Szabó Bálint: Hozzák nyilvánosságra a titkosszolgálati jelentéseket!

2013. június 26. 15:00

Petícióban kérte az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos, 2006 és 2009 között készült titkosszolgálati jelentések nyilvánosságra hozatalát a belügyminisztertől Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal és a Demokratikus Koalíció (DK) egykori politikusa, aki a Heti Válasznak adott május végi interjújában arról beszélt, hogy akkori vezető szocialista politikusok állhattak az ügy hátterében. A petíciót Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium sajtófőnöke vette át szerdán Budapesten.

2013. június 26. 15:00

Szabó Bálint a petíció átnyújtása utáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a következő hetekben az őszödi beszéd elhangzásától az őszi zavargásokig terjedő események minden eleméről beszélni fog a nyilvánosság előtt. A volt politikus felmutatott egy CD-t, állítása szerint a lemez egy hangfelvételt tartalmaz, amelyet Rózsa-Flores Eduardótól kapott, jóval annak halála előtt. Rózsa-Flores Eduardót 2009 áprilisában máig vitatott módon kommandósok lőtték agyon Bolíviában, amikor rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten.

A hangfelvételről – amelyen Szabó Bálint elmondása szerint a 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo és vezető szocialista politikusok  között elhangzott beszélgetés hallható – azt mondta, nem kívánja nyilvánosságra hozni, mert nem volt a helyszínen a felvétel készítésekor, és nem tudja, hogy nem manipulált-e. Szabó Bálint azt mondta, Rózsa-Flores Eduardo a szocialista politikusoktól kapott felvételeket eljuttatta Bíró Márkhoz, aki jelenleg a Fidesz országgyűlési képviselője, majd ez került nyilvánosságra hónapokkal később.

A volt DK-s politikus szerint Bíró Márk 2006-ban szoros baráti és politikai kapcsolatban állt Rózsa-Flores Eduardoval, aki az akkori nógrádi Fidesz, illetve Fidelitas-csoport pártoló tagja volt. Szabó Bálint a szerdai sajtótájékoztatón arra kérte Szili Katalin akkori szocialista házelnököt és Szekeres Imre korábbi szocialista kormánytagot, kérjék el a kormányőrségtől a 2006. május 26-a és szeptember 15-e közötti programjaikról készített feljegyzéseket, és azt hozzák nyilvánosságra, vagyis derüljön ki, hogy volt-e bármilyen kapcsolatuk Rózsa-Flores Eduardóval. A volt politikus arra kérte Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, hogy hozza nyilvánosságra azokat az információkat, amelyek ebben az ügyben rendelkezésére állnak, egyben felajánlotta, hogy a sajtótájékoztatón felmutatott hangfelvételt átadja az ellenzéki párt vezetőjének.

Szabó Bálint visszautasította, hogy bármi köze lenne a Fideszhez, és 
figyelemelterelésből” állt elő most ezzel az üggyel. Álláspontja szerint az érintetteknek nem lesz bátorságuk személyiségi jogi pereket indítani ellene, mert tudják, hogy igaza van. Hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc volt szocialista kormányfővel nem egyeztetett, és a Heti Válaszban megjelent interjú óta nem is beszélt vele. Szabó Bálint szerint a hangfelvételből bizonyára több példány van. A Heti Válasznak adott május végi interjújában Szabó Bálint azt mondta, jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, és hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc. Szabó Bálint az interjú megjelenését követően kilépett a DK-ból, s döntését azzal indokolta, hogy szabadon kíván mozogni az ügyben.

Az őszödi beszédről készített hangfelvételből az önkormányzati választások előtt, 2006 szeptemberében először a Magyar Rádió közölt részletet, amelynek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek. Gyurcsány Ferenc a beszédben egyebek mellett azt mondta, „nem csináltunk semmit négy évig”, „hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni”.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2013. június 26. 18:18
Ha vért izzad ez a Szabó Bálint, akkor sem lesz ismert ember belőle. Kit érdekel már az öszödi beszéd. Böszme már az öt megillető helyen, a süllyesztőben van...
Zod
2013. június 26. 17:29
Leszarom.
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. június 26. 15:56
nem úgy volt hogy ez a farbatolt bálint fog előállni bizonyítékokkal?
kjkj945
2013. június 26. 15:25
Ősz ő d Már ideje lenne az igazat megtudni!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!