Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Sztrájkra készülnek a szociális szféra szakszervezetei

2013. november 12. 19:36

Megkezdik a sztrájkkal kapcsolatos előkészületi munkálatokat a szociális szféra szakszervezetei – jelentette be Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság nevében kedden.

2013. november 12. 19:36

A sztrájkkal kapcsolatos jog munkavállalói alapjog, a szférához tartozó szakszervezetek pedig összefognak céljaik megvalósítása érdekében – mondta, Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Közölte, hogy petíciójuk átadásakor „nem volt túl pozitív a visszajelzés” a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Ha 24 vagy 48 órán belül pozitív kormányzati visszajelzést kapnak, akkor leállítják az előkészületeket – jegyezte meg.

Veres Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője a petíció átvételekor arról beszélt a demonstrálóknak, „nagyon bízik abban, hogy nem kerül sztrájkra sor”. A BDDSZ elnöke hozzátette: átlagosan mintegy 20 százalékos béremeléssel lennének elégedettek „tűzoltójelleggel” a szociális szférában. Utalt arra: ehhez számításaik szerint hozzávetőleg nettó 9 milliárd forintra volna szükség.

Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az Emmi Akadémia utcai épülete előtt, a megmozdulás elején azt követelte, hogy „kezeljék végre értéken a munkánkat, hogy minőségi szolgáltatást tudjunk nyújtani”. A Magyar Tudományos Akadémia és az Emmi épülete közötti területet megtöltő tömeg előtt a szakszervezeti vezető kiemelte: miközben az egészségügyben sikeres bértárgyalásokat folytattak, addig a szociális szférában dolgozók egyre rosszabb életkörülmények közé kerültek.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke felhívta a figyelmet arra: el kell érni, hogy „megszűnjön az a botrányos helyzet, hogy tisztességes, elkötelezett munkáért a létminimumot sem lehet megkeresni”.

Holecz Gábor, a Munkástanácsok Országos Szövetsége alelnöke beszédében kiemelte: Magyarországon nem működik a társadalmi és szociális párbeszéd, mert „az egészségügyi béremelésből nem lehet kihagyni a szociális területen dolgozókat”.

A demonstrálók délután Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek és Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkárnak címzett petíciót adtak át Veres Gábornak, az Emmi főosztályvezetőjének, majd a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületénél Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseletében Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkárnak.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. november 13. 11:14
Egy kis adóemelés és máris meg van a béremelés fedezete... Még több pénzt a dolgozó népnek. Lehetőleg más dolgozzon meg érte!
székely
2013. november 13. 08:37
A sztrájkolni készülők szégyelljék magukat, amikor Balog "nagytiszteletű" Úr a kárpátmedence géniuszának a legnagyobb pávatáncosnak , a haza bölcs miniszterelnökének éjt nappallá téve sulykolja a Bibliát "Nem csak kenyérrel él az ember " oszt jó napot.
mustármag
2013. november 13. 08:07
Rabszolgák???? Kalap kabát, kisanyám, menjél a multikhoz.
mustármag
2013. november 13. 08:05
Rengeteg ember szívesen menne közszolgának -ötödikéig ott a bér -nem sántulnak bele a munkába Amúgy, elég csapnivaló a vélemény róluk, nyugodtan elmehetnek a versenyszférába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!