Az MMA dönthet a Nemzet Művészeiről

2013. november 11. 09:50

Karácsony Gergely szerint nem egy politikai alapon szerveződő testületnek kellene döntenie a díjról.

2013. november 11. 09:50

A Nemzet Színésze mintájára a jövőben megválaszthatják a Nemzet Művészét is. A díjról – melyhez havi 655 ezer foritnyi életjáradék is jár, és egyszerre 70 ember birtokolhatja – a tervek szerint a Magya Művészeti Akadémia dönthet majd.

Karácsony Gergely szerint az MMA megosztó intézmény, ami ráadásul „ki akarja sajátítani a kultúrát”. Szerinte éppen ezért a Nemzet Művészeiről nem egy Fidesz-közeli, politikai alapon szerveződő testületnek kellene döntenie.

Halász János kulturális államtitkár szerint viszont megvannak a feltételei annak, hogy ne politikai alapon szülessenek a döntések. A díjról döntő testületnek ugyanis csak Kossuth-díjas tagjai lehetnek, és a Nemzet Művésze címet is csak Kossuth-díjas művészek kaphatják meg, ráadásul 65 évnél idősebbnek kell lenniük.

Jókai Anna író szerint nincs olyan kitüntetés, amivel mindenki egyetért.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2013. november 11. 19:10
Hányok az MMÁ-tól,és mindez a mi adóforintjainkból...
kamasuka
2013. november 11. 18:15
Balfék pislogik!
várúr
2013. november 11. 15:01
Na, ide is összesereglett az összes szerencsétlen ballib. Mit nekik Kossuth díjasok, mit nekik Akadémia... Bezzeg Karácsony Gergő. Ő aztán tudja, kinek mit kell adni. Kis bukott szar taknyos köpenyegforgató visongja a véleményét. Talál hozzá inasokat. A hülyeség nem ismer korlátot. Csak így tovább ballibek.
Vén Csataló
2013. november 11. 14:35
Mi a különbség? Csupán annyi, hogy most egy a többség által felhatalmazott szervezet fújja a passzátszelet és osztja a pénzt, nem pedig egy törzsi meghatározottságú önjelölt gittegylet, ami több mint 60 éve úgy szórakozik a magyar kultúrával, mint valami örökös hitbizománnyal. Elég volt belőletek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!