Gumigyárat épít a MOL és a japán JSR Tiszaújvárosban

2013. november 21. 13:39

Az új üzem évi 60 ezer tonnás gyártókapacitással rendelkezik majd, amit akár növelhetnek is a kereslet függvényében. A terméket várhatóan 2017-től értékesítik majd.

2013. november 21. 13:39

Magyarországi vegyes vállalat alapításáról és autógumikhoz használt gumialapanyag-gyártó üzem létesítéséről kötött megállapodást a MOL Nyrt. és a Japan Synthetic Rubber Corporation (JSR) – közölte a MOL csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A vegyes vállalatban a JSR 51 százalékos, a Mol 49 százalékos tulajdoni részesedéssel rendelkezik majd. Az oldószeres eljárással készült sztirol butadién gumit (S-SBR) gyártó tiszaújvárosi új üzem évi 60 ezer tonnás gyártókapacitással rendelkezik majd, és a piaci kereslet függvényében megvizsgálják a további kapacitásbővítési lehetőséget. A termék értékesítése várhatóan 2017-ben indul meg.

A közleményben a befektetés előnyeként említik a magyarországi gumigyártók jelenléte mellett a nyugat-európai gumigyártók könnyű elérhetőségét, továbbá a kelet-közép-európai, oroszországi és törökországi piacok közelségét, ahol a gumigyártás növekedése várható.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2013. november 21. 15:50
Ez egy hasznos beruházásnak látszik. Az SBR kaucsuk a gumigyártás egyik legfontosabb és legnagyob mennyiségben használt alapanyaga. Nyilvánvalóan a nálunk már megtelepedett abroncsgyártókat (Michelin, Hankook, Bridgestone) célozták meg, mint potenciális vásárlókat.
OberEnnsinnen
2013. november 21. 14:43
Már megint egy rossz hír, Klára! Az Összefogást! Összefogást! keretében ezt most hogy kell lefordítani az Mszp és Gordonék felé?
Mr Fabulous
2013. november 21. 14:25
Legalább lesz hova felvenni a Jabiltól kirúgott emberek egy részét. Amíg őket is ki nem rúgják.
liberálzöld.
2013. november 21. 14:17
Lassacskán gumi nagyhatalom leszünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!