Erőss Zsolt erőt és elszántságot adott az embereknek

2013. június 20. 09:30

A kockázatokat helyesen kezelve nem hogy a halálesetek, de a balesetek is megelőzhetők – mondja lapunknak Rényi Zsolt hegymászó, az iKaland túravezetője, aki baráti és munkakapcsolatban volt Erőss Zsolttal. Rényi szerint Erőss ismertségének nem az a legnagyobb eredménye, hogy több a hegymászó. Sokkal inkább az, hogy elszántságát és természetét megismerve rengetegen merítettek erőt tőle.

2013. június 20. 09:30
Terján Nóra

Mennyire ismerted jól a két eltűnt hegymászót?

Erőss Zsoltot akkor ismertem meg, amikor 2006-ban megalapítottuk az iKalandot – azt a céget, ahol ő is túravezető volt. Zsolt volt a cég arca és persze szakmai dolgokban a vezetője. Kiss Peti 2012-ben csatlakozott a csapathoz, így őt másfél éve ismertem. Zsolttal többször másztunk az elmúlt hét évben; filmeztünk, túrasíztünk – őt jobban ismertem, mint Petit.

Erőss felesége azt nyilatkozta, hogy Zsolt és Péter túl sokat vállaltak a lefelé induláskor, ennyit egyhuzamban senki sem tud talpon lenni a hegyen. Szerinted mi történhetett valójában?

Amikor jött a hír, hogy délután 6-ra értek csúcsra 24 óra mászás után, lehetett tudni, hogy ez nem sülhet el jól. Biztosra vehető volt, hogy 8000 méter fölött kell bivakolni (sátor nélkül éjszakázni) ami jó esetben „csak” enyhe fagyásokkal jár – olyan fagyásokkal, melyek néhány hét alatt kikezelhetők.

A baleset körülményei elég jól ismertek – kevés olyan himalájai tragédia van, amiről ennyi részlet ismert. A nagy kérdés az, hogy miért nem fordultak vissza korábban, miért vállalták túl magukat. A válasz erre az lehet, hogy egyrészt nagyon jó idő volt – a csúcson is csak vékony pehelykabátban volt Peti – ami szokatlan ebben a magasságban. A másik tényező ami az ő pártjukon volt, hogy többen voltak – így ez is biztonságérzetet adhatott.

A tragédiát valószínűleg nem az okozta, hogy túlvállalták magukat, hanem az, hogy Zsolt állapota hirtelen és érthetetlenül leromlott – ezt Kollár Lajos, az expedíció vezetője a folyadékhiányra vezeti vissza. Peti halálát pedig az okozhatta, hogy lefelé menet visszafordult Zsolthoz – a csúcstámadás másnapján, egy átbivakolt éjszaka után 8000 méterről visszafordult és 100 méternyi szintkülönbséget visszamászva megpróbált segíteni a társán. Ez a visszamászás annyira felőrölhette a tartalékait, hogy teljesen lemerült és később, lefelé menet kicsúszott.

Két táborra szakadt a közvélemény, tízmillió hegymászó országa lettünk; egészen szélsőséges példakép, bátor hős és felelőtlen őrült véleményeket lehet hallani és olvasni. A tények viszont azt mutatják, hogy 11-ből 5-en maradtak a Kancsendzöngán. Meddig mehet el az ember ebben a sportban? Velejárója-e az élet kockáztatása, vagy kellő óvatossággal megelőzhetőek a tragédiák?

Az ember nagy mértékben képes befolyásolni azt ebben a sportban, hogy milyen kockázatokat vállal. A hegymászás azért veszélyes, mert például a biciklizéshez vagy a szörfözéshez képest könnyebben túlvállalhatja magát az ember. Azt, hogy a mászó meddig megy el, mi az a kockázat ami neki még belefér, azt nyilván maga határozza meg.

Azt azért tudni kell, hogy az elmúlt 250 évben (mivel a 18. század végén kezdtek el az Alpok-béli emberek hobbiból-sportból hegyeket mászni) generációk éltek úgy, hogy gyerekkortól az aggastyán korig másztak, járták a hegyeket balesetmentesen – és ez elmondhatatlan mértékben teljessé, széppé tette az életüket és emberi kapcsolataikat azokkal, akikkel másztak.

Ez is mutatja, hogy a kockázatokat helyesen kezelve nem hogy a halálesetek, de a balesetek is megelőzhetők. Közben persze kár lenne vitatni, hogy a hegymászás veszélyes sport – de ez csupán annyit jelent, hogy nagyobb odafigyelést/önismeretet igényel az átlag sportnál ahhoz, biztonságosan végezzük. Cserébe viszont a jutalom szebb, nagyobb, teljesebb. Magam is számos természethez kötődő sportot űzök – versenyszerűen hegyikerékpározom, olykor terepfutó versenyeken indulok, kiteszörfözöm, síelek... Az alpinizmusnál viszont egyik sem ad nagyobb jutalmat. Egyik sem fejleszti úgy az ember jellemét, mint a hegymászás.

