Törvénysértő döntést hozott az OVB a Kúria szerint

2013. szeptember 12. 10:01

A Kúria szerint az OVB azzal sértett törvényt, hogy hitelesítette az eutanáziáról szóló népi kezdeményezést. A bíróság megállapítása szerint a hitelesített kérdés azt a látszatot kelti, hogy az aláírók népszavazást kezdeményeztek, miközben a nép kezdeményezés csak arra irányul, hogy a parlament tárgyaljon a kérdésről.

2013. szeptember 12. 10:01

Törvénysértő az Országos Választási Bizottság (OVB) határozata az eutanáziáról szóló népi kezdeményezés hitelesítéséről – közölte a Kúria csütörtökön közzétett határozatában. Az aláírásgyűjtő ív mintapéldányán szereplő kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő felnőtt korúak orvosi segítséggel vethessenek véget az életüknek?

A Kúria megállapította: a népi kezdeményezés célja, hogy az Országgyűlés az adott kérdést tűzze napirendre és tárgyalja meg, az OVB-határozatban hitelesített kérdés azonban megfogalmazásával azt a látszatot kelti, hogy a választópolgárok az aláírásukkal népszavazást kezdeményeznek, így nem derül ki egyértelműen, hogy miről is döntenek.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustármag
2013. szeptember 12. 12:18
Veszélyes dolog olyan országban ahol ügyvédek büntetlenül bábáskodtak mindenféle ügyleteknél
magnamater
2013. szeptember 12. 10:38
Népi kezdeményezés? Csak annyira,mint a homokosok házassága: ránk van erőltetve.De népi szokás fejlődhet belőle: ha már nem lesz nyugdíj, így fognak megszabadulni az öregektől.
Locassen
2013. szeptember 12. 10:30
Ez egy fasság, az aláírásgyűjtő ív tetején világosan ott kell szerepelnie, hogy népszavazás, vagy népi kezdeményezés ügyében zajlik a gyűjtés. Aki meg a kettő között nem tudja a különbséget, az ne írogasson alá ilyeneket. Ne is szavazzon, ha egy mód van rá.
Diner Man
2013. szeptember 12. 10:28
Nocsak, nocsak. Eddig egyszer sem hallottam, hogy a kúria vagy a Legfelsőbb bíróság felülbírált volna OVB-döntést. Mi van itt? Diktatúra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!