Megszűnik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

2014. január 01. 10:41

Január elsején megszűnik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), amelynek feladatait ezután a Miniszterelnökség és a szaktárcák látják majd el. Egy új fejlesztéspolitikai intézményrendszer felállítása a cél. Az uniós pénzeket a Miniszterelnökség fogja elosztani.

2014. január 01. 10:41

Megszűnik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jogutódlással január elsejével, az uniós fejlesztési programok végrehajtása a szaktárcákhoz kerül, míg a források felhasználását a Miniszterelnökség koordinálja. Az Országgyűlés december 17-én adott felhatalmazást a kormánynak, hogy rendeletben állítsa fel az új fejlesztéspolitikai intézményrendszert. A parlament részletszabályokat nem határozott meg az új fejlesztési intézményrendszerre. 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta, hogy a fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításáról hozott döntéseknek megfelelően az átalakulás folyamata augusztus elsején kezdődött, amikor az NFÜ felügyelete a Miniszterelnökséghez került.

A Miniszterelnökségen belül egy központi koordináló szervet hoznak létre, amely ellenőrzi majd a 2014-2020 közötti hét évre felvázolt pályának az alakulását. Ebben a végleges szerkezetben történik majd a 2007-2013-as időszak programjainak kifuttatása, illetve a 2014-2020-as időszak tervezése és végrehajtása - mondta a helyettes államtitkár. Az átalakítás legfontosabb részének nevezte, hogy a jövőben az adott területért stratégiailag felelős minisztériumokhoz kerülnek az adott témát kezelő irányító hatóságok.  

Ezután a Miniszterelnökséghez kerülnek a Nemzeti Fejlesztési Kabinet titkársági feladatai, a konstrukciók előzetes vizsgálata és jóváhagyása, a kommunikáció, a társadalmi egyeztetés kérdése, a jogorvoslati ügyek, a humánkérdések és a fejlesztési források teljes informatikai felügyelete. Ugyancsak a Miniszterelnökségnek jut a költségvetés kezelése és a közbeszerzések felügyelete is. 

A minisztériumokhoz kerülő irányító hatóságok helyettes államtitkárságokként működnek majd, míg a Miniszterelnökségbe olvadó volt NFÜ–főosztályok ott is főosztályok maradnak. A megszűnő fejlesztési ügynökség szakembereit nem küldik el, közülük 350 az egyes minisztériumokhoz kerül, 300 főt pedig a Miniszterelnökség foglalkoztat tovább.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2014. január 01. 22:00
Komoly emberek mondták, hogy vita volt az NFÜ-ről, úgy 2011 táján: most azonnal szántsák be sóval, vagy még csinálják végig az EU-s ciklust és csak utána. A pénzek kiosztásának biztonsága miatt úgy döntöttek, hogy maradjanak még ezek 2014-ig. 13 elején hallottam aztán, hogy úgy gondolják odafent, hogy elbszták, egyből le kellett volna bombázni a hülye kretént. Persze nem csak az NFÜ volt szar, hanem maguk a programok is, amiket még Feriék kértek, és ugya 7 évig fix, változtatni nem lehet. Így került minden város főterére töménytelen mennyiségű díszkő (ez az ótvaros díszbeton persze, nem tudom a nevét, de ez az egyenszar), meg 10 centis kilátó meg Kelet-Magyarországon cigányfalvakba egy csomó kultúrház. De hát megszoktuk, hogy elvtársak csak a lopáshoz értenek jól, a többi hez segg hülyék.
kjkj945
2014. január 01. 16:58
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, röviden NFÜ-t a második Gyurcsány-kormány 2006-ban hozta létre.
mustármag
2014. január 01. 16:56
Jó munkahelyek voltak ezekben az izékben a szoci retyerutyának
Laibach
2014. január 01. 14:07
A gyarmatosítók pénzét ezt követően házon belül osztják el. Ennyi..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!