Egyesek azzal vádolták Erőss Zsoltot, hogy elvakultságában ő rángatta bele társát (társait) a halálba. Mekkora valójában a felelőssége egy expedíción a vezetőnek?


Szokás felhozni vádként Zsolt ellen, hogy mellette hányan haltak már meg. Arról azonban senki nem beszél, hogy a „mellette” mit takar valójában. Nézzünk néhány ilyen esetet. Az első eset, amit Zsolt számlájára írnak, szívelégtelenség következtében történt egy szívbeteg emberrel, aki mellesleg az ország egyik legjobb mászója volt: Dékány Péter. Zsolt mestere és nála tapasztaltabb mászó volt, akit nagy magasságban ért utol a rosszullét. A második eset egy osztrák mászóval történt a '96-os Everest expedíción: ő magashegyi ödéma következtében halt meg a legfelső táborban. Az akkor huszonéves Zsolt egy lejjebb fekvő táborban volt, két napnyi járásra. A többi eset közt vannak kicsúszások, amikor kötélbiztosítás nélkül haladtak és van egy lavinaáldozat is, aki Zsolttól egynapnyi távolságban volt és az alaptáborban lévő expedícióvezető kérése ellenére nem várta be csapattársait, hanem egyedül ereszkedett.

Azért igazságtalanok ezek vádak, mert az esetek többségében nem csak hogy nem Zsolt mellett történtek a balesetek, de Zsolton kívül még 3-5-8 egyéb mászó is részt vett az expedíción. Zsolt egyébként nem vezette ezeket az expedíciókat, csupán a legtapasztaltabb mászó volt – egy idő után.

Erőssék eltűnése és a tavalyi tragédia nyomán nagyobb figyelem, érdeklődés, esetleg félelem irányul erre a sportra? Hányan űzik hozzávetőlegesen ezt itthon magasabb szinten?

Pozitív és negatív értelemben is figyelmet kapott ez a sport, de a számoknál talán fontosabb a hegymászás vagy Zsolt „társadalmi hozadéka” – hogy ezt a csúnya kifejezést használjam. Arra gondolok, hogy Zsolt az utóbbi időben évente több tucat előadást tartott – összességében több ezer, több tízezer ember látta-hallotta élőben. A róla készült film és könyv pedig újabb tíz-százezrekkel ismertette meg Zsoltot és a sportot. Az ő publicitásának nem az a legnagyobb eredménye, hogy több a hegymászó. Sokkal inkább az, hogy elszántságát és természetét megismerve rengetegen merítettek erőt tőle. Aki megnézi Zsolt Facebook-oldalán a kommenteket, azt láthatja, hogy rengeteg nagymama-korú néni szól elismerően és szeretettel róla. Leírják, hogy az ő életük maximuma a Kékes vagy a Madarasi-Hargita volt, de óriási mértékben inspirálta őket Zsolt elszántsága, békés természete, életfelfogása.

Mit tanácsolsz annak, aki a hegymászást választja, miért tegye, vagy miért ne tegye? Milyen felkészülés vezet a Himalája legmagasabb csúcsaiig?

A hegymászást különböző szinteken lehet űzni. Általában magától jön. Az én esetem tipikusnak mondható: a túrázás érdekelt. Itthon sokfelé jártam, aztán eljutottam a Tátrába, ami vadabb, izgalmasabb volt. Ahogy egyre több időt töltöttem a hegyek közt, elkezdte foglalkoztatni a fantáziámat, hogy milyen lehet ott fenn azokon a csúcsokon, ahova nem vezet ösvény. Meg a gleccsereken. Evéssel jön meg az étvágy – érdemes fokozatosan csinálni, lépésről lépésre. Előbb-utóbb kialakul az, hogy ki milyen válfaját szereti leginkább a sportnak. A legtöbben maradnak gyalogtúrázók – és ez teljesen rendben van.

Persze, el lehet menni vezetett túrákra is – ilyenkor nagyobb kanállal lehet enni a levest, mert egy hegyivezető biztosít és olyan dolgokba is biztonsággal belekóstolhat az ember, amilyenbe laikusként, egyedül nem szabad. Zsolt és Peti is rengeteg embert ismertetett meg a hegymászással ily módon.

