Kövér: A magyarságnak még a kommunistákból is a legalja jutott

2013. június 22. 15:37

A 20. század mély sebeket ütött Magyarországon, az első és a második világháború maradandó károkat okozott, és ennél csak egy rosszabb volt: az, amikor magyar fordult magyar ellen – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton a hortobágyi ökumenikus templomban, ahol az egykori kitelepítettekre emlékeztek.

2013. június 22. 15:37

A magukat magyarnak valló kommunisták által a magyarságnak okozott sebek a legfájdalmasabb magyar sebek közé tartoznak” – mondta a házelnök, megjegyezve, a magyarok saját sorsukon keresztül tapasztalták meg annak az igazságát, hogy „a kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem”. „Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret” – idézte Alekszander Szolzsenyicint Kövér László.

Hozzátette: mi magyarok saját bőrünkön tanulhattuk meg, hogy a magyarságnak még a kommunistákból is a legalja jutott, akik nemzetárulásban, hazaárulásban és nemzettársaik megnyomorításában mindig élen jártak Kun Bélától Rákosi Mátyáson át Kádár Jánosig. Kövér László a hortobágyi kitelepítéseket a magyar történelem egyik tragikus, de még mindig kevéssé ismert fejezetének nevezte.

Szavai szerint „először az öntudatos, keresztény magyar értelmiség és középosztály esett áldozatul a kommunisták ténykedésének, majd következett a földművelő magyar parasztság és a munkásság azon része, amely ösztönösen vagy tudatosan, de ragaszkodott a saját múltjához, függetlenségéhez. Voltak, akiket meggyilkoltak, voltak, akiket börtönbe vagy munkatáborokba zártak, voltak, akiktől elrabolták a családjukat és a becsületüket, a vagyonukat és a megélhetésüket, a jelent és a jövőt, a hitet és a reményt” – sorolta Kövér László.

A házelnök a nemzet számára a legnagyobb veszteségként értékelte, hogy sokaknak a két világháborút átélt idősek közül utolsó napjaikat embertelen körülmények között kellett leélniük, hogy „a Doberdót, a Don kanyart és Auschwitzot megjárt aggastyánokat a nép nevében fellépő kommunista államhatalom – életük alkonyán – még egyszer utoljára megtaposta”. S azt, hogy „egy egész nemzedéket vontak ki a gazdaság, az oktatás, a kultúra, a honvédelem, a családi élet legkülönfélébb területeiről, (...) az, hogy egész családokat vittek számkivetésbe”.

Kövér László a zsúfolásig telt templomban a továbbiakban arról beszélt, hogy „Hortobágy egy egész nemzedék számára lett kényszerűen egy új élet kezdete. A kitelepítetteknek meg kellett találniuk a módját, hogy miként lehet élni ilyen körülmények között. Meg kellett találniuk annak a módját, hogy miként lehet egyáltalán élni azután”. Kövér László szerint a többség, amint a nemzet is megtalálta az életre vezető utat, amely
lassan, de biztosan” elvezetett a rendszerváltoztatáshoz.

A rendszerváltoztatáshoz, amely szinte cserbenhagyta azokat, akik a legtöbbet tették, a legtöbbet szenvedtek érte (...), amelynek első húsz esztendejébe még az sem fért bele, hogy hitelesen deklaráltassanak a kommunizmus bűnei, hogy felelősségre vonassanak azok a konkrét személyek, akik az elvont eszme jegyében nagyon is konkrét bűnöket követtek el hús-vér emberek ellen” – ecsetelte a házelnök. Kövér László szerint ezért kell emlékeztetni mi történt a hortobágyi táborokban, s „amikor Magyarország megújításának feladatáért dolgozunk, azért is küzdünk, hogy a hortobágyi kitelepítetteknek legyen helyük a nemzet emlékezetében, hogy legalább megfelelő erkölcsi elégtételt kapjanak az utókortól”. „Nélkülük nem érthetjük meg teljesen sem 1956-ot, sem a gulyáskommunizmus nagy, mindent elfeledni és megbékélni hivatott rendszerhazugsága ellenére mégis bekövetkező rendszerváltoztatást, sem az azóta megtett utat” – hangoztatta az Országgyűlés elnöke hozzátéve: „azért is dolgozunk, hogy többé soha, senki semmilyen körülmények között ne jusson a hortobágyi kitelepítettek sorsára Magyarországon”.

Eötvös Péter, a Hortobágyi Kitelepítettek és Elhurcoltak Egyesületének elnöke emlékezetett rá, hogy 1950. június 23-áról 24-ére virradóra egy időben ötezer családot hurcoltak el fegyveresek 12 hortobágyi, illetve nagykunsági táborba. Bejelentette: egyesületük június 25-én egyeztet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban annak érdekében, hogy újratárgyalják a kommunista diktatúra idején politikai okokból üldözöttek ügyét. Reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások eredményeként azok a kitelepítettek is kapnak a jövőben nyugdíjkiegészítést, akik egy évnél rövidebb időt töltöttek el annak idején a Hortobágyon.

Közölte azt is: pályázati forrásból hamarosan befejeződhet annak a félkész hortobágyi ökumenikus templomnak az építése, amely évről évre otthont ad a megemlékezőknek. Az egykori kitelepítettek – akinek, mint elhangzott, már csak mintegy 10 százaléka van életben –, a hozzátartozók és a résztvevők megkoszorúzták a 33-as út mellett lévő, vasúti sínből készült keresztet, amelyet az egykori kitelepítettek emlékére a rendszerváltás után állítottak fel.

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
becike4
2013. június 24. 08:27
Tükörbe nézett reggel a skizo,ez lett belőle.
vidorka
2013. június 23. 11:44
Kommunista kutyából sohasem lesz demokrata szalonna, legfeljebb valami ótvaros, tetves kutyabőr.
bini
2013. június 23. 09:51
Azért van annak valami diszkrét bája, hogy most a jobbik csápolok adják elő a polgári jobboldalal elleni kommunista vádjaikat, mint anno a szdsz-es AVH- s és kommunista csemeték, hogy igazolják demokratikus elkötelezettségüket, mivel a társadalom akkor nem ismerte senkinek a multját és családjának Sem. Lett nagy koppanás. Ajánlom az itt Kövért mocskolókat, hogy végezenek egy kis családfakutatást a nagypapiig visszamenőleg és nagy meglepetésben lesz részük. Én például a nagynéném halála után(90 éves) három évvel ezelött tudtam meg az unokatesomtól, hogy ki voltak telepitve Konyára és az első két osztályt ott járta, majd nem jöhettek vissza Budapestre ezért Érdparkvárosba egy fasufnit építve, majd késöbb házat éltek. Gyerekként nyáron a nagyinál voltuk gyerekek és senki nem tudott semmit, csak a nagyival mentük egy közlekedésileg elég bonyolult uton az unokatesóimhoz.A nagynéném málnát termelt öszibaracot stb és járt be a városba piacozni, amiből tartotta fenncsaládját. Az egész társadalom tele van még családi titkokkal történetekkel, ezért akiknek most oly nagy arcuk van jobb lenne visszábbfogni az agyarakat, mivel mindig azok szokktak a legnagyobbat koppani akik a leghangosabbak.
magnamater
2013. június 23. 09:38
Öregség átka:Kövér elfelejtette, hogy ő is párttag volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!