Nem éltek vissza a gyülekezési joggal a székházfoglalók

2013. október 30. 14:27

A bíróság szerint nem követték el a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértését a Fidesz-székháznál történt demonstráció szervezői.

2013. október 30. 14:27

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) szerdai végzése szerint nem követték el a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértését annak a demonstrációnak a szervezői, amelynek során márciusban tüntetők hatoltak be a Fidesz Lendvay utcai épületének udvarára. A PKKB mind a tizenegy, eljárás alá vont ember esetében hatályon kívül helyezte a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt hozott rendőrségi határozatot, és megszüntette a velük szembeni szabálysértési eljárást.

A tárgyalást egy zsúfolásig megtelt kisebb teremben tartották, a tizenegy, eljárás alá vont fiatal közül több a társai ölében ült. Egyikük sem ismerte el, hogy elkövette volna a szabálysértést. Többen elmondták, azért mentek a Fidesz-székházának udvarára, mert azt szimbolikus helyszínnek gondolták, véleményük szerint ugyanis a törvényhozás nem a parlamentben zajlik, hanem a kormányzó párt épületében folyik.

A bíróság hatályon kívül helyezte azt a határozatot, amely szerint szabálysértést követtek el a szervezők, mert a demonstrációjuknak volt olyan része, amely közterületen történt. A bíró közölte, a demonstráció a magánterületnek számító Fidesz-székház udvarán történt, és a mintegy hetven embernek a Lövölde térről a Lendvay utcához vonulása nem tartozott szervesen a rendezvényhez. A végzés ellen nem lehet fellebbezni.

A bíró, Radácsyné Karsai Zsuzsanna elmondta, a tárgyaláson bebizonyosodott, hogy a Lövölde térről a székházhoz való eljutás nem tartalmazott olyan elemeket, amelyek bármilyen módon demonstrációra utaltak volna. Nem volt náluk látható módon sem transzparens, sem bármilyen tiltakozást kifejező tábla, nem skandálva sétáltak a rendezvény helyszínére.

A rendezvényre való eljutás a bíróság szerint nem merítette ki a gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértését, mert nem volt része a demonstrációnak – közölte a bíró, majd hangsúlyozta, hogy az emberek – akik később a Fidesz-székház udvarán leülve, polgári engedetlenség formájában tiltakoztak az alaptörvény negyedik módosítása ellen - feltűnésmentesen közelítették meg a helyszínt. Megjegyezte azt is, hogy a rendezvény azért nem esett bejelentési kötelezettség alá, mert nem közterületen zajlott.

Pelle Andrea, az eljárás alá vontak jogi képviselője a tárgyalás előtt sajtótájékoztatón azt mondta, garázdaság miatt már indult korábban eljárás a székházfoglalók ellen, ezt azonban megszüntették, mert nem lehetett megállapítani a székházfoglalók felelősségét. A garázdaság ügyében tett feljelentésben szerepelt az is, hogy a gyülekezési joggal is visszaéltek a székházfoglalók. A rendőrség mindenkit megbírságolt, aki elmondta, hogy szervezője volt a demonstrációnak, de a határozatot nem fogadták el, és tárgyalás megtartását kérték.

Kerényi Máté, a székház udvarán történt március 7-i demonstráció egyik szervezője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a bírósági tárgyalás eredményét nem tartják sorsdöntő kérdésnek, mert – mint mondta – „ez a rezsim valójában nem a bíróságokat használja” a tiltakozások elhallgattatására és az elégedetlenek megfélemlítésére. Kerényi szerint éppen azért szervezték az erőszakmentes – de a polgári engedetlenséget is felvállaló – tiltakozást a Fidesz-székház udvarára, mert a párt támadást intézett az alkotmányos demokrácia és az állampolgárok legalapvetőbb jogai ellen.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. október 30. 18:44
Sétálva betörték a Fidesz székház drága üvegajtaját ,azért szeretném tudni mi jár az euba hasonló garázdaságért,ha csak ugy sétálva az eu székházat megszállnák vagy garázda módon kárt okoznának.Ámerikában lelövik a garázda hasonlókat.
ballada
2013. október 30. 18:37
Bíróság baloldali beütésű, bajnai szálak baráti sétára hivatkozva azt az épületet szállják meg amelyiket kiszemelik maguknak ,ha már ez a törvény akkor baráti alapon látogassuk meg a bíróságot ,kezdeményezzünk hasonló megszállást ,na nézzük a ballibsi bíróság mit szól hozzá.:)))Vagy látogassuk meg bajnai lakását.:)))
Türelem
2013. október 30. 18:02
Ha jól értem a bíróság döntését, akkor most én nyugodtan szervezhetek olyan baráti sétát, amely a végén az MSZP székház épületében végződik, erőszakos behatolás mellett? Az jogszerű lesz, csak le kell másolnom a tárgyban szereplők metódusát? Jó ezt tudni.
OberEnnsinnen
2013. október 30. 17:08
"A bíró közölte, a demonstráció a magánterületnek számító Fidesz-székház udvarán történt, és a mintegy hetven embernek a Lövölde térről a Lendvay utcához vonulása nem tartozott szervesen a rendezvényhez." Ki meri ezek után állítani, hogy a demonstrálók sima kis betörők? Azonnal bíróságra vele. Ki meri ezután állítani, hogy a bolsi-libsi AVH-nak léteznek még maradványai? Azonnal bíróságra vele. Ki meri ezek után állítani, hogy ezek a bolsi-libsi AVH- maradványok puszta véletlen folytán olyan munkakörökben keresik a megélhetésüket, mint Bíróságok, ügyészségek, fegyveres testületek, MTA (Magyar Tudományos Akadémia), ilyen, s hasonló - nem a mindent igazságosan elosztó szabadpiaci foglalkoztatóknál, csak a szegény állami pénzkifizetőknél. Azonnal bíróságra vele!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!