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2013. június 21. 13:33
Aki olvassa, hallgatja a mászók egymásról mondott nyilatkozatait, annak két szó kell, hogy eszébe jusson. Ez pedig az IRIGYSÉG, FÉLTÉKENYSÉG. IRIGYELTÉK Erőss Zsoltot. Ő média nélkül is olyan kiemelkedő volt, mint a színészek között Latinovits. Csak nem olyan balhés. Mécs László a csapatmunkáról beszél, de könyörgöm, ha egy étterem Michelin csillagos lesz, az nem a kukta érdeme, akármennyire is a keze alá dolgozik a séfnek.
ottapont
2013. június 20. 17:23
Ha valaki még nem látta volna nagyon ajánlom hegymászás témában A végtelen érintése http://www.youtube.com/watch?v=_8fRkCu26rU megtörtént esetet dolgoz fel. Bár a motivációjukat nem értem, mivel nem osztom ezt a szenvedélyt, de a teljesítményük emberfeletti!
kuwiq
2013. június 20. 17:16
Azért olykor pont azok lövik szét a Zsoltot, akik azt bizonygatják, hogy vérprofi volt. "Elhagyta a jégcsákányt".. "nem tudta meghatározni a pozícióját, mert a magasságmérőt a táborban hagyta" "nem sátra volt, hanem egy bivak sátorlapja" "fél liter víz, mindig ennyit vitt magával, akármelyik csúcsra tört" "24 órás(!!!!) csúcstámadás" Inkább maradjunk abban, hogy 8000 fölött az ember gondolkodása, ha nem használ oxigénpalackot, nem feltétlenül tiszta, akármennyire is vérprofi különben.
Grabb71
2013. június 20. 15:26
A cikk néhány pontosításra szorul: „Az első eset, amit Zsolt számlájára írnak, szívelégtelenség következtében történt egy szívbeteg emberrel, aki mellesleg az ország egyik legjobb mászója volt: Dékány Péter. Zsolt mestere és nála tapasztaltabb mászó volt, akit nagy magasságban ért utol a rosszullét.” Ez nem az első, hanem a második eset volt: 2000-ban történt a Karakorumban lévő Distaghil Sharon (ami egyébként nem nyolcezres hegy). „A második eset egy osztrák mászóval történt a '96-os Everest expedíción: ő magashegyi ödéma következtében halt meg a legfelső táborban.” Nem a második, hanem az első eset volt, lásd föntebb. „ƒAz akkor huszonéves Zsolt egy lejjebb fekvő táborban volt, két napnyi járásra.” Ez is tévedés, ugyanabban a táborban volt, sőt egy sátorban is az osztrák mászóval (Reinhard Wlasich). Ettől függetlenül nem felelős a haláláért, hiszen mindent megtett azért, hogy megmentse, de ez abban a magasságban (8300 méter) nem volt lehetséges. „Peti halálát pedig az okozhatta, hogy lefelé menet visszafordult Zsolthoz – a csúcstámadás másnapján, egy átbivakolt éjszaka után 8000 méterről visszafordult és 100 méternyi szintkülönbséget visszamászva megpróbált segíteni a társán.” Ez a megállapítás több ponton is problémás a rendelkezésre álló információk alapján. Először is: semmi nem utal arra, hogy Kiss Péter bivakolt (a szabad ég alatt aludt) volna, ellenkezőleg: folyamatosan mászott. Erőss Zsolt este 8 óra körül, 8300-8400 méter körüli magasságban (vagyis a csúcsról levezető meredek kuloárban) jelentette be, hogy mozdulni sem tud, innentől kezdve gyakorlatilag alig haladt valamit előre mindaddig, amíg Kiss Péter rá nem talált. Este 8-kor Erőss Zsolt azt közölte, hogy mintegy 100 méterrel lejjebb még látja a többi mászót, köztük Kiss Pétert, és fényjeleket ad nekik, de azok nem veszik észre. Ez azt jelenti, hogy akkor még ők is a kuloárban voltak, majd ezután ráfordultak a kb. 8200 méter magasságban kezdődő, igen meredek és kitett rámpára, ami a 4-es tábor felé vezet. Innentől nem láthatta már őket, azonban az este 8 órai 100 méteres szintkülönbség alapján nagyjából föltételezhető, hogy milyen tempóban haladtak. Kollár Lajosnak a többi mászótól származó információja szerint Kiss Péter 7900-8000 méter magasban fordult vissza; haladási tempójukból következően ez este 10-11 óra körül lehetett. Erőss Zsolt rádióján hajnali 5 és 6 óra között jelentkezett be. Előtte nem volt ott, ezt onnan lehet tudni, hogy Kollár Lajos kb. félóránként beszélt Erőss Zsolttal a rádión. Vagyis Kiss Péter nem 100, hanem mintegy 3-400 méteres szintkülönbséget mászott fölfele Erőss Zsoltért, 6-8 órán keresztül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!