Kövér: Számíthatunk a kisgazdákra

2013. április 20. 14:04

A kisgazdák tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy a kormánypártok jó eséllyel készülhetnek az újabb megmérettetésre 2014-ben – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Kisgazda Polgári Egyesület – Kisgazda Polgári Szövetségpárt szombati sajtóbeszélgetésén Budapesten.

2013. április 20. 14:04

A házelnök a kisgazda szövetségpárt országos gyűlésén kiemelte: a jelenlegi a „seregszámlálás” időszaka, ideje számba venni erőiket, értékelni az elmúlt három év eredményeit, és meghatározni, hogy mi az, amit még a választási ciklusból hátralévő egy évben elvégezhetnek és el kell végezniük. Mint mondta, Bajnai Gordon mozgalmát vetélytársnak tekinti, bár Bajnai – szerinte – nem alkalmas miniszterelnöknek. Bajnai ügyesen osztotta meg a baloldali szavazóbázist, komoly szeletet hasított ki abból magának. Hozzáfűzte: Bajnait most sikeres válságmenedzselőként akarják feltüntetni, de „az idő nem mos el minden nyomot”: 2010-ben 500 milliárd forintos hiánnyal adták át a költségvetést az új kormánynak.

Kövér László hangsúlyozta, arra kell készülniük, hogy egy egységesen fellépni képes baloldallal kell szembenézniük 2014-ben. Mindenesetre, amit a kormánypártok eddig tettek az ország hosszú távú érdekeiért, kellő erőt ad ahhoz, hogy bizakodva nézzenek a választások elé – mondta. Megjegyezte: úgy tűnik, a bázisuk stabil maradt, és ez optimizmussal töltheti el a kormánypártokat, hogy van esélyük ismét elnyerni a választók bizalmát.

A házelnök közlése szerint a Fidesz 1998 óta szorosan együttműködik a kisgazdákkal, akik Magyarország egyik legrégebbi politikai hagyományát jelenítik meg. Hozzátette: ez a politikai közösség máig a vidék Magyarországának egyik legfontosabb és leghitelesebb képviselője.

Arra is kitért, hogy egész Európa „recseg-ropog a válság terhei alatt”, ezért is érthetetlen, hogy miért Magyarországgal foglalkozik a politikai baloldal, és „elvileg a néppárthoz kötődő” tisztségviselők. De az elmúlt évek vitái az unióval nem a magyar kormánynak ártottak, hanem az uniós intézményrendszerbe vetett hitnek. Mint mondta, az emberek kikérik maguknak, hogy a megkérdezésük nélkül mások próbálják az életüket alakítani.

Turi-Kovács Béla, a kisgazda szövetségpárt elnöke kiemelte, pártja szombati országos gyűlésének az a célja, hogy egyértelmű üzenetet fogalmazzanak meg: továbbra is fenntartják az együttműködést a Fidesszel, és 2014-ben is szövetségesként indulnak a választásokon. Az olyan ügyekben, amelyekben még nyitott kérdések vannak – például a földtörvény esetében –, a tárgyalásokat folytatni szeretnék, közölte. A földtörvényről azt is elmondta: hisznek abban, hogy jó jogszabály készül, és ebben nekik is részük volt, a tárca nyitott volt a javaslataikra. Azt is üdvözölte, hogy a földtörvényről széles körű társadalmi egyeztetés zajlik. Úgy kell megfogalmazni a jogszabályt, hogy a lehető legkevésbé lehessen belekötni, de ha kell, „el kell tudni menni a bíróságig”.

A 2014-es választásokat illetően hangsúlyozta: nem irreális várakozás, hogy a kormánypártok jelenlegi többséget fenn lehet tartani, és a mostanihoz hasonló nagy többséggel kormányozhatnak, hogy befejezhessék a társadalmi-gazdasági modellváltást. A fő veszélyt az jelenti, ha a saját támogatóikat nem tudják kellő mértékben mozgósítani – mondta Turi-Kovács Béla.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. április 21. 09:41
Már csak azt szeretném tudni, mi a kisgazda ismérvei?? Hány hektárja van? stb.
basatu
2013. április 21. 08:43
Enyire sz@rban vagytok,hogy már csak torgyánba reménykedtek? Hinnye kötél elvtárs hát micsoda do9log ez már megint?
nick89
2013. április 20. 22:16
A kisgazda a műkörmös meg a nádvágó kisiparos. Ők tutira támogatók.
kjkj945
2013. április 20. 15:33
http://szuperblog.hu/wp-content/uploads/szuperblog/tumblr_lumcehkauX1qzcya5.gif
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!