Tétényi Éva szerint irreálisan sokat követel Esztergomtól az állam

2013. szeptember 13. 14:42

A város polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az államkincstár 609 milliós forintos követelést nyújtott be pénteken az esztergomi önkormányzat számlájára, de a követelésből fedezethiány miatt 578 millió forint teljesítetlen maradt.

2013. szeptember 13. 14:42

Tétényi Éva (független) hozzátette, az inkasszóval a számláról az árvízi károk enyhítésére kapott 28 millió forintot is leemelte az állam. „A most követelt összeget 2012-ben kellett volna befizetni a központi költségvetésnek, amikor a város intézményeit átvették, és kizárólag Esztergomra szabottan törvényt alkottak arra, hogy az államosított négymilliárdos ingatlanvagyon mellett még a városnak kell kifizetni az intézmények fenntartásának 1,1 milliárd forintos költségét is” ‒ egészítette ki Tétényi Éva a korábban a Klubrádióban elhangzott információkat.

A polgármester elmondta, 2012-ben a város csak mintegy a felét tudta befizetni az 1,1 milliárd forintnak. Az akkori költségvetési törvény szerint ha a város nem fizet 90 napon túl, akkor az állam adósságrendezési eljárást indít Esztergom ellen. Ez nem történt meg, viszont 2013 júniusában az Országgyűlés visszamenőlegesen úgy módosította a 2012-es költségvetést, hogy Esztergom tartozását adók módjára lehessen beszedni ‒ tette hozzá.

Tétényi Éva közölte, hogy az önkormányzat számláján már nincs pénz, viszont a 609 milliós összegből az államnak még 578 millió forintos követelése maradt. Az önkormányzat működéséhez az év végéig még 300 millió forint kellene, a tényleges pénzügyi helyzet szeptember 20. után látható majd, ha a helyi adók beérkeznek az önkormányzathoz.

A polgármester elmondta, szeptember 30-ig az adósságrendezési eljárásban érintett hitelezőknek is ki kellene fizetni egymilliárd forintot, az állami inkasszó ennek a fedezetét is veszélyezteti.

Esztergomban egy évvel ezelőtt is a fizetésképtelenség közelébe került a város, amikor az állam az önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére. Akkor átmenetileg a kormányhivatal és a kincstár fizette ki a rászorulók szociális segélyét.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Taxin
2013. szeptember 14. 00:56
Sokan fellélegezhettek, amikor szegény Verók jobblétre szenderült.
Taxin
2013. szeptember 14. 00:52
Aljegyzői állásfoglalás, Esztergom: Tétényinek törvényi kötelessége lett volna utalni A képviselők jegyzői állásfoglalást kértek a közvilágítás és a gyermekek étkeztetésével kapcsolatban a keddi nap folyamán. Dr. Balla Sándor aljegyző (aki jelenleg a jegyzői feladatokat is ellátja Esztergomban) leveléből egyértelműen világossá vált, hogy Tétényi Évának kötelessége lett volna átutaltatni a testület határozatában foglalt összeget a szolgáltatóknak, azt nem tagadhatta volna meg. Az aljegyző állásfoglalásában kitért arra is, hogy a polgármester- asszonynak a hitelezői egyezségben feltűntetett összegeket is törvényi kötelessége lett volna kifizetni, azt sem tagadhatta meg. Mint ismeretes Tétényi Éva adósságrendezési eljárást indított Esztergom Önkormányzata ellen, melynek következményeként a hitelezői egyezségben foglalt 150 millió forintot is törvényi kötelezettségből át kell utalnia a közétkeztetést és a közvilágítást ellátó cégnek. Ezt a mai napig nem tette meg, pedig szeptember 30-án járt le a bíróság által jóváhagyott végzés határideje. Egy jegyzőkönyvi kivonat továbbá rámutat arra, hogy jelenleg közel 420 millió forint van a város számláján, amelyből ki lehetne fizetni az elmaradt tartozásokat. A válságköltségvetés pedig tartalmazza az intézmények teljes évre vonatkozó közétkeztetési díját, a polgármester- asszony ebben a pontban is valótlant állít. Tétényi Éva felelőtlen városvezetői magatartása már tarthatatlan, ezért felszólítjuk, hogy mondjon le hivataláról, és ne ártson többet az esztergomi családoknak, gyermekeknek. Esztergomi Fidesz-KDNP szervezete Közzétéve Sajtóközlemények
Taxin
2013. szeptember 14. 00:38
1 tonna aszfaltot kapott ajándékba Tétényi Éva az MSZP-től http://www.rtve.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=6555:1-tonna-aszfaltot-kapott-aj%C3%A1nd%C3%A9kba-t%C3%A9t%C3%A9nyi-%C3%A9va-az-mszp-t%C5%91l&Itemid=24 Nahát. Pedig a Maszop Pisták nem szeretik a másik oldalon állókat. Akkor Tétényi mégsem független?
Taxin
2013. szeptember 14. 00:35
Ez a nő tökélyre vitte a kommunista szabotázst. http://www.rtve.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=6560:kin%C3%A9l-van-a-hatalom-esztergomban?&Itemid=24
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!