Fidesz: Kasszasöprés zajlik az erőműben

2013. április 19. 15:19

A Fidesz szerint kisöprik a Mátrai Erőmű kasszáját az üzem német tulajdonosai. A Zrt. igazgatósági elnöke a felhalmozódott eredménytartalékkal magyarázta az osztalék megemelését.

2013. április 19. 15:19

Horváth László, Heves megye kormánymegbízottja, a Fidesz országgyűlési képviselője a visontai erőmű főkapujánál, a részvénytársaság közgyűlésével egy időben tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: az erőművet működtető társaság közgyűlése az eredetileg tervezett 10 milliárd forint helyett kétszer annyi osztalék kifizetéséről döntött. A Fidesz a rezsicsökkentés meghirdetésekor annyit kért az energiaszolgáltatóktól, hogy extraprofit helyett fogadjanak el tisztességes feltételeket, ám ehelyett kasszasöprés zajlik – mondta.

Horváth László szavai szerint a Mátrai Erőmű többségi tulajdonát a Horn-kormány idején 1995-ben áron alul, mindössze 13 milliárd forintért szerezte meg a német befektető. Eközben viszont éves szinten 20 milliárd forintos profitot produkál a cég.

Ugyanakkor 2008-ban a Gyurcsány-kormány egy az államra nézve kedvezőtlen, hosszú távú áramvásárlási szerződést kötött a társasággal. Eszerint ugyanis az állam a kontraktus 2015-ös lejártáig a piaci árnál 10 százalékkal drágábban vásárolja meg a cég által termelt áramot, vagyis extraprofitra tesz szert a társaság. 

Úgy vélekedett, hogy a „kasszasöprés” csupán egy folyamat kezdete, ami annál inkább aggodalomra ad okot, mert a térségben közvetlenül, illetve közvetve, mintegy ötezer munkahely függ az erőmű működésétől. Ebben a helyzetben csak azt kérik a többségi német tulajdonosoktól, hogy ne tegyenek olyat, amit Németországban nem tennének meg és vizsgálják felül a döntést.

Időközben véget ért a részvénytársaság közgyűlése és Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke az erőmű látogatóközpontjába invitálta az újságírókat. A rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a tulajdonosok azért döntöttek az osztalék megemeléséről, mert az elmúlt időszakban az új erőművi blokk megépítésének elmaradása miatt 57 milliárd forintnyi eredménytartalék halmozódott fel. 

Ismertetése szerint 2008-ban a tulajdonosok lemondtak az osztalékról, mert tervbe volt véve egy 400 megawatt teljesítményű, új erőműblokk építése Visontán, vagyis a pénzt félretették a fejlesztés finanszírozására. Mivel 2010-ben a Magyar Villamos Művek elállt a projekt megvalósításától és azóta sem volt lehetőség a program újraindítására, jelentős mennyiségű eredménytartalék halmozódott fel. Ebben a helyzetben határoztak az osztalék megduplázásáról, tekintettel arra, hogy a villamosenergia-piacon tapasztalható rendkívül gyors és intenzív változások miatt nem lehet mélyreható középtávú fejlesztéspolitikai döntéseket hozni. 

Közlése szerint a társaság az elmúlt évben mintegy 100 milliárd forint forgalom mellett 18 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el. Ebben a helyzetben az osztalék kifizetése sem rövid, sem közép távon nem jelent likviditási problémát a cég számára, vagyis nem veszélyezteti az erőmű működését. Ugyanis a likviditás fenntartásához 31 milliárd forintnak kell maradnia a társaság kasszájában, így a 20 milliárd kifizetése nem veszélyezteti ezt a szintet – mondta Valaska József.

A Magyarország második legnagyobb erőművét működtető társaság részvényeinek 50,1 százalékát a németországi központú RWE, 20,1 százalékát pedig a szintén német EMBW energetikai cégek birtokolják. A Magyar Villamos Művek Zrt. tulajdoni hányada 26,7 százalék, a fennmaradó rész kisrészvényesek birtokában van.

