Újra napirendre kell venni az eutanáziás nép kezdeményezést az OVB-ben

2013. szeptember 12. 16:58

Az Országos Választási Bizottságnak (OVB) újra napirendre kell vennie az eutanáziáról szóló népi kezdeményezést, miután a Kúria csütörtökön közzétett határozatában új eljárásra utasította a testületet.

2013. szeptember 12. 16:58

Az OVB-nek (vagy már a rövidesen megalakuló Nemzeti Választási Bizottságnak) a jogszabály szerint 30 napja van arra, hogy új határozatot hozzon az ügyben. Az OVB ‒ a Kúria határozatának megfelelően ‒ várhatóan elutasítja majd a népi kezdeményezést.

Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányán szereplő kérdés úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?” A Kúria megállapította: a népi kezdeményezés célja, hogy az Országgyűlés az adott kérdést tűzze napirendre és tárgyalja meg, az OVB-határozatban hitelesített kérdés azonban megfogalmazásával azt a látszatot kelti, hogy a választópolgárok az aláírásukkal népszavazást kezdeményeznek, így nem derül ki egyértelműen, hogy miről is döntenek.

A kérdés azt sugallja, hogy az ügyben a választópolgárok döntenek az Országgyűlésre kötelező módon. A népi kezdeményezésre feltett kérdés ezért alkalmas arra, hogy a választópolgárokat adott esetben félrevezesse ‒ közölték.

A Kúria ugyanakkor egy másik határozatával helybenhagyta az OVB döntéseit a dohánytermékek árusításával kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekről. Ez pedig azt jelenti, hogy a testület, illetve a Nemzeti Választási Iroda kiadhatja a kezdeményezések aláírásgyűjtő ívének mintapéldányát, és megkezdődhet az aláírások gyűjtése.

Korábban az OVB két kérdést hitelesített: a dohánytermékek kereskedelmi árrésére, továbbá arra vonatkozót, hogy a trafikokban csak dohánytermékeket lehessen árusítani.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2013. szeptember 12. 18:16
Az euthanázia korunk következménye, mert a gyógyászat jelentősen túlnőtte korunk etikai nívóját. Magyarán a Hipokrates-i eskü rég idejét mult az orvostechnológia fejlődésének ekkora mértéke után. Valahogy meg kéne határozni az életképesség fogalmát, mert ez alaposan ki lett tolva technológia által. Amennyiben rálőcsöljük a társadalomraa csak fejlett technológiával életben tarthatók eltartását a társadalom válik életképtelenné. Igen fogós kérdések ezek, amin nagyon komolyan illenék elgondolkozni mindenkinek.
Fahrenheit 451
2013. szeptember 12. 17:08
...és ezt addig kell folytatni, amíg meg nem felel a KDNP szokásos műbalhéinak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!