Juhász: Elgondolkodtató a magyar sajtószabadság helyzete

2014. február 12. 17:00

A Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-felmérésében Magyarország a tavalyi 56. helyről a 64-re esett vissza. Juhász Péter szerint ez elgondolkodtató a magyar média és általában a demokrácia állapotára vonatkozóan.

2014. február 12. 17:00

Juhász Péter a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró jogvédő szervezet éves jelentésére hivatkozott, amelyik Magyarországot a 2012-es 56. helyről a 64. helyre sorolta vissza azon a listán, amely 180 országot rangsorol a sajtószabadság elveinek érvényesülése alapján. A listán két év alatt már 24 helyett csúsztunk. A politikus szerint a visszaesés mindenképpen elgondolkodtató a magyar média és általában a demokrácia állapotára vonatkozóan. 

Azt mondta, a Fidesznek el kell számolnia azzal, hogyan fordulhatott elő, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő volt cége a Strategopolis Kft. az, amelyik a híreket ma központilag előállítja. Hozzátette: ezekből a hírekből nem csak a közszolgálati médiumok dolgoznak, de anyagi megfontolások miatt sokszor a magánrádiók is. Hangsúlyozta, 27 olyan magánrádióról tudnak, akik azokat a hírblokkokat használják, amelyek gyakorlatilag a kormánypropagandáról szólnak.

Feltette a kérdést, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) miért fizet 42 millió forintot azért, hogy megszerkesszék a híreket, mert az MTI-től ingyen kapják meg a tartalmat, hírek előállításához felmondásához szükséges helyiségeket ingyen kapják meg a közszolgálati médiától.

Az MTVA kedden közleményben valótlannak nevezte azt a sajtóban megjelent állítást, amely szerint kiszervezte volna a hírek gyártását. Azt írták, a hírek gyártását az MTVA látja el, míg a hírek kiadásának joga a tőle független, kuratórium által felügyelt MTI Zrt. feladata. Az MTVA, amely rendelkezik a gyártott tartalom értékesítésének jogával, szerződések alapján szolgáltatást biztosít más médiaszolgáltatók számára is.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2014. március 15. 22:19
Ha a média nem 100 %-a van balliberális kezekben, egyből nincs sajtószabadság. Mondták, ha valaki médiumot akar, vegyen magának, és vett. Azt nem tudják elviselni, hogy a Népszaván, és a Népszabadságon kívül is van élet.
gyurmandia73
2014. március 15. 22:17
Érdekes. Szerintem a magyar sajtó nem, hogy szabad, hanem kimondottan szabados. Az a hangnem amit megenged magának az ellenzéki média pl.Orbánnal szemben az Németországban elképzelhetetlen. És ezt nem tartom bajnak. Csak így ez a lista hülyeségnek tűnik.
kálmi
2014. március 13. 22:44
Pedig még nem is hallottak Gyurcsány kikötéséről "Csak az maradhatott Gyurcsány Ferenc pénteki sajtótájékoztatóján, aki megígérte, hogy nem ad át anyagot a DK által bojkottált köztévének és Hír TV-nek."
paraklétosz
2014. március 13. 22:42
Az ellenzéki sajtó nem szabad. Csak azt írhatja, amit nekik szabad: feketére festeni a szűzhavat is. Erről értekezik az (össze)fogságba esett Juhász?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!