Átadták a felújított hatvani Grassalkovich-kastélyt

2014. március 29. 19:11

Áder János köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adtak át a mostanra felújított, 1754-ben épült, hatvani Grassalkovich-kastélyt. Az államfő úgy fogalmazott: ez a hely azt üzeni, hogy „mi, mai magyarok képesek vagyunk megújítani és továbbadni mindazt, amit elődeinktől örököltünk”.

2014. március 29. 19:11

 Átadták a felújított hatvani Grassalkovich-kastélyt, a műemlék épületet és a benne kialakított Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot Áder János köztársasági elnök nyitotta meg szombaton.

Az államfő az ünnepségen úgy fogalmazott: ez a hely azt üzeni, hogy „mi, mai magyarok képesek vagyunk megújítani és továbbadni mindazt, amit elődeinktől örököltünk”.

A kastély és a múzeum megújítói értéket teremtettek, a felújított Grassalkovich-kastéllyal és a benne működő múzeummal pedig nemcsak Hatvan, de az egész ország gazdagabb lett - tette hozzá a köztársasági elnök.
 
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ünnepségen hangsúlyozta: szükség van arra, hogy magunkban és a nagyvilágban is tudatosítsuk a magyar vadászat és vadászati kultúra értékeit. Evidenciának nevezte, hogy az új intézményt Széchenyi Zsigmondról, a magyar vadászati kultúra kimagasló alakjáról nevezték el.
 
A hatvani Grassalkovich-kastély a város főterének meghatározó épülete, egyben az egyik legrégibb épület is a városban. A kastélyt Grassalkovich I. Antal építtette két fázisban, 1754-től kezdve. Későbbi birtokosai a Hatvany-Deutsch család tagjai voltak. Mai alakját többszöri felújítás és átépítés eredményeként nyerte el.
 
A második világháborúban a katonák, majd az utána következő évtizedekben a környék lakosai a berendezést széthordták, illetve tönkretették, az épület állaga végzetesen leromlott. A díszfákat és -cserjéket területrendezés ürügyén vágták ki; az egykori park helyén kollégiumot, kórházat, rendelőintézetet, nővérszállást építettek, majd még egy lakótelepet is — a parkból mára csak pár száz négyzetméter zöldterület maradt. Az épületet 1979-ben életveszélyessé nyilvánították.
 
A felújítás első lépéseként a bal szárnyat hozták használható állapotba, és ott rendezték be az 1980-as évek közepén a Grassalkovich Művelődési Központot. Az épület külső rekonstrukciójára (beleértve a tetőzet cseréjét is) 1996–2001 került sor.
2012-ben döntés született arról, hogy a copf stílusba hajló, késő barokk, U alakú épületben a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kap helyet, amely bemutatja a történelmi Magyarország vad- és halfajait, azok életterét, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdészet fejlődését. A kastély felújítása és a park megújítása 3,15 milliárd forintos beruházást jelentett.
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. március 30. 10:48
"..a környék lakosai a berendezést széthordták, illetve tönkretették.." ..... Így kell belerúgni a hatvaniakba - fideszes módra!
Bro222
2014. március 30. 09:02
Bezzeg a liberonolsik csak adósságot adtak át... Gratulálok a mostani vezetésnek elért eredmènyeikért...
kuwiq
2014. március 29. 22:34
Ez van, ha a bolsikat sikerül kicsit félreállítani, azonnal fejlődésnek indul minden. Ha meg visszajönnek, pillanatok alatt megindul a rombolás, az elhanyagolás, az enyészet. Kivéve őket meg a pereputtyukat, mer azok aztán beindulnak, kastélyokat építenek maguknak és benzinzabáló szörnyetegeken kezdenek közlekedni.
peti
2014. március 29. 20:27
Na, az is állt kétszáz évig, amíg a bolsevikok szét nem cseszték. Degenerált suttyók, semmi máshoz nem értenek: hazudozás, rombolás, lopás, gyilkolás. Remélem, hatodikán pofánrúg titeket a nép, aztán lehet népköztársaságozni, köcsögök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!