Már 746 egyéni jelöltet regisztráltak

2014. március 02. 20:04

A 106 egyéni országgyűlési képviselői helyért már 746 hivatalos jelölt indulhat az április 6-ai parlamenti választáson a NVI vasárnap esti adatai szerint, de még további 366 jelölt vár arra, hogy nyilvántartásba vegyék az egyéni választókerületi bizottságok. Hétfő négyig van még idő ajánlást gyűjteni

2014. március 02. 20:04

Az ajánlások benyújtására a jelölteknek – hétfő délután 4 óráig – már kevesebb mint egy napjuk van, a jelölőszervezetek pedig kedd délután négy óráig állíthatnak országos listát, ha sikerült – legalább kilenc megyében és a fővárosban – 27 egyéni képviselőjelöltet állítaniuk.

A képviselőjelölt-jelölteknek legkevesebb 500 érvényes ajánlást kell leadniuk hétfő délután 4 óráig ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék őket az egyéni választókerületi bizottságok. E testületeknek három napjuk van arra, hogy elvégezzék a leadott ajánlások ellenőrzését. Az NVI vezetője, Pálffy Ilona korábban újságíróknak azt mondta, egy jelölt átlagosan 600-800 ajánlást ad le, és ezek ellenőrzése napi nyolc órát vesz igénybe.

A bizottságoknak csütörtök délután négy óráig kell az ellenőrzésekkel végezniük. Ez azonban nem akadálya annak, hogy a már leadott ajánlások alapján a jelölőszervezetek bejelentsék listaállítási igényüket; ha ugyanis 27 alá csökkenne az egyéni jelöltek száma, a „megelőlegezett” lista kiesik.

A www.valasztas.hu – folyamatosan frissülő – adatai szerint várhatóan legalább nyolc párt neve szerepel majd a szavazólapon. Az NVI tájékoztatása szerint a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-nek, a Jobbiknak, az LMP-nek, A Haza Nem Eladó Pártnak, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek és a Magyar Munkáspártnak van legalább 27, nyilvántartásba vett egyéni jelöltje legalább kilenc megyében és a fővárosban, így ők jogosultak országos lista állítására, azaz rájuk lehet majd szavazni a második szavazólapon.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szombatig három pártlistát – a Fidesz-KDNP-ét, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP-ét és a Jobbikét – vette nyilvántartásba, valamint a nemzetiségi önkormányzatok közül hatot; a lengyelek, a németek, a ruszinok a szerbek, románok és az örmények országos listáját. E hat nemzetiségnek így várhatóan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a nemzetiségek listájára április 6-án.

A választási bizottságok a Fidesz-KDNP és az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség jelöltjei közül 106-106-ot vettek nyilvántartásba, ez azt jelenti, hogy az összes választókerületben indul kormánypárti jelölt és a baloldali összefogás jelöltje.

A Jobbiknak 105, az LMP-nek 63, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 40, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 35, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 32, a Magyar Munkáspártnak 27 nyilvántartásba vett jelöltje van. Az Új Magyarország Pártnak 25, a Seres Mária Szövetségeseinek 23, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak 21, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Pártnak és a Magyarországi Cigánypártnak 20-20, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 19, az Új Dimenzió Pártnak 14 hivatalos jelöltje van, ám a már bejelentett jelöltjeik alapján (akikről egyelőre nem született döntés) várhatóan ezeknek a pártoknak is sikerült országos listát állítaniuk.

A Magyar Cselekvő Pártnak 13, az Együtt 2014-nek 8, az Összefogás Pártnak 7, az Aquila Pártnak, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak és a Zöldek Pártjának 6-6, a Kisgazdapárt-Magyar Igazság és Élet Pártjának 5 hivatalos jelöltje van az NVI adatai szerint, a többi pártnak ennél kevesebb.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2014. március 03. 12:32
Ahogy elnézem kilen lista biztosan lesz, de további ötnek is van lehetősége még listát állitani. Ez lesz az első olyan választás ahol a polgárok valóban egy széles palletáról választhatnak. Ez azt is jelenti, hogy ez az eddig legdemokratikusabb, mivel kinyította a kapukat minden olyan szervezet és párt elött akknek van országosan is támogatottságuk. Az egy más dolog, hogy a küszöbb elérése nem biztos, hogy meglesz, de a jövőben már lehetöséget is nyított egy szinesebb politikai élet kialakulására. A Listákkal már ismeretséget is szerezhetnek és azok az induló szervezetek amelyek elérik az egy százalékt a jövőben közpénzt is kapnak, mellyel a szervezetüket tudják építeni a következő választásokra. Nagyon kiváncsi vagyok a választások végeredményre, hogy mit fog hozni, hogyan rendezi át a politikai életet.
states
2014. március 02. 22:02
Szétröhögöm magam, a szocik úgysem tudtak nyerni Fóton, hogy a Fidesz nem indult. Ezeknek tényleg annyi, nem kétharmad lesz, hanem négyötöd.
Secnir
2014. március 02. 21:23
" A 106 egyéni országgyűlési képviselői helyért már 746 hivatalos jelölt indulhat az április 6-ai parlamenti választáson " erről az a mondás jutott az eszembe, hogy ahol szar van , ott veréb is van.
kamasuka
2014. március 02. 20:50
Egyébként mekkora béna már az a párt, ami ebben a rendszerben SEM képes országos listát állítani! Mert mi van most? Cím, név, aláírás, és kész. Se személyi szám, se személyi igazolványszám, semmi sem kell. Ráadásul egy fő ajánlhat több embert is. Mész az utcán. Kossuth Lajos utca 1., Kovács József, Kovács Katalin, Kovács Géza, majd aláfirkantod az aláírásukat. Tovább. Kossuth Lajos utca 3., Szép Jakab, Szép Jakabné, Szép Klára, firka, tovább. Kossuth Lajos utca 5. Hopp, csak annyi van kint, hogy Kovácsék. Új lakók, még a szomszéd sem ismeri őket. Tovább. Kossuth Lajos utca 7. ... stb. Kapacitás sincs rá, hogy valaki leellenőrizze, és vajon mennyire lehetetlen, hogy egyesek tényleg így csinálják???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!