A délvidéki vérengzés áldozataira emlékezett a Fidelitas

2014. február 17. 22:49

A Fidesz ifjúsági szervezete külhoni magyar fiatalokkal közösen emlékezett a hatvankilenc évvel ezelőtti vérengzések magyar, szerb és zsidó áldozataira.

2014. február 17. 22:49

Határon túli magyar ifjúsági szervezetekkel közösen emlékezett meg a Fidelitas az újvidéki vérengzés szerb és zsidó, valamint a délvidéki „hideg napok” magyar áldozatairól vasárnap délután a Margitszigeten – számolt be a Hír TV. A megemlékezés elején Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke és Henter Lilla, a Fidelitas alelnöke Szegedinszki Krisztiánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) ifjúsági fórumának képviselőjével együtt tartottak sajtótájékoztatót.

Az esemény aktualitását az adta, hogy 1945. február 15-én kezdődött meg egy délvidéki magyar falu, Mozsor lakosságának kitelepítése, gyűjtőtáborba hurcolása, valamint több mint félszáz helybéli azonnali kivégzése. „Ma azért gyűltünk itt össze, hogy emlékezzünk arról, hogy milyen tragédia történt, és azért is vagyunk itt, hogy soha többé ne történhessen ilyen” – mondta Böröcz László. A megemlékezés végén a határon túli magyar szervezetek képviselői a Dunába öntötték az Olt, a Vág, a csallóközi Duna, a zentai Tisza, a Kőrös és a tiszakeresztúri Tisza vizét, melyet kis palackokban hoztak magukkal, majd közösen elénekelték a Himnuszt. „Ahogy a folyó elszalad, mi is túllépünk a sérelmeken, de mindig emlékezni fogunk, soha nem feledjük el a halottaink emlékét és ezeket a borzalmas eseményeket” – hangsúlyozta Henter Lilla. 

A Fidelitas egy közös nyilatkozatot is elfogadott a határon túli ifjúsági szervezetekkel, mely szerint minden év február 15-én megtartják majd a megemlékezést. A nyilatkozat szerint a szerb, zsidó és magyar áldozatoknak járó tisztelet közös kinyilvánítása mellett más államok áldozatainak emlékét is tiszteletben tartják, valamint elismerik a második világháború során a magyar hadsereg és közigazgatás által okozott sérelmeket. A Kárpát-medence magyar ifjúsági szervezeteinek vezetői bíznak abban, hogy nyilatkozatuk is a két ország, Magyarország és Szerbia közötti megbékéléshez, a múltban esett sérelmeink orvoslásához, és ezáltal a közös ügyek rendezéséhez vezet.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bendeguz84
2014. február 20. 18:26
ez az a sok trafikos gyerek, nem?
napvilág
2014. február 18. 10:27
@magnamater Nehéz megérteni, mi késztette Antalt az ehhez hasonló megalkuvásokra, önfeladásra. Mert az még rendben van, hogy kulcsélménye 1956 volt és nem akarta, hogy még egyszer visszajöjjenek a szovjet tankok. Lehet, hogy ezért lettek beépítve az informális fékek a számonkérés megakadályozására is (Göncz, az alkotmánybíróság összetétele). De ettől még nem kellett volna újból megerősíteni a trianoni és párizsi szerődéseket. Mi a manónak kellett alapszerződés pl. Ukrajnával?
napvilág
2014. február 18. 10:20
Érdekes, ehhez, meg általában erdélyi, egyéb elcsatolt területeket érintő témákhoz alig van hozzászólás..
magnamater
2014. február 18. 10:14
A holokauszt bűnét tilos kisebbíteni,hát ne lehessen a délvidéki mészárlást se:negyvenezer délvidéki magyarból ugyan hogyan lett pár tucat? De legalább már ennyit meg mernek említeni, Antall annak idején sunyin hallgatott, mikor megírtam neki: Nem teszek szemrehányást Önnek minden magyarok miniszterelnökének,hogy negyvenezer lemészárolt délvidéki magyar ügyében nem fordult panaszt tenni nemzetközi fórumokhoz, mivel fent nevezettek már valamennyien halottak, így ügyüket, illetékességből vélhetőleg az Úristenhez tette át. Megrónak bennünket, hogy nem megfelelően siratjuk a holokausztot, de saját halottainkat elsiratni se merjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!