Jobbik: Saját sikerünknek tekintjük az NFÜ-elnök lemondását

2013. április 29. 20:20

A Jobbik szerint az általuk feltárt offshore-botrány miatt mondott le hétfőn Petykó Zoltán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) éléről.

2013. április 29. 20:20

Az ellenzéki párt két országgyűlési képviselője, Szilágyi György és Volner János az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében fogalmaz így, hangsúlyozva, az állami vezető lemondásának időzítése „egyértelműen arra utal, gyanúnk megalapozott, az offshore-ügyeket vizsgáló jobbikos munkacsoport az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb botrányára mutatott rá”. A politikusok kiemelik: az elmúlt hetekben hozták nyilvánosságra, hogy az NFÜ több tucat olyan vállalatot hirdetett ki uniós pénzek pályázati győzteseként, melyeknek tulajdonosai ismeretlen személyek, Gibraltáron, a Csendes-óceánon levő Vanuatun, Cipruson, a Brit Virgin-szigeteken, a Seychelles-szigeteken, a Marshall-szigeteken, a Karib-tengeri Belize-ben vagy Panamában bejegyzett cégek. Az írásbeli kérdésünkre adott válasz alapján bebizonyosodott, a Petykó Zoltán által irányított intézmény nem ellenőrizte, hogy a pályázók által aláírt átláthatósági nyilatkozat megfelel-e a valóságnak – írják a Jobbik képviselői.

Szilágyi György és Volner János szerint a „huzamosabb ideje törvénytelen gyakorlatot folytató szervezet vezetőjének” távoznia kellene a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságából, valamint a Mavir felügyelőbizottságának elnöki székéből is, ugyanis úgy gondolják, az „NFÜ-nél kifejtett tevékenysége alapján valószínű, a törvényes működést más szervezeteknél sem képes biztosítani”. Petykó Zoltán saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel mondott le az NFÜ 2010 júniusa óta elfoglalt elnöki tisztségéréről április 30-ai hatállyal. A fejlesztési ügynökség közleményében arra emlékeztetett, Petykó Zoltán már kinevezésekor egyértelműsítette, hogy csak addig vállalja a feladatot, amíg az NFÜ szervezete képessé nem válik a Magyarország rendelkezésére álló fejlesztési források teljes befogadására.
 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Radio Silicon
2013. április 30. 12:02
Azért ez még nem elég, el kellene jutni a bírósági táragyalásig, hiszen mind a mulasztásért, mind a szándékosan elkövetett alkotmánysértésért eljárást kellene indítani.
HSL
2013. április 29. 22:52
sebaj, majd maholnap kinevezik a következő aláírógépet
párizsi
2013. április 29. 21:58
Hol vannak a droidok egy ilyen hírnél! Lehet offshorozni! Nekem a trafik ügy sokkal keményebb galádság!
Nannyó
2013. április 29. 21:07
Az elkövetkezendő idők nagyon kemény témája... Egyszerűen nem hiszem el, hogy az NFÜ nem vizsgálta a cégek tulajdonosi hátterét! Én a Simicska-féle konzorciumok kapcsán kezdtem egy kicsit böngészni a cégjegyzékben, érdekes összefüggésekre lehet bukkanni... Remélem, hogy ezt a témát nem hagyja "elaludni" a Jobbik! Azt is remélem, hogy tisztességes magyarázatokat lehet arra kapni, hogy miért kapnak közpénzeket offshore cégek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!