Az alkotmányos rendről és a jogszolgáltatásról kellene szólnia a kampánynak

2014. február 28. 10:07

Jogászokból és közgazdászokból álló civil szervezet arról készített felmérést, hogy miről kellene szólnia a kampánynak az értelmiség szerint. Az alkotmányos rend, a jogszolgáltatás és a közoktatás végzett az első három helyen.

2014. február 28. 10:07

A Mitígérnek.hu már 2010-ben is végzett olyan felmérést, melyben azt vizsgálta: melyeknek kellene a legfontosabb kampánytémáknak lenniük a „véleményformáló értelmiség” szerint. Akkor a közoktatás, a korrupció és pártfinanszírozás, valamint a romák integrációja végzett az első három helyen.

Idénre a romák integrációja egyet csúszott lefelé a negyedik helyre, a korrupció és pártfinanszírozás viszont a nyolcadik helyre szorult vissza. A múlt kampányban szintén fontos egészségügy még hátrébb került a fontossági sorrendben, 2014-ben csak a tizenötödik helyen szerepel. A foglalkoztatás fontossága is csökkent némileg, a téma az ötödikről a hetedik helyre szorult.

A most első számú prioritásként megjelölt alkotmányos rend a 2010-es tizenötödik helyről lett idén a legfontosabb kampánytéma – vagyis ennek kellene a legfontosabbnak lennie a „véleményformáló értelmiség” szerint. A megkérdezettek nagyon fontosnak tartják az igazságszolgáltatás hatékonyságát és függetlenségét is: ez a téma az előző kampány nyolcadik helyéről lett most második.

A társaság a „Mit választunk” projekt keretében a pártprogramokban megfogalmazott ígéretek költségeit is számszerűsíti majd.

A civil szervezet célja a választói tudatosság és az átláthatóság növelése. Mint írják: „egyre inkább háttérbe szorulnak a tervek, programok, elképzelések. Egyre ritkábban merül fel a kérdés, hogy mire készülnek a pártok, kormányra kerülésük esetén milyen intézkedésekre lehet számítani.”

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2014. február 28. 11:33
A választási kampánynak a lakosság korrekt tájékoztatásáról kell szólnia. Ha esetleg akad, aki önmagától nem látja a valóságot, tudatosítani kell vele a tényeket. Hogyan, mennyire és milyen érdekeket kiszolgálva tették tönkre az országot, vették el a felenmelkedés esélyét és gyermekeink jövőjét azok, akik most megint hatalomra törnek. Micsoda ocsmány hazugságokkal és trükközésekkel kormányoztak, hogyan verték szét az egészségügyet, a köz- és felsőoktatást, hogyan vették birtokukba a jogállamiság alapintézményeit. Micsoda rombolást követtek el a demokrácia és intézményrendszere ellen. Lejáratták Magyarországot, bele gázoltak a becsületöünkbe és hatalmuk görcsös védelméhez a karhatalmat vetették be békés felvonulókkal, megelmékezuőkkel szemben. Ezzel párhuzamosan be kell mutatni, hogy milyen sokat jelent a családoknak a gyxermekbarát családtámogatási rendszer, az egykülcsos jövedelamadó, és a szenvedélybetegséget okozó halálos termékek forgalmának korlátozása. Be kell mutatni, hogy a családok megtakarításai újra emelkedőben vannak, a fogyasztásban növekszik az egészségvédő termékek köre, növekedésnek indulhatott a kiskereskedelmi forgalom, és mindez a rezsiköltségek kordábantartásának köszönhető. Ilyen, és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják a választókat, mert ezek vannak közvetlen hatással az életünkre.
nyugalmazott tanár
2014. február 28. 11:24
Kik azok a „véleményformáló értelmiség”? Nagyon unalmas a liberális pártszolgálatos megmondóemberkék nyomulása. Látványos szolgalelküséggel keverik a sarat mindenhol, ahol csak zavarkeltéssel remélnek teret nyerni.
freehckr
2014. február 28. 10:49
Kérdés, hogy az MSZP-SZDSZ-féle Összefogás és a Fidesz-KDNP programját hogyan fogják megvizsgálni?! :D Mivel nevezetteknek 36 nappal a választások előtt még mindig nincs ilyenjük. Bezzeg az aláírásaikat már leadták, csak tudnám, ki-mire adott nekik biankó csekket?! :)
pedroamigo
2014. február 28. 10:40
Szomorú, hogy a pártfinanszírozás ennyire háttérbe szorult...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!