Vizsgálhatják az állampárti múltat is a nemzetbiztonsági ellenőrzésen

2013. március 14. 15:21

Két fideszes képviselő bővítené azt a kérdőívet, amelyet a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyeknek kell kitölteniük. Javaslatuk alapján az érintetteknek arról is vallaniuk kellene, kapcsolatban álltak-e 1990 előtt a kommunista ideológia „kiszolgálására létrehozott szervezettel”.

2013. március 14. 15:21

Demeter Ervin – aki az első Orbán-kormányban a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter volt – és Németh Szilárd a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól szóló törvényjavaslaton változtatna. A parlamenti honlapon olvasható módosító javaslatra az Index hívta fel a figyelmet csütörtökön.

Az ugyancsak fideszes Kocsis Máté és Csampa Zsolt által kezdeményezett törvényjavaslat szerint a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá esőknek a kockázati tényezők között egyebek mellett arról kellene számot adniuk, hogy milyen magánjellegű kapcsolatot tartanak fenn külföldi állampolgárokkal, fogyasztanak-e alkoholt, s ha igen, milyen mértékben, szenvedtek-e alkoholfüggőségben, alkalmanként vagy rendszeresen fogyasztottak-e kábítószert, van-e házasságon, illetve élettársi közösségen kívüli kapcsolatuk, illetve álltak-e kapcsolatban a demokratikus jogállam alapelveit tagadó mozgalommal. E kérdéseket a házas-, illetve élettársakra vonatkozóan is meg kell válaszolni. Demeter Ervin és Németh Szilárd ezt a sort bővítené ki. Indoklásuk szerint a nemzetbiztonsági kockázat teljes körű megítélése miatt szükséges rákérdezni, hogy az ellenőrzésen áteső kapcsolatban állt-e 1990 előtt „a kommunista (szocialista) ideológia kiszolgálására létrehozott szervezettel”, vagyis tagja-e volt például az állampártnak.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. március 14. 18:42
"arról is vallaniuk kellene, kapcsolatban álltak-e 1990 előtt a kommunista ideológia „kiszolgálására létrehozott szervezettel”" És ezek be is vallják majd? Gyerekek! Ennyire azért nem kellene naívnak lenni! Mire való a biztonsági szolgálat? Kokárda a kabáton?
szintiboj
2013. március 14. 17:19
Parasztvakítás!!! sok.0
megint kitítva
2013. március 14. 16:54
Felteszik e azt a kérdést, hogy volt e MSZMP tag? Ha nem, akkor miért nem? Mert sok régi káder ül a FIDESZ háza táján? Elszámoltatás? Még várat magára, de mikor lesz? Talán jövőre, ha Orbánék elmennek?
kjkj945
2013. március 14. 16:49
Na talán bejön a NAGYTAKARÍTÁS??????? Ja az csak csak akkor, ha megszűnik a listás választás!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!