Az MSZP az „eltűnt” nyugdíj-megtakarításokról érdeklődött

2013. április 10. 16:17

Az MSZP szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, válaszoljon arra, hová lett hárommillió ember nyugdíj-megtakarítása. Török Zsolt arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány hatalomra jutása a minimálbérből élőknek, az átlag alatt és az átlagosan keresőknek is „rossz üzlet” volt.

2013. április 10. 16:17

A szocialista párt szóvivője azt mondta: a Fidesz-kormánynak válaszolnia kell, hol van az a csaknem háromezermilliárd forint, amelyet az emberek a magánnyugdíj-pénztári rendszerben idős korukra tettek félre. Hozzátette, a vagyon állami kezelésbe vételével és a pénz elköltésével a korábbi magánpénztártagokat átlagosan egy-egymillió forinttal „károsította meg” a kormány.

Török Zsolt azt mondta, sok pénzt vettek ki az emberek zsebéből 2010 óta az egykulcsos adórendszerrel is. Szavai szerint egy havi nettó 130-140 ezer forintot kereső ember az elmúlt két évben havi 8-10 ezer forintot vesztett el az adójóváírás megszűnése miatt, s ez idő alatt körülbelül 160 ezer forint többletterhet jelentettek számára a különadók. Egy átlagbérből élő embertől így két adóév alatt 360 ezer forintot vett el az Orbán-kormány – jelentette ki, megjegyezve: összesítésükben nem szerepel az áfaemelés, illetve az üzemanyagok árának növekedése. Az MSZP szóvivője arról is szólt, hogy a nettó minimálbér 2010-ben 61 200 forint volt, 2012-ben pedig csak hétszáz forinttal több. Tavalyelőtt 36 ezer forinttal, tavaly pedig 74 ezerrel többet kellett volna keresniük évente a minimálbéreseknek, ha a kormány az inflációnak megfelelő mértékben emeli a járandóságukat, vagyis ennek elmaradása összesen 110 ezer forinttal rövidítette meg őket – jelezte.

Az MSZP az átlagosan, illetve az átlagnál kevesebbet keresőknek akar kedvezni, ha kormányra kerül, számukra ugyanis „rossz üzlet” volt az Orbán-kormány hatalomra jutása – összegzett Török Zsolt. Mint mondta, adópolitikájuk a kisebb jövedelműek nettó keresetének emelése mellett a legjobban keresők jövedelmét csökkentené. A miniszteri és államtitkári fizetések a progresszív adórendszer eredményeként így 200-300 ezer forinttal lehetnek kevesebbek – mondta.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lelánczi
2013. április 10. 23:28
http://youtu.be/GluQltmo6vg
toportyántiszteletes
2013. április 10. 19:42
Megvédte Gabóca és plagi bá,oszt jónapot.
abraxas
2013. április 10. 19:27
Ne csak érdeklődjenek, hanem adják is vissza!
silvester
2013. április 10. 19:04
Török neked mint szófos..onak tudnod kellene.Nálatok tünt el,legalábbis a libsis nyugdijbiztosítók körében.Á nem mind csak a hozam,de az is milliárdokat kitevő összeg.Török a maxista-linista diploma enyit ér,ami neked van-volt-lesz.Török alarm!!!! Dóbó és ki leszel dobva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!