Döntött a Kúria: Nyilvánosak lesznek a földpályázatok

2014. március 26. 17:47

Két éve húzódott az a per, amelyet az akkor még LMP-s Szabó Rebeka indított, hogy tegyék közzé az állami földhaszonbérletekkel kapcsolatos pályázatokat. A Kúria jogerős ítélete szerint a kért adatok közérdekből nyilvánosak, azokat mérlegelés nélkül át kell adni Szabó Rebeka részére. A politikus azt mondta, az adatokat a nyilvánosság elé fogja tárni.

2014. március 26. 17:47

Szabó Rebeka – akkor még LMP-s politikusként – 2012 márciusában kérte ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől (NFA) az államim földhaszonbérlet-pályázatokkal kapcsolatos rangsorolási szempontokat, az értékelések eredményét, a bírálók nevét, a nyertesek és a bérbe adott földek adatait, és a bérleti szerződés főbb feltételeit. 

Az NFA arra hivatkozva utasította el az igénylést, hogy a kért dokumentáció kiadása személyiségi jogokat sértene és nehezítené az NFA működését. Szabó Rebeka ezután perelt, és első-, valamint másodfokon is nyert. Mindkét esetben azt állapította meg a bíróság, hogy ezek közérdekből nyilvános adatok. A másodfokú jogerős döntéssel szemben azonban az NFA felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúrián.

A Kúria helyben hagyta a másodfokú ítéletet és kimondta, hogy a kért adatok közérdekből nyilvánosak, azokat mérlegelés nélkül át kell adni a kérelmező részére. Szabó Rebeka azt mondta, amint megkapja az iratokat, nyilvánosságra fogja őket hozni, de arra számít, hogy az NFA valamilyen ürüggyel húzni fogja az időt, így csak a választások után bocsátják rendelkezésére a dokumentációt.

Időközben Szabó Rebeka feljelentése alapján már nyomoz az ügyészség a földbérleti pályázatokkal kapcsolatban, mert azok értékelése és elbírálása kapcsán is visszaélések gyanúja merült fel – írja a Népszabadság.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2014. március 27. 10:08
Az egyik legérdekesebb a hírben az, hogy a döntés januárban született meg, de csak most kapták kézhez az érintettek. Tanulság: nem kell magát a Kúriát infiltrálnia a fidesznek, elég, ha csak az adminisztrációval megbízott személyzetből célzatosan hanyag valaki a Párt érdekével összhangban. Erről Wintergreen exőrv. jut eszembe, aki hatalmasabb volt az összes ezredesnél és tábornoknál, az ő kegyétől függtek tábornoki karrierek, mert ő döntötte el, kinek a levelét továbbítja és kiét hajítja a kukába. Magyarország, én így szeretlek.
betamás89
2014. március 27. 07:47
Ha lesz újból kétharmad, többet ilyen döntés nem lesz.
Hazugságok tárháza
2014. március 26. 22:51
vakhangya1 "Hol, melyik törvényben van ez leírva?" Amelyikben az olajszőkítés Ami nincs törvényben leírva az már nincs is? Ne igyál többet
kitiltott
2014. március 26. 20:26
A kúria dönthetne arról is hogy hova lett az Uniós pénz amit Gyurcsány legfiatalabb haverjának kellett volna szétosztania aki mindenféle szakmai előlélet vagy hozzá értés náélkül egyszer csak aza NBH elnöke lett .. hogy is hívják a kis köcsögöt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!