DK: Az új iskolarendszer működésképtelen

2013. szeptember 04. 14:22

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint már a tanév harmadik napjára kiderült, hogy a központosított állami iskolai rendszer a jelenlegi formájában működésképtelen – mondta az MTI-nek szerdán a párt budapesti ügyvivője.

2013. szeptember 04. 14:22

Arató Gergely arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy nevezzen ki új személyeket a területért felelős Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere valamint Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár helyére.

A politikus – aki tanároktól és szülőktől gyűjtött tapasztalatokra, valamint a sajtóban megjelentekre hivatkozott – úgy fogalmazott, alig történtek érdemi előkészületek az új rendszer bevezetésére, azt erőből, politikai akarattal kényszerítették rá a közoktatásra, „amiből semmi jó nem származott”.

Szinte minden iskolában jelentkezett az a probléma, hogy a szülők a tanévkezdéskor számos fontos kérdésre nem kaptak megnyugtató választ. Senki nem tudja, hogyan fog működni az egész napos iskola, az milyen kínálatot nyújt majd a gyermekeknek, és azt az intézmények miből finanszírozzák – mondta, hozzátéve, hogy a családok számára az is gondot jelent, miként tudják a gyermekeiknek biztosítani a korábban beütemezett programokat, például a különórákat. Hangsúlyozta, hogy most már az iskola egyedi döntésétől függ, hogy elengedik-e a diákokat.

A tankönyvellátásra áttérve azt mondta, a korábbi rendszer jól működött, most viszont előbb júliusban majd augusztusban kérték a szülőktől, hogy előre fizessék be a tankönyvek árát. Szerinte ennek ellenére volt olyan iskola, ahová a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) még szeptember elsején sem küldte el a befizetések listáját. A tankönyvek pedig zárt csomagban érkeztek, ha valami kimaradt belőlük, akkor hetekbe telhet a pótlása - mondta.

Úgy vélte, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sem képes ellátni a magára vállalt feladatokat, emiatt sok iskolában a tanév elején még nincs meg a tantárgyfelosztás, nem engedélyezték az órakereteket. Emellett szerinte a pedagógusok keserűen fogadták, amikor az életpálya-modellhez ígért béremelésről kiderült, hogy
átverés”. „Számos pedagógusnak nem növekedett, hanem csökkent a bére” – fogalmazott –, mert elvesztették a túlórák után járó többletjövedelmeket, miközben növekedett a munkaterhelésük.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. szeptember 04. 17:09
Na azért túlzásokba nem kéne esni.3 nap után nem igazán lehet megmondani egy rendszerről hogy jó e vagy teljesen rossz.
nyugalmazott tanár
2013. szeptember 04. 17:01
"DK: Az új iskolarendszer működésképtelen" Annyira, te etökfej, hogy - megszűntek az érettségi botrányok, - zavaralan és lényegesen olcsóbb a tankönyvellátás, - Biztosított a mindennapos iskolalátogatás kötelezettsége, - Az iskolában újra nevelni fogják a gyermekeket, - Újra lesz tanterv szerinti követelmény és ovábbhaladási feltétel, - Újra a tanulás és a munka kerül előtérbe a lébecolás és semmittevés helyett. - És remélhetőleg a pedagógusoktól is komolyan meg fogják követelni a mindennapos felkészülést. Éppen ideje. A munkaidő biztosít hozzá kellő időtartamot is.
figo
2013. szeptember 04. 15:22
Valahogy ballibéknél a konkrétumok mindig kimaradnak. Összeomlott az iskolarendszer. Miért? Csak. Diktatúra van. Mire alapozzátok? Csak az van, oszt kész.
stefanovszky
2013. szeptember 04. 15:09
Egyébként ez az egész szemenszedett hazugság, hibbant és pártja jól tud ilyeneket gyártani, hiszen ebből élnek. Nem rosszul. Én meg saját tapasztalatom alapján állítom, hogy semmivel sem volt több gond, mint tavaly, vagy akár előtte bármikor. Úgyhogy gyenge próbálkozás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!