A Mazsihisz megvonta Feldmájer Pétertől a bizalmat

2013. május 12. 16:06

Miután a Mazsihisz teljes vezetősége lemondott és bizalmi szavazást kért maga ellen, a szervezet közgyűlése Feldmájertől megvonta a bizalmat.

2013. május 12. 16:06

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének Facebook-oldala szerint a Mazsihisz közgyűlésén a teljes vezetőség lemondott és bizalmi szavazást kért maga ellen. Eszerint Heisler András, Lednitzky András, Kardi Judit, Várnai György, Kerényi György, Grósz Andor, Frölich Róbert főrabbi és Horovitz Tamás is lemondott a vezetőségi tagságról. Az első körben Feldmájer Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató bizalmi szavazását tartották meg, ahol Zoltai bizalmat kapott a közgyűléstől, Feldmájer viszont nem.

A 89 szavazatból kettő érvénytelen volt, 87 érvényes, 49-en bizalmatlanságukat fejezték ki Feldmájerrel, 32-en pedig Zoltaival szemben.

Frissítés: A szervezet választási bizottsága egy hónapon belül dönt a tisztújítás időpontjáról, amikor elnököt, alelnököket és elöljárókat választ a Mazsihisz közgyűlése. Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke a közgyűlés végén köszönetet mondott Feldmájer Péter elnöki munkájáért. Zoltai Gusztáv a közgyűlés után az MTI-nek úgy nyilatkozott: „Nem volt egy könnyű nap. Komoly viták voltak”, fajsúlyos kérdések kerültek elő. Úgy fogalmazott: „bizonyos értelemben ex lex állapot lesz” az új vezetőség megválasztásáig, de „a napi ügyeknek természetesen menniük kell”, a Mazsihisz által fenntartott iskolának, egyetemnek, kórháznak és népkonyhának működnie kell, „lesz feladatunk szépen”. Mint mondta, ügyvezető igazgatóként az eddiginél sokkal több feladata lesz, amíg ez az állapot tart.

Szólt arról, hogy a Mazsihisz következő közgyűlésén elnököt, két alelnököt, illetve tizenegy elöljárót kell megválasztani. A választással kapcsolatos teendőket Kiss Henriett, a jelölő és választási bizottság elnöke, a zuglói körzet delegáltja fogja össze. Az MTI-nek a bizalmatlansági indítvány okát firtató kérdésre közölte: „azt hiszem, le kell hogy ülepedjenek mindnyájunkban az itt történtek”. Mint mondta, nagyon sok eredményt ért el Feldmájer Péter a Mazsihiszben, a holokauszttal kapcsolatos kárpótlástól kezdve egészen addig, hogy össze tudta tartani ezt a szervezetet. „Ezt nem lehet tőle elvitatni” – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a közgyűlésen ingerlékenyen tettek fel Feldmájer Péternek kérdéseket, ami „a helyzet elmérgesedését” vonta maga után. Kifejtette, nem kerültek elő a vasárnapi közgyűlésen azok az ügyek, amelyek a magyar médiában megjelentek Feldmájer Péterről.

Hozzátette: amíg új elnököt nem választ a közgyűlés, nincs a Mazsihiszt képviselő alelnöke a Zsidó Világkongresszusnak. Feldmájer Péter a közgyűlésről távozóban nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek.

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. május 13. 09:45
http://img.ffffound.com/static-data/assets/6/8c7499d2e206d075f8b4f7c477d96b006bf6726f_m.jpg
states
2013. május 13. 06:50
Ennél mondjuk fontosabb, sokatmondóbb és frissebb hír, hogy a szocikat megint agyonverte a Fidesz a hétvégi időköziken.
antioxi
2013. május 12. 21:55
Feldmájer is antiszemita lett?
dávid
2013. május 12. 20:50
kiegészítő információ a kuruc.info-n, és kb. sejteti h mennyire spontán és független szavazás volt: "Feldmájer: a kormány "nemzeti zsidó egyházat" épít" - egy mondat, ami valahogy (kackac) a mainstream médiában elsikkadt. http://kuruc.info/r/6/112036/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!