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toportyántiszteletes.
2013. április 20. 07:57
Legyen szó pénzintézetekről, kereskedelemről, energiapiacról, adószakértőkről, jogvédőkről, vagy diplomatákról, velük szemben a kormány oldalán mintha mindig egy begőzölt gimis állna. Akinek csípős a nyelve, ezzel leplezi komoly tudásbéli hiányosságait. Ha egy sajtótájékoztatón, vagy tévéinterjún szembesítik párttársaik, vagy akár saját maguk részéről korábban elhangzottakkal, szemrebbenés nélkül letagadják. Mi több, képesek ezt értékként beállítani: a kapkodás az nem szeszély az ő olvasatukban, hanem gyors reagálás a környezeti kihívásokra. Az egymásnak ellentmondó szónoklatok megfejtése helyett bedobják a „ti ezt nem érthetitek” lemezt. A stabilitás számukra nem érték. S ha számon kéri valaki a tervezhetőséget? Ja kérem, a világ megváltozott, az nem úgy van, hogy csak beleülünk a tutiba. Érezze magát kellemetlenül az, aki fel meri vetni, hogy jó lenne előre látni két hétre ebben a katyvaszban. Még az olyan területeken is, ahol csupán gleccsertempóban szabad bármilyen döntést meglépni, vagy kommunikálni, ők ott is huszáros rohamot alkalmaznak. Jegybanki tartalékok, gáztároló, ideális forintárfolyam, egyéni nyugdíjszámlák… még jól is esik nekik a felesleges locsogás!
gubenc
2013. április 19. 16:30
Vagyis az állam és a profif adó esetén is érvényes az "aki sokat markol keveset fog" elv.
gubenc
2013. április 19. 16:25
Az adatok egyébknét tényleg azt mutatják, amit a FIDESZ mond. A tulajok minnél több pénzt ki akarnak venni a cégből, vélhetően a külföldiek. A profit alapjában véve nem gonosz dolog, ha nem monopóliumból és nem tisztességtelen üzletből (korrupció) származik. Ha a profitot az erőmű itthagyná, és befektetné, akkor abból új beruházás, új munkahelyek és újabb adózott eredmény lenne. A kormány az energia szolgáltatókat különadóztatja, a különadó a profit fele. Ez vonatkozik az erőművekre is. Ezért nem meglepő, ha a tulajdonosok inkább máshova viszik kamatoztatni a pénzüket és nem itt beruháznak a megszerzett profitból. Tehát a különadó miatt nőtt a kivitt profit mennyisége, nem csökkent, mert a különadó csak a 2013 és azutáni profitokra 50%. Talán túllőtük a különadó mértékét. Ha nem lehet profitot szerzeni, akkor beruházás sincs. Sajnos a mai gazdaság egyoldalúan a profiton alapul. Ezért senki nem fektet be oda, ahol nem képződik elég jó profit.
Karcolt
2013. április 19. 16:23
"Úgy vélekedett, hogy a „kasszasöprés” csupán egy folyamat kezdete, ami annál inkább aggodalomra ad okot, mert a térségben közvetlenül, illetve közvetve, mintegy ötezer munkahely függ az erőmű működésétől. Ebben a helyzetben csak azt kérik a többségi német tulajdonosoktól, hogy ne tegyenek olyat, amit Németországban nem tennének meg és vizsgálják felül a döntést." Nem kellene baszogatni az erőművet és akkor megmaradna az az ötezer munkahely. Mindenki nyer rajta: az erőmű tulajdonosai, meg ez a faszom politikus is. Ezt hívják win-win szituációnak, csak a Fidesz igyekszik az ilyeneket elkerülni: az nem baj, ha ők és az általuk képviselt emberek is szívnak, csak a másiknak se legyen jó. Speciel a német tulajdonosok Németországban is bezárnak egy üzemet, ha nem éri meg, szóval, nem kell ez a picsogás. Speciel ha attól kellene félnem, hogy bármely pillanatban eleszedik az eddig megtermelt hasznomat, akkor én is biztos inkább kisöpörném a céget: a Fidesz ne a pénzemből akarjon választást nyerni, miközben még ellenségnek is állít be. Az osztalék mértékének megítéléséhez pedig hiányzik néhány szám: a vételáron kívül mennyit költöttek rá - mennyit ruháztak be, mennyi hitelt kellett még utána visszafizetni, mekkora a vagyon, amire ez az osztalék jön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!