Már nem államtitok: Gyurcsány tudtával szivároghatott ki az őszödi beszéd

2014. február 21. 21:40

Két, korábban titkos minősítésű dokumentumot is nyilvánosságra hozott az AH. Az egyik az őszödi beszéd hanganyagával, a másik „Guevara” fedőnevű férfi által elmondott információkkal foglalkozik.

2014. február 21. 21:40

Az Alkotmányvédelmi Hivatal csütörtökön közzétett oldalán két, a titkosság alól frissen feloldott jelentést, amik az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének körülményeivel foglalkoznak, és a Nemzetbiztonsági Hivatal, az AH jogelődje készítette őket – hívta fel a figyelmet a NOL.

A 2007. május 21-én kelt, a „Gyümölcsöskert” fedőnevű akcióról szóló jelentés megállapításai szerint  az őszödi beszéd nyilvánosságra került felvétele nem titkosszolgálat eszközökkel készült, hanem a rendezvény dokumentálásával megbízott, az MSZP-hez lojális cég készíthette.

A másik, 2009. július 27-i keltezésű jelentés a „Gerilla” fedőnéven zajlott akció megállapításait foglalja össze. A dokumentumban „Guevara” fedőnéven emlegetett személy jól beazonosíthatóan Rózsa-Flores Eduárdó. Az ő elmondása szerint a beszéd nyilvánosságra hozatalát egy MSZP-s politikus szervezte meg, aki erről a miniszterelnökkel és az MSZP-frakcióval is egyeztetett.

A jelentés arról is beszámol, hogy Rózsa-Flores a beszédet végül a Fidesz politikusa részére adta át, és egy budapesti Fidesz-irodában sokszorosíthatták a beszéd felvételét, mielőtt nyilvánosságra került volna. Az anonimizált szövegből kikövetkeztethető, hogy Orbán Viktor nem tudott részt venni a nyilvánosságra hozatalról szóló egyeztetéseken, mert Brüsszelben tartózkodott, de indulása előtt, a repülőtéren értesült a hanganyag létezéséről.

A jelentés hosszabban foglalkozik Rózsa-Flores előéletével, katonai tapasztalatával és szélsőséges nézeteivel, többek közt ezt írják róla: „A felvett iszlám hite mellett katolikus vallását is gyakorolta. Rasszista, antiszemita megnyilvánulásai ellenére izraelita gyökereit sem tagadta.”

Frissítés: Bajnai Gordon azt állítja, hogy ő ismeri a teljes jelentés tartalmát, és az AH részéről közzétett két részjelentés nem azonos az ügyről készült végső összefoglaló jelentéssel. A volt miniszterelnök törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy a titkosszolgálat a választási kampányt manipulálná eljárásával.

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik