Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Élesen kritizálták az USA új budapesti nagykövetét

2014. február 10. 16:28

Colleen Bellt, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét kritizálta éles hangvételű cikkében egy nyugalmazott amerikai diplomata, James Bruno, aki nem ért egyet az Obama-kormányzat általános nagykövet-kinevezési gyakorlatával.

2014. február 10. 16:28

Vajon hogy fog bánni egy „szappanopera-producer” a szólásszabadságot veszélyeztető miniszterelnökkel, amikor még Washington ottani stratégiai érdekeit is nehezére esett azonosítani? - teszi fel a kérdést az amerikai külügyminisztérium nyugalmazott diplomája a Politico című magazinban írt cikkében, melynek címében „hülye és képzetlen” figurák kiküldetéséről írt. A cikkben a szerző megemlíti a norvégiai nagykövetet, George Tsunis hotelmágnást, aki a meghallgatásán nem tudta, hogy célállomása alkotmányos királyság. 

Ezzel szemben – mutat rá Bruno – Norvégia egy külügyi veteránt küldött Washingtonba, Budapest pedig egy közgazdászt, aki 27 évig dolgozott az IMF-nél (Szapáry Györgyről van szó, akinek a nevét nem írja le Bruno). 
 
A kifakadó diplomata rámutat: a világháború után csak a nagyköveti posztok egyharmadát kapták nem professzionális diplomaták, függetlenül attól, hogy republikánus vagy demokrata párti elnöke volt-e az országnak, most viszont több mint felük ilyen.
 
A budapesti nagykövetet pár napja a Washington Postban is kritizálták

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. február 10. 21:31
Ez a szappanoperás nagykövet a kategóriájában még a legképzettebb, s sokkal többet tud Magyarországról mint a Norvégiába szánt kollégája. Amúgy a legkevésbé problémás helyekre küld Amerika ilyen nagyköveteket, tehát ez magyar szempontból jó hír. Ha valaki vérprofi karrierdiplomatát küldenének ide, akkor az azt jelentené, hogy nagyon akarnak is valamit Magyarországtól.
várúr
2014. február 10. 18:38
A Furcsány-féle szappanopera Baynau kiválasztásával végződött. Az Obama-féle Colleen Bell asszonyéval. Csakhogy mrs. Bell profi szappanoperás. Lenne kitől tanulni Furcsánynak.
bagoj
2014. február 10. 18:23
Magyarország okosan tenné, ha nem adná meg az agrément-et ( hozzájárulását ) Colleen Bell-nek. Teljesen jogos lenne. Bolivia is megtagadta 2013 júliusában egy US-követ fogadását.
m0r0g
2014. február 10. 18:18
"nyugalmazott diplomája" Megtalálták a Gyurcsányét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!