Jobbik: „Nyílt nemzetárulás” az ukrán társulási szerződés aláírása

2014. március 24. 16:08

Szávay István jobbikos képviselő szerint feltételeket kellett volna támasztani, mielőtt Magyarország aláírja az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést. Szerintük a Fidesznek az EU feltétel nélküli kiszolgálása a legfontosabb.

2014. március 24. 16:08

A Jobbik „nyílt nemzetárulásnak”, a nemzeti érdekek feladásának tekinti, hogy Magyarország aláírta az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést pénteken. Szávay István, a párt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: feltételeket kellett volna támasztani az aláírás előtt, s a legvilágosabban mutatja a Fidesz-KDNP nemzetpolitikáját, hogy az EU feltétel nélküli kiszolgálása a legfontosabb. Hozzátette: az aláíráshoz semmilyen magyar érdek nem fűződik, ez az Unió érdeke abban a „geopolitikai sakkjátszmában”, amit Oroszországgal vívnak Ukrajnáért.

A jobbikos politikus szerint hazudott a miniszterelnök, a külügyminiszter és a külügyi államtitkár is, mert nincs semmi garancia arra, hogy az új ukrán nyelvtörvény a korábbiakhoz hasonló jogokat biztosítana, s szavai szerint az sem igaz, hogy a kárpátaljai magyarság nem akarna autonómiát.

Szávay István jelezte: a vereckei emlékmű felgyújtása világosan mutatja, hogy éleződik a türelmetlenség és a magyarságellenes indulatok, a kormánynak pedig „egy árva szava sincs” arra, hogy a Szvoboda elnökét, Oleg Kucint Kárpátalja kormányzó-helyettesévé nevezték ki, akinek nevéhez egy korábbi rongálás kötődik. Kifogásolta azt is, hogy a kormány nem nyilvánult meg az ukrán sajtóban megjelent sorozásokkal kapcsolatban sem.

Megjegyezte: az aláírás azt is mutatja, hogy a Délvidék magyarsága sem számíthat semmi jóra a kormánytól. Hozzátette: a Jobbik fenntartja, hogy magyar-ruszin autonómiára van szükség a Kárpátalján, s noha fontosnak tartják a jószomszédi viszonyt, kormányra kerülésük esetén az elszakított területeken élők érdekeit tartanák elsődlegesnek.

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mandarin.balazs
2014. március 25. 08:48
Az valóban igaz, hogy ne szolgáltassuk ki a hazánkat, ne adjuk el a jövőnket, de az igazi nemzetáruló maga a jobbik!!!! (mint mikor a báránybőrbe bújt farkas kiabálja: farkas, farkas, farkas...)
karika01
2014. március 24. 23:00
Mi a ménkűről hadovál ez a Szávay? Ez is egyike a Jobbik érthetetlen és minden alapot nélkülöző következtetéseinek! Ki veszi ezeket komolyan ilyen dumákkal?
thymian
2014. március 24. 22:52
Megint megjött a fideszes hitgyülis gyűlöletkommandó. Sanyi bácsi idevezényelte őket.
Gregorius
2014. március 24. 22:17
A legfontosabb feladat Ukrajna stabilizálása, így például a választások kikényszerítése. Erre és az ultranacionalisták féken tartására (nemzetiségek védelme) a szerződés talán alkalmas lesz. Putyinnak sem célja az, hogy az ország valamilyen polgárháborúba süllyedjen, mert az beláthatatlan következményekkel járna, most elég gondja van a Krimmel (áram, víz, pénzügyek, híd Kercs felé stb.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!