Kétszáz munkavállalójától válik meg a BKV

2013. július 16. 19:13

A cég azt közölte, hogy a buszágazat teljesítménycsökkenése miatt van szükség a leépítésre. Jelezték továbbá azt is, hogy az üzleti terv 540 fős elbocsátást irányzott elő, de a nyugdíjazásokat és a természetes fluktuációt úgy tartják szem előtt, hogy maximum 200 főtől kelljen megválni.

2013. július 16. 19:13

Legfeljebb kétszáz dolgozót bocsát el a BKV a buszágazat teljesítménycsökkenése miatt. A társaság közleménye szerint a kevesebb BKV-busz miatt racionalizálni kell a létszámot, ugyanakkor mindent elkövetnek, hogy minél kevesebb munkavállalónak szűnjön meg a munkaviszonya. A BKV jelezte azt is, hogy a teljesítménycsökkenést, valamint a társaság gazdasági érdekeit figyelembe vevő üzleti terv 540 fős elbocsátást irányozott elő, ugyanakkor igyekeznek az esetleges nyugdíjazásokat és a „természetes fluktuációt” szem előtt tartva legfeljebb kétszáz munkatársat elbocsátani. Ez a több mint 11 300-as összlétszám 1,7 százaléka.

Azt is írták, hogy július 12-én levélben tájékoztatták a társaság központi üzemi tanácsát a tervezett csoportos létszámleépítés okáról, körülményeiről, a törvényben előírt adatokról, s a törvényi rendelkezéseknek megfelelően tárgyalást kezdeményeztek. Tájékoztatásuk szerint a csoportos létszámleépítés kezdő és befejező időpontját és ütemezését a vállalat központi üzemi tanácsával, valamint a BKV szakszervezeteivel folytatott konzultáció után határozzák meg. Az érdekképviseleti tiltakozásokra utalva hangsúlyozták: a szakszervezetek is a konfliktus tárgyalásos rendezésében érdekeltek, így a sztrájkkal való fenyegetés idő előtti, tekintettel arra, hogy a tárgyalások csak július 23-án kezdődnek meg.

A BKV közleménye szerint a négyes metró átadásával és üzembe helyezésével összefüggésben nő a társaság alkalmazottainak létszáma, s így több új munkahely jön létre, mint amennyi megszűnik. Minden munkavállalót nem tudnak ugyanakkor automatikusan átvenni a képzettségi különbségek miatt.

Korábban kedden két közlekedési érdekképviselet, a Közösségi Közlekedési Dolgozók Szakszervezet – Egységes Közlekedési Szakszervezet és a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) is azt közölte, hogy tiltakoznak a tervezett csoportos létszámleépítés ellen, s tárgyalásokat kezdeményeznek a BKV vezetésével és a Főpolgármesteri Hivatallal az intézkedés elkerüléséért. A BKSZSZ azt közölte: minden eszközt, így a sztrájkot is bevetnek, hogy megakadályozzák a leépítést. A szakszervezet szerint miközben a BKK-nál gyakorlatilag tömeges a létszámfelvétel, addig a BKV-nál leépítés van napirenden, „miközben ezt semmi nem indokolja”.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pedroamigo
2013. július 17. 10:21
Megérdemlik. A zelmúltnyócban feszt sztrájkoltak most meg lapítanak, mint. Na most átvágják őket a palánkon, mint azt...
kuwiq
2013. július 17. 09:03
A 4-es metró újabb áldozatai.
hümmögő
2013. július 16. 22:47
Ez mekkora blama! "A cég azt közölte, hogy a buszágazat teljesítménycsökkenése miatt van szükség a leépítésre." Kiadták, vagy eladták sok vonal az üzemeltetését egy magáncégnek és erre hivatkoznak! Rohadt férgek! Hm!
liberálzöld.
2013. július 16. 22:32
Nemzeti BKV-t!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!