Az LMP a megmaradt uniós források lehívása felől érdeklődik

2013. augusztus 22. 15:50

Vágó Gábor írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, azt firtatva, hogy milyen célokra és milyen ütemezéssel próbálják elkölteni a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszakból megmaradt 500 milliárd forintnyi forrást.

2013. augusztus 22. 15:50

Az LMP színeiben politizáló független képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, mára világossá vált, hogy az uniós fejlesztési ciklus eredménytelen volt Magyarország szempontjából. Hozzátette: a Lehet Más a Politika attól fél, hogy a következő, 2014-2020-as időszakban a kormányok ugyanazokat a hibákat fogják elkövetni, mint korábban, mert „semmi más nem fontosabb ma a fejlesztéspolitikában, mint a gazdasági háttérkörök támogatása”.

Vágó Gábor azt mondta, ennél is sokkal nagyobb probléma, hogy bennragadnak az uniós a források. Éppen ezért írásbeli kérdést intéz a miniszterelnökhöz, amelyben azt tudakolja, hogy milyen célokra, milyen ütemezéssel és milyen intézményrendszeren keresztül próbálják elkölteni a megmaradt 500 milliárd forintnyi forrást.

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy fél évvel ezelőtt javasolta: vizsgálják ki, hogy 2007-2013 között milyen offshore cégeknek juttatott pénzeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, de ezt sem a Fidesz, sem az MSZP nem támogatta. Felhívta a figyelmet, hogy most a kormányzat mégis elindított egy vizsgálatot, de az LMP félőnek tartja, hogy
csak 2010-ig fognak eljutni ez ügyben”. Ezért a képviselő azt is kezdeményezi, hogy a kormányzat helyett egy parlamenti vizsgálóbizottság folytassa le a munkát. A testület azt is vizsgálná, hogy miért nem sikerült lehívni az uniós forrásokat.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. augusztus 22. 18:38
lopni, megyünk lopni és ezek a szemét brüsszeliták nem hagyják
micream
2013. augusztus 22. 17:26
Problémák vannak a Magyarországnak járó uniós forrásokkal. Brüsszel ugyanis az uniós forrásokat felhasználó 15 magyarországi operatív programból (op), 13-ban befagyasztotta a kifizetéseket. Egyes op-okba már tavaly ősz óta nem érkezik pénz. Lázár János, az uniós pénzosztásért is felelős Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 15-ig szeretne megoldást találni a kialakult helyzetre. Becslések szerint a feltárt hiányosságok miatt akár 50-100 milliárdos büntetést is kaphatunk, vagyis ennyi pénzzel kevesebb járhat majd hazánknak az idén véget érő hétéves uniós költségvetési ciklusból. Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkár ugyanakkor augusztus közepén már arról beszélt, valós a veszélye annak, hogy 500 milliárd forint uniós pénz "bennragadhat" a Magyarország és Brüsszel közötti jogvita miatt.
megmondtam előre
2013. augusztus 22. 16:23
„csak 2010-ig fognak eljutni ez ügyben” Ebben biztosak lehetünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!