző megyéinek képviselőiből, továbbá döntés született arról, hogy a jogszabály „az ukrajnai nyelvhasználat rendjéről” szóló törvény elnevezést kapja.  

A bizottság arról is döntött, hogy a jogszabály kidolgozásának alapjául a Leonyid Kravcsuk volt ukrán államfő vezetésével kidolgozott törvénytervezetet veszik alapul. Erről a dokumentumról Gajdos István magyar nemzetiségű ukrán parlamenti képviselő korábban az MTI-nek azt mondta: a Kravcsuk-féle tervezet visszalépést jelent a korábbi jogszabályhoz képest, főként azért, mert a mostani 10 százalékról 30 százalékra emelné a kisebbségi nyelv használatának küszöbét egy településen belül, és a nyelvhasználati jog megyei és járási szintre már nem terjedne ki.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. április 11. 17:05
ejuuuuuuuu jujujujjjjj!! Mikor is lesznek tagok???? ???? ????
drkovax
2014. április 11. 16:57
A V.B. soha nem támasztott még semmilyen követelményt a nyelvi-etnikai kisebbségek érdekében. Most se fog. A szlovák nyelvtörvény se okozott nekik problémát ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!