Súlytalanul, avagy hová jutott és hová tart a magyar társadalom? – 2.

2014. március 14. 17:40

A Fidesz által létrehozott rendszer lényege, hogy minden, a demokráciában független intézményt járszalagra fűz és közvetlenül vagy közvetve egyetlen ember, Orbán Viktor uralma alá rendel.

2014. március 14. 17:40
Krémer Ferenc

A politikai rendszer jellege

A Fidesz által létrehozott rendszer lényege, hogy minden, a demokráciában független intézményt járszalagra fűz és közvetlenül vagy közvetve egyetlen ember, Orbán Viktor uralma alá rendel. Már a 2010-es kormányváltás előtt tele voltak a kulcsintézmények az embereikkel, de ez csak arra volt jó, hogy előkészítsék ezeknek a szervezeteknek a teljes annektálását és a párt 2010-es győzelmét. Természetesen a Fidesz vezetői és propagandistái továbbra is arról beszélnek, hogy demokrácia van Magyarországon, de ez csak annyira igaz, amennyire igaz volt akkor, amikor Rákosi Mátyás beszélt róla. Mondhatjuk azt is, hogy a magyar diktátorok mindig azt tartották az »igazi«, a »népi« demokráciának, amikor végre korlátlanul uralkodhattak. Ezért van az, hogy Orbán Viktor mostanában a jogállam 2010 utáni visszaállításáról beszél. Arra azonban valóban vigyáztak, hogy legalább messziről demokratikusnak látsszon az intézményrendszer és a törvényalkotás – sokan be is vették ezt a maszlagot az Európai Néppártban, ami arra utal, hogy vagy ostobák, vagy ők is ilyen politikai rendszert szeretnének a saját hazájukban (lásd a Néppárt új vezetőjének lelkesedését). De nemcsak Európa távoli vidékein hiszik el sokan ezt a trükköt, idehaza is számosan vannak, akik demokráciának mondják ezt a politikai rendszert. Felesleges ezen csodálkoznunk, hiszen 1990 előtt sokan nyertek egyetemi katedrát azzal, hogy a demokratikus centralizmust a polgári demokráciánál magasabb rendűnek mondták.

Egy politikai rendszer jellegét az intézményei, a problémák megoldásának módja és az határozza meg, hogy alárendeltség vagy mellérendeltség dominál-e benne. A korábban is létező intézményeket – Orbán Viktor hite szerint – örökre megszállta a Fidesz, kilenc évre nevezett ki szolgákat az élükre, és újraírta jogosítványaikat. Talán ennél is fontosabb, hogy új intézményeket hozott létre, amelyek sokkal jobban megfelelnek a lényegének. Ezek mind erősen centralizáltak és a pozicionális hierarchia szerint épülnek fel, azaz a hierarchiát nem a feladatok ellátása, hanem a hatalom elosztása szerint alakították ki bennük. Ennek megfelelően ezek a szervezetek nehézkesek és teljességgel alkalmatlanok azoknak a feladatoknak a megoldására, amelyekre elvileg szánták őket. Mintapéldájuk a KLIK, amely látszólag az iskolák országos irányítására alakult. De ne tévedjünk, az összes ilyen új szervezet a hatalom koncentrálására és az alattvalók ellenőrzésére jött létre, és nem a feladatok megoldására, ezért nem is okoz a Fidesz számára különösebb gondot, hogy nem képesek ellátni az állítólagos feladataikat.

A legfontosabb azonban az, hogy a közhatalmi intézményeket Orbán Viktor magánhatalmi szervezeteivé alakították át. A Fidesz elmúlt négyéves uralma alatt Magyarországon kialakult politikai rendszernek a hagyományos diktatúrákkal rokon vonása az, hogy az igazságszolgáltatás szervezeteit felhasználják vagy megpróbálják felhasználni (mindig csak a bíróságokon bukik el ez a törekvésük) politikai ellenfeleik, gazdasági versenytársaik lejáratására és/vagy lehetetlenné tételére – az ötvenes években koncepciós pereknek nevezték ezeket az eljárásokat.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiddush Hashem
2014. március 15. 18:21
Krémer Ferenc! Mióta, hála Istennek,1948.május 14-én megszületett az erős régiúj, zsidó nemzetállam, azóta a Krémer féléknek, de egyetlen egy magyarországi zsidónak sem kényszer, hogy itt éljen! Szabadon bármikor távozhat demokratikus zsidó nemzetállamába!
pkarcsi
2014. március 15. 17:16
Téged meg a galamusosokat kéne felfüzni és füstre tenni ,mint a halakat szokás.
Peter8811
2014. március 15. 16:11
"Járszalag" Feri bácsi, ti meg panamai futószalagon gyártottátok a Simonokat, Józsákat, Gyurcsányokat, Bokrosokat. És mindezt írod a vérbíró által alapított Galamus nevű újságban.
DrPepper
2014. március 14. 23:39
A szerző már régóta szerette volna valamilyen formában leírni a járszalag szót, minden egyéb állítás ennek a folyománya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!