Az állam áthidalja az uniós források késését

2013. augusztus 22. 18:29

Az Európai Bizottság által át nem utalt forrásokat az állam átmenetileg többlet állampapír-finanszírozással biztosítja – válaszolta Banai Péter Benő, költségvetésért felelős helyettes államtitkár arra az újságírói kérdésre, hogy miből finanszírozza Magyarország a fejlesztéseket azután, hogy az Európai Unió 15 magyar operatív programból 13-at egyelőre nem finanszíroz.

2013. augusztus 22. 18:29

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartási adatokkal kapcsolatban tartott csütörtöki online sajtótájékoztatóján Banai Péter Benő kifejtette: az uniós finanszírozás felfüggesztése hangsúlyozottan átmeneti jellegű, folyamatosak az egyeztetések az Európai Bizottság és a magyar kormány között a probléma rendezése tekintetében.

Az NGM helyettes államtitkára bízik abban, hogy az egyeztetések lezárultával még idén teljesíti az Európai Bizottság a felfüggesztett átutalásokat. Ebben az esetben a felfüggesztés csak éven belüli likviditási feladatot jelent a kormány számára.

Banai Péter Benő arra a kérdésre, hogy megugrottak-e a kiadások a kifizetések uniós felfüggesztése és az emiatti költségvetési kifizetések miatt, kifejtette: elsősorban finanszírozási kérdésről van szó; egyes operatív programoknál azonban júliusban kevesebb költségvetési bevételt lehetett elszámolni. A kiadások emiatt nem nőttek, hiszen a kedvezményezettek részére a kifizetett összeg nem változott, csak a finanszírozás szerkezete módosult. Az Európai Bizottsággal való egyeztetések lezárása után helyreállhatnak az eredeti finanszírozási arányok – hangsúlyozta Banai.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár – aki augusztus 1-je óta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetését is ellátja kormánybiztosként – augusztus 12-én jelentette be, hogy a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Toportxán tiszteletes
2013. augusztus 23. 12:58
Megint 1 unortodox győzelem,magyarul qrva nagy elqrás!Amihez szakértelem és hozzáértő szorgos munka kell ott mindig szopnak a narancsbanánevők.Pedig a világ már alig várja hogy tőlük tanulhasson?!Kivéve Basescut.
IgazságosIzomViktor.
2013. augusztus 22. 21:09
Ez mind oké,de mi lesz az újabb rezsicsökkentéssel???Őszre ígérték,de hallgatnak róla mint süket disznó a búzában... Meg hol van Széles Gábor csodafegyvere,ami 500 éve nem látott növekedési pályára állítja a Magyar gazdaságot?...szintén nagy csönd. De a legnagyobb csönd az államadósság-csökkenés körül van.Egy mukk sincs róla.Vajon miért?
liberálzöld.
2013. augusztus 22. 20:56
Ami késik az jön! De az uniós forrás egyáltalán nem biztos, hogy - Lézer által megálmodott mennyiségben és időre - jön. Akkor viszont nem késik. És akkor mit is hidal át a bówling csapat?
=nessuno=
2013. augusztus 22. 20:54
Haverokat ki kell fizetni. Abban nem lehet csúszás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!