EBESZ megfigyelőket hívnak a választásra

2014. január 02. 10:35

Írásban hívta meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit a kormány a választások tisztaságának ellenőrzésére. Ez nem újdonság, ugyanis az 1990-es koppenhágai dokumentum aláírásával Magyarország is vállalta, hogy az országos szavazások időpontjáról az EBESZ-t értesíti és fogad megfigyelőket.

2014. január 02. 10:35

A szocialisták novemberben kezdeményezték, hogy nemzetközi megfigyelőket hívjanak, szerintük ugyanis csak külső kontroll mellett biztosítható a választások tisztasága. A Népszabadság emlékeztet: az EP által júliusban elfogadott Tavares-jelentés is felszólította a kormány, hogy kezdeményezze a Velencei Bizottságnál és az EBESZ-nél az új választási rendszer értékelését, ez azonban eddig nem történt meg.

A kormány most írásos meghívást küldött az EBESZ-nek, a megfigyelők létszámáról a szervezet fog dönteni. A szocialisták szerint legalább ezer megfigyelőre lenne szükség, mivel a választási rendszert a kormányoldal egyoldalúan átalakította.

Eddig a 2006-os volt az első – és egyetlen – választás, amelyre nem küldött megfigyelőket az EBESZ, a 2010-es választásokon tíz megfigyelő volt jelen.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DezInf
2014. január 02. 13:49
Már előre elismeritek a csalásokat? Nem korai ez még most? :)))))
Hopp Pál
2014. január 02. 13:33
Jobber balfaszok! A kormányotok a meghívó fél! Nyugalom, ne bolsizzatok ennyire nyíltan!
geraz51
2014. január 02. 13:00
A Haraszti már válogatja a nemzeközi liberókat.
bunko_jobbos
2014. január 02. 12:53
Főleg azért fontos, mert már most tudjuk, hogy a zakó után mivel fogják a világot a libsik teleszórni. Bár ismerve őket, az EBESZ-megfigyelők megállapításai nem fogják őket zavarni ebbéli tevékenységükben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!