Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kárpátaljai kormányzó: fékezze meg Kijev a Jobboldali Szektort!

2014. március 21. 11:09

Valerij Luncsenko levélben fordult az ukrán elnökhöz és a kormányfőhöz, hogy fékezzék meg a Jobboldali Szektort. A szélsőséges párt tagjai csütörtökön az utcán kényszerítették ki a megye helyettes ügyészének munkaköréből történő felfüggesztését.

2014. március 21. 11:09

Valerij Luncsenko, Kárpátalja kormányzója levélben fordult Turcsinovhoz és Jacenyukhoz, miután csütörtökön a Jobboldali Szektor (PSZ) tagjai kikényszerítették a kárpátaljai helyettes ügyész felfüggesztését. A kormányzó a levélben emlékeztetett arra, hogy a radikális beállítottságú csoportosulások figyelmen kívül hagyják Ukrajna jelenlegi helyzetét, és a konszolidáció elősegítése helyett destabilizációra törekednek. Rámutatott, hogy ezek a szervezetek tevékenységükkel akadályozzák az államvezetés döntéseinek megfelelő végrehajtását – adta hírül pénteken a karpatnews.in.ua kárpátaljai hírportál.

Kárpátalja első embere felhívta az állami vezetők figyelmét arra, hogy a PSZ emberei februárban Ungváron őrizetbe vették, majd nyilvánosan lámpaoszlophoz kötözték a csapi vámparancsnokot, március elején pedig, ugyancsak az utcán, kierőszakolták a megye újonnan kinevezett rendőrparancsnokától felmondó levelének a megírását. A PSZ tagjai március közepén elfoglalták a Kárpátalja megyei közigazgatási bíróság ungvári épületét, hogy így bírják rá tisztségéről való lemondásra a bíróság elnökét – írta. Luncsenko felháborítónak nevezte, hogy a PSZ az új kárpátaljai járási vezetők kinevezése elleni csütörtöki ungvári békés tüntetést arra használta fel, hogy kikényszerítse a megye helyettes ügyészének munkaköréből való felfüggesztését.

Kárpátalja kormányzója rámutatott, a semmilyen kompromisszumra nem hajlandó PSZ által teremtett légkörben rendkívül nehéz az államhatalmi szervek stabil működésének a biztosítása és az állam vezetése által kitűzött feladatok teljesítése. „Ennek tükrében kérem Önöket, elnök úr és miniszterelnök úr, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz a PSZ és az önvédelmi alakulatok vezetőivel annak érdekében, hogy biztosítható legyen a helyi államhatalmi szervek stabil működése. Szükség esetén az államügyészség hozzon létre vizsgálóbizottságot a kialakult helyzet jogi szempontból történő értékelésére” – zárta levelét Valerij Luncsenko.

A kárpátaljai médiában nagy feltűnést keltett Olekszandr Szacskónak, a kárpátaljai PSZ vezetőjének a csütörtöki ungvári tüntetésen tett kijelentése, amely szerint a PSZ ma már úgy látja, kár volt nem felgyújtani közigazgatási hivatali épületeket, mert az új ukrán hatalom semmilyen változást nem akar. Szacsko azt is bejelentette, hogy a PSZ politikai párttá alakul és indul a választásokon, de a jövőben is megmarad a katonai szárnya. 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. március 21. 18:57
Íme az EU kedvenc demokratái!
Kálmán Szolga
2014. március 21. 15:06
USanka Lehet hogy ki x-eltél de akkor is elmondom, mekkora fideszes szar vagy Mióta van a Jobbiknak katonai szárnya?? Az a Fidesznek van és TEK-nek hívják
USsange
2014. március 21. 14:57
" a PSZ politikai párttá alakul és indul a választásokon, de a jövőben is megmarad a katonai szárnya. " Cionista recept szerint alakul ott is az ukrán jobbik. Még a nevük is hasonló.
Kálmán Szolga
2014. március 21. 14:39
Martony-Marosvásárhelyi ügynök-külögyminiszter súlyos nemzetbiztonsági kockázat az elképesztő magyarellenes kijelentései miatt (Ukrajna területi egysége stb) Azonnal le kell mondatni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!