Az Európai Zöld Párt a termőföldeket védené – LMP-s javaslatra

2013. május 11. 16:26

Az LMP javaslatára rögzíti majd az Európai Zöld Párt (EGP) nyilatkozata azt a kezdeményezést, hogy a termőföldet vonják ki a szabad tőkeáramlás hatása alól.

2013. május 11. 16:26

Schiffer András, az LMP társelnöke szombaton az MTI-nek Madridból, az EGP ülésének helyszínéről telefonon elmondta: pártja javaslatára helyet kap a zöldek által elfogadandó deklarációban az a kezdeményezés, hogy a termőföldforgalom európai szinten mentesüljön a tőke szabad áramlása alól. Szintén az LMP indítványára azt is rögzítik, hogy a termőföld esetében a szabadpiaci mechanizmusokat felülírják a fenntarthatósági és az igazságossági elvek.

Mindez Magyarország szempontjából különösen fontos, hiszen jövő tavasszal lejár a külföldiek termőföld-vásárlási moratóriuma – hívta fel a figyelmet Schiffer András. Rámutatott: ha Magyarországon szabad lenne a termőföldforgalom a külföldiekre nézve is, akkor végképp elvágnák annak lehetőségét, hogy megerősödjenek a családi gazdaságok, a kisbirtokok és az ökológiai mezőgazdaság. Az LMP azt tartaná valódi megoldásnak, ha az európai uniós alapszerződést sikerülne módosítani, ebben az esetben ugyanis „nem kellene többet földmoratóriummal bíbelődni”, hanem az egyes országok, helyi közösségek szabadon eldönthetnék, hogyan szabályozzák a termőföld forgalmát.

Szél Bernadett, az LMP másik társelnöke egy német előadó beszédét idézte, aki a madridi tanácskozáson országának az atomenergiából való kivonulásáról szólt, kifejtve: Németország úgy tudta megváltoztatni energiastruktúráját, úgy tudta megemelni a megújuló energiaforrások arányát, hogy annak jelentős munkahelyteremtő hatása is volt. A német szakember egyúttal cáfolta, hogy mindez növelte volna energiafüggőségüket. Ezzel kapcsolatban Szél Bernadett elmondta: az LMP Magyarországon is azt hangsúlyozza, hogy a kormánynak „nem atomenergiában kellene gondolkodnia”, hanem megújuló energiaforrásokban.

A vasárnap záruló madridi megbeszélésen téma volt a zöldek közös EP-választási kampánya, amelyről az LMP társelnöke elmondta: az EGP is erősen elkötelezett a kampány átláthatósága mellett, de pártja azt javasolta, ezt erősítsék meg azzal, hogy a befolyásos multinacionális cégek és bankok közül is csak olyanok támogathassák a zöldpárti közösséget, amelyek háttere is megfelel a zöld elveknek.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2013. május 11. 20:00
OK, ha ezt támogatja az orbán fidesz a magyar termőföld és vízkészlet alkotmányos védelmének leszavazásával? http://www.youtube.com/watch?v=tjXEKcJZBiw
GV0917
2013. május 11. 17:44
Valaha a Csinn- Bumm cirkusz felejthetetlen szereplője volt Bukfenc!A hagyomány öröklődik. Az LMP pontosan olyan, mint Bukfenc. Elhangzik a termőföld kérdése-megszólalnak a Fidesz(és még ha furcsa is- a Jobbik paneljei. Moratórim. Termőföld tulajdonlás. Kisbirtokosok. Családi gazdaságok. Az EU-s szabályok átírása. A helyiek dönthesseenek a földhasználatról. Mert Bukfenc mindent tud! Mert ott vannak minden kilométerkőnél.... Míg a Schiffer agrárzseni, a Szél Bernadett a saját megújüló energiáját javasolja atom helyett. Mint atomszakértő és energetikai szakember...
HSL
2013. május 11. 16:28
helyes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!