Németh Zsolt: A török vezetés bocsánatot kért a rendőri agresszióért

2013. június 20. 17:53

A török kormány bocsánatot kért a rendőri túlkapásokért – mondta a Törökországban tárgyaló Németh Zsolt külügyi államtitkár csütörtökön telefonon az MTI-nek azzal kapcsolatban, hogy többen bírálták előző napi kijelentését.

2013. június 20. 17:53

Előzőleg a Párbeszéd Magyarországért (PM) azt közölte: felháborító, hogy Magyarország kormánya elfogadhatónak tartja azokat a rendőri túlkapásokat, amelyeket a török rendőrség a kormány támogatásával követett el az elmúlt hetekben. A PM csütörtöki közleményében azt követelte a külügyi államtitkártól, hogy szerdai kijelentései miatt kérjen bocsánatot a rendőri túlkapások magyarországi és törökországi áldozataitól és azoktól a magyar állampolgároktól, akik nem tartják elfogadhatónak az emberi jogok lábbal tiprását.

Ugyancsak csütörtökön Ertsey Katalin független országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság tagja és Meszerics Tamás, az LMP országos választmányának tagja, külpolitikai szakszóvivő Németh Zsolt nyilatkozatát a „miniszterelnök félázsiai félzsarnokságok iránti romantikus vonzódásával” hozta összefüggésbe, s ezzel kapcsolatban értetlenségét fejezte ki. Azt írták: a zöld párt „már megdöbbenni sem tud azon, hogy Németh Zsolt államtitkár úr szerint a működő demokrácia bizonyítéka a vízágyú, könnygáz és gumibot férfias használata”. 

Németh Zsolt a Törökországban, az isztambuli Gezi park átépítése miatt május végén kezdődött kormányellenes tüntetésekről azt mondta, hogy rendőri túlkapások a demonstrációk kezdeti szakaszában voltak. „A török kormány bocsánatot kért a túlkapásokért, és tárgyalásokat kezdett a tüntetés vezetőivel, továbbá megteremtette a békés tüntetések feltételeit” – hangsúlyozta a külügyi államtitkár, hozzátéve, hogy a tüntetések békésen zajlanak. „Mindez fontos bizonyítéka annak, hogy bízhatunk a török demokrácia erejében” – jelentette ki. Németh Zsolt szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar kormány bízik a török demokrácia erejében, és támogatja az ankarai vezetést a belpolitikai fejleményeket illetően. Az utcai demonstrációk, a belpolitikai események látványosan igazolják, hogy Törökország működő demokrácia – tette hozzá.

A Törökországban tárgyaló külügyi államtitkár az MTI-nek nyilatkozva beszámolt arról is, hogy csütörtökön a Márvány-tenger partján lévő Izmitben részt vett a hatodik törökországi magyar tiszteletbeli konzulátus megnyitásán, valamint a tengerparton a kuruc hadvezér Thököly Imre és Zrínyi Ilona emlékművének felavatásán. Thököly Imre, Zrínyi Ilona második férje Izmitben hunyt el 1705-ben. Az új tiszteletbeli konzulátustól a magyar-török kulturális kapcsolatok és a két ország lakosságának együttműködésének további erősödést várják – mondta. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Thököly-kultuszát Izmitben emlékházban is megörökítik.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2013. június 21. 06:27
Ez A PM hol volt amikor 2006-ban ment a Pesti Műsor? Prutty!
Felebarát
2013. június 21. 04:45
rendeljék már haza, mit keresünk ott...ne legyenek már barmok... ne támogassuk már a terrorista akciókat
Békafa őrnagy
2013. június 21. 00:27
Elkotródtak már a Nemzetközi Brigádok?
Pinter68
2013. június 20. 23:24
Valami egészen elképesztö, hogy ezek mindenkinek lemennek kutyába, akitöl valami anyagi hasznot remélnek. Körbepitizték már fél Ázsiát valami homályos gazdasági befektetések reményében. Ahelyett, hogy a környezö nyugati országok befektetöinek kinálnának korrekt és ösztönzö feltételeket. De nem, ök inkább elmarják meg kizsigerelik azokat akik már itt vannak. Elvéve bárkinek a kedvét, hogy ide jöjjön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!